01 September 2009

Uitdagende LEGO motortechniek

Dus u dacht dat Lego vooral de fantasie van jonge kinderen stimuleert, tot hooguit de brommerleeftijd? Of kijkt u wel eens met een scheef oog naar technisch Lego, toch wel interessant om de kinderen te helpen daarmee iets te bouwen? Vergis u niet, wat je daarmee kan. Een werkende, pneumatische V8 dragster bouwen bijvoorbeeld…

Neust u maar eens rond op de hobbysite www.nicjasno.com. Een verzameling amateur-motorconstructeurs die heel serieus werk maken van hun hobby. Van tweecilinder tot V8, en alles daar tussenin is er te zien. Van Lego-onderdeeltjes!

Inzicht in motortechniek
Echt goedkoop is technisch Lego niet, maar allicht heel veel goedkoper dan uit metaal je eigen motorontwerp bouwen. Een drukluchtpatroon kan als veilige energiebron gebruikt worden, daarin voorziet het unieke Deense speelgoedmerk.
Vervolgens is het echter aan de eigen fantasie om uit basiselementen een zo soepel en snel mogelijk draaiende motor te bouwen. De genoemde hobbysite laat vele voorbeelden zien, en toont dat ook volwassenen nog een uitdaging vinden in Lego.
Het is een eindeloze zoektocht naar nog betere regeling, sterkere constructie, hogere toerentallen. Op basis van elementaire kennis die net zo geldt voor echte automotoren. Het is eigenlijk regelrechte motortuning!

Lees ook: