Billund (Denemarken) - Ontwikkelaar TT Games bracht ons in de voorgaande jaren al diverse LEGO titels binnen bekende franchises als Indiana Jones, Star Wars, Batman en Harry Potter. Voor de Nintendo Wii U en Nintendo 3DS kiezen ze een andere aanpak, LEGO City: Undercover is namelijk de eerste titel die gebaseerd is op de LEGO City franchise.

In het spel nemen we de rol op ons van Chase McCain, een politiedetective die in LEGO City de jacht opent op Rex Fury. De man is verantwoordelijk voor vele criminele activiteiten, echter zul je undercover te werk moeten gaan om hem te pakken te krijgen. Simpelweg in je politie-uniform rondlopen is hierdoor niet aan te raden, in plaats daarvan neem je vele vermommingen aan waardoor je onder andere als een astronaut, bouwplaatsmedewerker, mijnwerker, brandweerman en zelfs als dief verkleed moet gaan om bijhorende activiteiten uit te voeren en zo ongezien te blijven terwijl je ondertussen steeds dichterbij Rex Fury tracht te komen. Ieder van de vermommingen geeft je speciale functionaliteiten, als dief kun je bijvoorbeeld sloten openen en een mijnwerker kan speciale blokken kapot slaan

.De controller van de Nintendo Wii U zal op vele manieren gebruikt gaan worden, waaronder als een GPS signaal binnen missies. En van deze missies laat Chase McCain de jacht openen op een groep bankovervallers die er vandoor gegaan zijn in hun auto, waarna je ze op dient te sporen door het GPS signaal op je controller te volgen. Ze enkel achterna gaan is echter niet voldoende, zo dien je hun vluchtauto meermaals te rammen om vervolgens de jacht te voet te vervolgen en dichtbij genoeg te komen om ze in te rekenen. Het is niet de enige toepassing van de gamepad, onder andere het scannen van gebouwen om criminelen te vinden en het communiceren met andere agenten behoort tot de opties.

Zoals de naam al doet vermoeden speelt de stad een hoofdrol in de game, waarbij de grootte niet onder lijkt te doen voor een Grand Theft Auto uitgave, maar dan zonder het aanwezige geweld. Naast een vrije verkenning, waarbij we uiteraard weer LEGO studs kunnen verzamelen, zijn er diverse missies die je aan kunt nemen. Ze helpen niet allen in je zoektocht naar Rex Fury, maar moeten daardoor niet minder leuk zijn om te voltooien. De lijn van LEGO Batman 2 en LEGO Lord of the Rings zal hierbij voortgezet worden, karakters zijn namelijk ingesproken door echte stemacteurs.

Gamers die eerder al een LEGO titel in handen hebben gehad zullen veel van de vertrouwde gameplay terug zien keren, zo is er een doorzichtig LEGO spoor te volgen naar het doelwit, pakken we ieder van de in (totaal meer dan honderd) voertuigen die we tegen komen, is alles kapot te slaan om er LEGO studs voor terug te krijgen en kunnen bij elkaar liggende LEGO stenen in elkaar worden gezet om een nieuw bouwwerk te creren. Vooralsnog ligt veel van de aandacht hierbij op de Nintendo Wii U versie, sterker nog, over de Nintendo 3DS uitgave is nog niets bekend. Sowieso is de ontwikkelaar na de E3 weinig loslippig geweest over de game, vooralsnog staat deze nog gepland voor een release aan het einde van dit jaar.