LEGOLAND Parken verkocht aan Blackstone.

Lego heeft z'n Legoland-themaparken voor 375 miljoen euro verkocht aan het  Blackstone. Dit bedrijf kocht twee maanden geleden ook al Merlin Entertainments , dat in BelgiŽ Sea Life in Blankenberge en Earth Explorer in Oostende bezit.

Legoland omvat vier themaparken,  in het Deense Billund, het Duitse GŁnzburg, het Engelse Windsor en het Amerikaanse Carlsbad (CaliforniŽ). De eigenaars van Lego, de familie Kristiansen, boden ze te koop aan omdat ze verlieslatend zijn en omwille van de dramatische daling van de omzet het voorbije jaar. De familie wil wel een kleiner eigenaarsaandeel behouden.

In de vier Legoparken zouden niet alleen attracties bijkomen, maar er bestaan er ook plannen om meer parken te openen. Lego zette de parken in oktober in de etalage, omdat het zich weer volledig wil gaan toeleggen op de productie van speelgoed, nadat het vorig jaar voor de derde keer in vijf jaar in de rode cijfers eindigde. Blackstone krijgt door de aankoop van de parken 70% van de 'aandelen' van LEGOLAND in handen. De overige 30% blijft eigendom van LEGO.

Met 12 miljoen bezoekers per jaar wordt de combinatie de tweede grootste amusementscombinatie van Europa. Vanaf 1 juli 2005 gaat de samenwerking in.

De verkoop van de LEGOLAND parken is onderdeel van het actieplan dat LEGO in maart 2004 presenteerde.

 

 

© 2005 Miniland Online.