17 Juli 2008

LEGO fan bouwt vuurtoren voor museum

 

Ann Arbor (VS)- Duane Collicott's laatste Lego creatie is geen kinderspel. Het is eerder een museumstuk. De duizenden inwoners van Michigan en de toeristen die de  Grand Traverse Lighthouse op Leelanau Peninsula bezoeken zullen de toren van Collicott kunnen bewonderen. De inwoner van Ann Arbor is gevraagd om het model te bouwen als onderdeel van de viering van de 150ste verjaardag van de vuurtoren, welke word gevierd op 19 juli 2008.

Zijn 30-inch-hoge, 20-pond zware model zal worden tentoongesteld in het museum op het terrein van de vuurtoren, in de buurt van Northport op Leelanau Peninsula.

"Als je dingen maakt van LEGO, vinden mensen het snel erg leuk," zegt Collicott, een software ontwerper. "Ik weet niet wat het is. Het is iets waarmee veel mensen hebben gespeeld, vooral de jongens, toen ze kind waren."

Het duurde 6 maanden om de toren te bouwen. Er zitten 6.000 LEGO stenen in het model, een wit vierkant gebouw met een rood dak. Twee kleine keuken gebouwen aan de achterkant en een lichtkoepel op het dak.

"De LEGO replica zal worden geplaats in de educatieve ruimte van het vuurtoren museum. Bezoekende kinderen zullen hun eigen vuurtorenmodel mogen bouwen, gebruik makend van gedoneerde LEGO stenen," zegt museum directeur, Stefanie Staley.

"Het is een van de vele manieren om kinderen te vermaken in combinatie met onze vuurtoren," aldus Staley.

Een van de grootste uitdagingen voor de LEGO ontwerper waren de 30 ramen van de vuurtoren. Ze moesten met de hand worden nagebouwd met behulp van zeldzame LEGO stenen, omdat de standaard LEGO ramen niet overeenkomen met die in het oorspronkelijke gebouw.

"Het moeilijkste was om de ramen echt te laten lijken. Dat was frustrerend, maar het creatieve proces is net zo leuk voor me, als het eindproduct." zegt Collicott.

Hij heeft de meeste stenen moeten kopen via een website die mensen die LEGO willen kopen en verkopen bij elkaar brengt. De schaal van de LEGO vuurtoren is 1 inch :  twee voet.

Alhoewel dit het eerste gesponsorde model was, bouwt Collicott al van kinds af aan met LEGO.

Hij heeft zijn vuurtoren model laatst meegenomen naar Chicago voor een LEGO bijeenkomst die hij regelmatig bezoekt. "Ik heb hem afgebouwd terwijl ik daar aanwezig was," zegt hij.

Collicott denkt dat bouwen met LEGO kinderen kan stimuleren om hun ingenieuziteit te vergroten en hun fantasie te stimuleren. Zijn beide zoons spelen regelmatid met LEGO en vinden het prachtig.

"Er zitten geen spellen in de vuurtoren," lacht Collicot.