14 juli 2010

Bij LEGO werken ze door tijdens het WK.

Hedensted (Denemarken) - Werknemers van de Deense bedrijven LEGO en Carlsberg die vanmiddag het duel met Oranje willen kijken, hebben pech. Hun bazen geven geen toestemming om het werk stil te leggen tijdens de wedstrijden. "Zij staan dat niet toe", zegt de in Denemarken wonende Gerjanneke Knegt.

Knegt, geboren en getogen in Nederland, woont sinds 2005 samen met haar Nederlandse man en drie dochters in Hedensted, een plaats van zo'n 10.000 inwoners in de regio Midden-Jutland. Haar man heeft daar een baan als bedrijfsleider van een manege.

Het WK wordt anders beleefd in Denemarken, zo merkt Knegt. "Als ik het vergelijk met eerdere toernooien in Nederland, merk ik hier weinig van het WK", vertelt ze. "In de supermarkten zijn hier wel dingen te koop, zoals shirts, petjes en vlaggen, maar het leeft hier in veel mindere mate dan in Nederland. Denen zijn daar te nuchter voor."

Kritiek

Het Deens elftal plaatste zich voor de eindronde door in de groepsfase grote voetballanden als Portugal en Zweden achter zich te laten. Toch lijken de Denen niet al te veel vertrouwen te hebben in hun spelers.

"Er is hier veel kritiek op het Deense elftal", zegt Gerjanneke Knegt. "Het Deens elftal heeft in aanloop naar het WK een aantal oefenduels verloren. De verwachting is dan ook niet dat Denemarken de kwartfinales haalt."

Doorwerken

Waar in Nederland mensen massaal vrij nemen voor eerste duel van Oranje, is dat ook in Denemarken een stuk minder. "Er zijn wel mensen die vrij nemen, maar het merendeel gaat gewoon werken", vertelt Knegt. En dan wordt er lang niet altijd iets geregeld voor de Deense werknemers.

Bij bierbrouwer Carlsberg bijvoorbeeld, een van de sponsors van het Deense elftal, maar ook bij LEGO wordt verwacht dat werknemers gewoon doorwerken tijdens de wedstrijd tegen Oranje. "Die bedrijven staan niet toe dat er tijdens het werk naar het duel wordt gekeken", zegt Knegt.

Stiekem

Op de school van haar dochters is wel iets georganiseerd. "Alle leerlingen volgen de wedstrijd gezamenlijk op een groot scherm." Zelf zal ze thuis voor de tv de wedstrijd bekijken en stiekem hoopt ze op een Deense overwinning, ook al verwacht ze niet dat dat gebeurt.

"Ik ben allang blij als Denemarken niet te dik wordt ingemaakt door Nederland", besluit Knegt.

Lees ook:

WK LEGO in AD (26-06-2010)

Wedstrijd VS - Engeland in LEGO (17-06-2010)

LEGO fan speelt WK voetbal na met LEGO (09-06-2010)