22 Februari 2008 (Bron: AD)

Engelengeduld en vaste handjes

De minihelikopters mogen er niet meer vliegen, maar verder kun je het zo gek niet bedenken of het wordt op schaal nagebouwd tijdens de 'Modelbouwshow' in Goes. Het knutselen op schaal is een uitlaatklep, hoort Johan van de Werken.

Het antwoord op de vraag wat politicus Ed Nijpels, singer/songwriter Neil Young en detective-schrijver Baantjer gemeen hebben, zal niet iedereen
meteen te binnen schieten. Behalve hun respectabele leeftijd delen de heren een vurige liefde voor modeltreinen. Ook Jan van 't Veen uit

Goes is verknocht aan het miniatuurspoor. Zestien jaar geleden organiseerde hij voor het eerst een modelbouwevenement in de Zeeland 
hallen, met modeltreinen, -auto's, -boten en -vliegtuigen. Anno 2008 is de Modelbouwshow in Goes uitgegroeid tot Nederlands grootste en meest gevarieerde. 

 

Wegens stankoverlast blijven de minihelikopters tegenwoordig aan de grond, maar kan de liefhebber - naast de genoemde transportmiddelen op schaal - zijn hart ophalen aan veertienduizend vierkante meter aan zelfgebouwde elektrische - raceauto's, ultra-realistische poppenhuizen, op afstand bestuurbare zeilboten, ingenieuze stoommachines, levensechte tanks, complete steden van papier, circustenten van Playmobil, Meccano-hijskranen en een schat aan Lego-bouwwerken.


„Hoewel Goes voor de meeste Nederlanders niet echt centraal ligt, komt de helft van de bezoekers van buiten Zeeland," vertelt Van 't Veen trots. „Er zijn er zelfs die vanuit Friesland of Den Helder naar de Zeelandhallen komen. Maar ook België en Duitsland zijn goed vertegenwoordigd." Welk slag mensen komt er zoal af op de Modelbouw-show? „Je kunt de bezoekers grofweg indelen in twee categorieën: de diehards en de mensen die komen kijken uit een algemene belangstelling. 

 

Modelbouwliefhebbers uit de eerste categorie staan zaterdagochtend al rijen dik voor de deur en blijven gerust twee volle dagen, terwijl andere bezoekers het na een paar uur wel hebben gezien. Opvallend is wel dat alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd: de één is arts, de tweede notaris of advocaat en de derde is werkloos. Het staat vast dat modelbouw voor veel mensen een uitlaatklep is: na het werk zitten zij op zolder of in de schuur te knutselen." Van 't Veens echtgenote kan het niet nalaten haar man - vanuit de andere kant van de woonkamer - te onderbreken: „Je zou hier eens op zolder moeten kijken. Man, je schrikt je rot!"


'Je zou hier eens op zolder moeten kijken. Man, je schrikt je rot!'

Nieuwkomer op de 16de editie van de Modelbouwshow is 's werelds grootste Lego-club: De Bouwsteen. Honderden clubleden laten op dit clubfestijn hun nieuwste -meest uiteenlopende - creaties zien. Van 't Veen hoopt dat het Deense speelgoed een jonger publiek aantrekt. „Over het algemeen gesproken is de modelbouw aan het vergrijzen," legt hij uit. „Je merkt dat jongeren steeds minder met hun handen kunnen. Er zijn erbij die nog geen stukje hout haaks kunnen afzagen. Die feeling en techniek kreeg men vroeger met de paplepel ingegoten. 

 

Tegenwoordig zijn ze alleen nog maar met computers bezig." Naast een gedegen technische basis, vergeten aspirant-modelbouwers nog wel eens dat zij moet beschikken over een engelengeduld, waarschuwt Van 't Veen. „Ik ken mensen die jaren achtereen met één treinbaan of een volledig werkende ophaalbrug bezig zijn. Als ik in de toekomst kijk, verwacht ik dat steeds minder mensen zich met echte modelbouw bezig zullen houden en er meer gewerkt zal worden met bouwpakketten, waarbij de onderdelen vooraf fabrieksmatig geproduceerd zijn. Het echte handwerk gaat verdwijnen."

Toch moeten beginnende modelbouwers de Modelbouwshow zeker niet mijden. Juist doordat vrijwel alle disciplines aan bod komen, is het evenement bij uitstek geschikt om nieuwe ideeën op te doen en informatie in te winnen bij ervaren bouwers, meent Van 't Veen. „Maar ook de diehards - die meestal alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen specialisme - kunnen veel van elkaar leren!"

De Modelbouwshow vindt op zaterdag 23 en zondag 24 februari plaats in de Zeelandhallen te Goes.

Zie voor meer informatie: www.zeelandhallen.nl.