In 2007 bestond LEGO 75 jaar in Denemarken. In Nederland vierde het bedrijf haar 50ste verjaardag. Er waren diverse tentoonstellingen en LEGO World stond geheel in het teken van het jubileum.

LEGO vierde haar 50 jarig jubileum niet alleen met tentoonstellingen, maar ook met een speciale jubileumdoos.

 

Dossier nr 5.: 50 jaar LEGO in Nederland.


50 jaar LEGO in

Nederland

 

In 1957 werd in Haren, onder Groningen, een klein fabriekje gevestigd, bij een ander bedrijfje in. In dat jaar lag ook het eerste Lego in de speelgoedwinkels. Lego zelf ontstond in de jaren 3o in het Deense Billund, waar Ole Kirk Christiansen een fabriekje had dat strijkplanken, krukjes en speelgoed fabriceerde, alles van hout. De naam Lego is een samenstelling van de Deense woorden leg Godt', dat 'speel goed' betekent, en toevalligerwijs ook Latijn is voor 'samenstellen'. Na de oorlog begint het Deense familiebedrijf met de fabricatie van houten speelblokken. Eind jaren 4o wordt ook plastic speelgoed gefabriceerd.

Het bedrijf groeit hard en begint in de jaren 50 met uitbreiding naar het buitenland. Eerst naar Zweden, dan volgen onder andere Duitsland, België, Frankrijk en in 1957 het kleine fabriekje in Haren, als onderdeel van een speldenfabriek. Het is het jaar waarin Lego een raampje introduceert, zodat bewoners van Legohuisjes ook naar buiten konden kijken.

In 1960 wordt officieel LEGO Nederland opgericht, en een paar jaar later verhuist de fabriek naar Grootegast, in west-Groningen. Die divisie is inmiddels ten ziele, want in 1995 werd Lego Nederland met de Belgische divisie samengevoegd tot Lego Benelux, gevestigd in het Belgische Schoten, onder de rook van Antwerpen. De verdere geschiedenis van Lego Nederland valt samen met die van het wereldwijde Lego. Tegelijk met de rest van de wereld, kwamen bij ons de Legopoppetjes of minifiguurtjes in 1978 in de winkels, verschenen elf jaar later Legopiraten in de schappen (inclusief papegaaien) en zagen we in Nederland de komst van Star Warslego en Harry Potterlego.

 

De komst van de elektrische Legotreinen in de jaren 6o wordt door veel Legoliefhebbers trouwens ook nog vreugdevol herinnerd. De laatste succesformule van het Deense speelgoed is Lego Bionicle, een variant op de bekende Transformers-actiefiguren. De pogingen van Lego om de digitale wereld te veroveren door de ontwikkelingen van Legocomputerspelletjes faalde overigens faliekant. Lego-fanatiekelingen zaten niet te wachten op een digitale wereld, maar bouwden liever driedimensionaal.

 

Maar alle nieuwe figuren en geflopte games ten spijt, is Lego City na al die jaren verreweg het populairst. De brandweersets, politiehelikopters en tankstations worden nog steeds het meest verkocht. Het is ook daarom dat Lego de set opnieuw invoerde, nadat het een tijdje uit de catalogus was geschrapt.

 

Al met al is Lego sinds de oprichting nog steeds een populair speelgoed, de komst van computers, Playstations en Nintendo Wii's ten spijt. Je eigen stad bouwen blijft voor jong en oud een spannende bezigheid, waarin je je fantasie helemaal de vrije loop kan laten. En Lego zelf belooft dat haar oerproduct, de plastic blokjes, nooit verdwijnt.

 

 

LEGO tentoonstelling in het speelgoed museum in Deventer

Onder de titel LEGO® viert feest! 50 jaar in Nederland
organiseerde het Speelgoedmuseum Deventer samen met LEGO een speeltentoonstelling  waarin je volop kon bouwen!

Kijk nou eens!
Blikvanger was LEGO Stad. Deze stad was volop in beweging! Treinen, bouwkranen, brandweerauto’s en vliegtuigen van LEGO City waren aanwezig. Verder kon je supergrote LEGO modellen en voorbeelden van technisch LEGO bewonderen. Daarnaast kwam de geschiedenis van dit kwaliteitsspeelgoed ruimschoots aan bod. LEGO zorgt nog steeds voor eindeloos speelplezier!

Feest!
50 jaar is volop reden voor een feestje. Daarom was er een jubileumtentoonstelling van 23 juni 2007 t/m 4 mei 2008.

 

Meer informatie over deze expositie vind je hier!

50 Jaar LEGO museum

op LEGO World

 

Centraal op Lego World staat het Lego 50 Jaar Museum. Want het van oorsprong Deense speelgoed viert dit jaar feestelijk dat het een halve eeuw in Nederland is.

LEGO komt in januari 2008 met een doos ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan!

 

Miniland/Zwolle - LEGO kwam in januari 2008 met een speciale doos om het vijftig jarig bestaan van LEGO in Nederland te vieren.

Het oude Town Plan uit 1958 stond symbool voor deze nieuwe doos. De doos bevat drie gebouwen: een kerk, een bioscoop en een tankstation.

12 Mei - 26 augustus 2007 

LEGO viert feest

in de Bijenkorf

Amsterdam – Dit jaar bestaat LEGO precies 50 jaar in Nederland. LEGO viert deze mijlpaal samen met de Bijenkorf met een reizend evenement: het  LEGO Road Event. Dit evenement reist van 12 mei tot en met 27 augustus 2007 langs de Bijenkorf en is bedoeld voor jong en oud.

Het LEGO Road Event reist langs de Bijenkorf filialen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Drie weken lang is in elk filiaal een interactieve expositie van LEGO - toen en nu te zien. De oude LEGO producten en filmpjes zijn afkomstig uit de museumcollectie van LEGO Denemarken en van verzamelaars.

Evenementen en shop
Voor de kinderen zijn er evenementen zoals een bouw- en kleurwedstrijd, een wedstrijd aantal steentjes raden en iedereen kan op de foto met levensgrote LEGO-modellen. Voor de lege maagjes is een LEGO kindermenu samengesteld met een LEGO sleutelhanger als cadeau. In de LEGO shop is voor dit Road Event een zeer uitgebreide collectie te koop met veel leuke aanbiedingen.