De "Lego Concentratie Kamp Set" gemaakt door de Poolse kunstenaar Zbigniew Libera deed veel stof opwaaien bij het bedrijf LEGO. Libera zou hiervoor onder valse voorwendselen toestemming hebben gevraagd (en gekregen).

De LEGO Groep probeerde in eerste instantie om Libera te stoppen deze 'kunstwerken' te maken, door een rechtszaak tegen hem aan te spannen. Desondanks, de drie sets van het LEGO Concentratie kamp waren al verkocht, waardoor het intrekken van de sets werd bemoeilijkt. Op het hoogtepunt van deze Europese copyright zaak werd duidelijk dat, anders dan in de Verenigde Staten, het is toegestaan om logo's van bedrijven te gebruiken bij kunstuitingen. Hierdoor werd de rechtszaak afgeblazen. Ondanks dat ging LEGO door om bezoekers van de tentoonstelling van het kunstwerk ervan te verzekeren dat het ging om werk van Libera en dat ze begrepen dat het geen officieel LEGO product was.


Dossier nr 3.: Zbigmew Libera.


De 'Lego-doos' wordt als kunstobject gepresenteerd op een tentoonstelling over de Holocaust, die vanaf 17 maart te zien is in het Joods Museum in New York.

Lego ziet weinig kunstzinnigs in Libera's werk, en heeft er de pest over in dat Libera in 1996 toestemming kreeg om de steentjes te gebruiken als kunstvorm. Het zou gaan om "kleine huisjes, en misschien een ziekenhuis". Lego ging daar destijds mee akkoord.

12-01-2002

NEW YORK - De Deense speelgoedfabrikant Lego is boos op een Poolse kunstenaar die de bouwsteentjes heeft gebruikt om een bouwmodel van een concentratiekamp te maken. Zbigniew Libera zou hiervoor onder valse voorwendselen toestemming hebben gevraagd en gekregen.

De 'legodoos' wordt als kunstobject gepresenteerd op een tentoonstelling over de Holocaust, die vanaf 17 maart te zien is in het Joods Museum in New York. Lego ziet echter weinig kunstzinnigs in Libera's creatie. "Het is gewoon een doos waarop een concentratiekamp van legosteentjes is afgebeeld", aldus woordvoerder Michael McNally. "Hieraan hebben wij zeker niet onze medewerking verleend".

Volgens McNally vroeg Libera in 1996 toestemming aan Lego om de steentjes te gebruiken als kunstvorm. Het zou gaan om "kleine huisjes, en misschien een ziekenhuis". De Deense speelgoedmaker ging hiermee akkoord.

Ook het Amerikaans Joods Congres is woedend over de tentoonstelling. Voorzitter Phil Baum noemde de tentoongestelde objecten "nazipropaganda" en "ronduit schandalig".

Volgens een woordvoerster van het museum is de expositie bedoeld "om de gruwelen van het naziregime te laten zien op een manier die aanzet tot nadenken".