In 2005 vierde heel Denemarken de 200ste verjaardag van de nationale sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. LEGO vierde mee door een samenwerking aan te gaan met de twee HCA Foundations. Er kwamen speciale LEGO sets uit en een zeer exclusief model van het Lelijke Eendje. Dit Lelijke Eendje werd alleen cadeau gegeven aan de Hans Christian Andersen Ambassadeurs en kwam niet als reguliere set op de markt. 

Dossier nr 9.: Hans Christian Andersen 200 jaar.


De LEGO Group is partner geworden van de H.C. Andersen 2005 Foundation en HCA abc Foundation en viert de 200ste verjaardag van Hans Christian Andersen in april 2005. De samenwerking zal een variëteit aan activiteiten in een LEGO omgeving bevatten - inclusief de lanceren van enkele producten gebaseerd op de Deense schrijvers beroemde sprookjes. 

Een Lelijk Eendje van LEGO stenen zal de mascotte van de twee Hans Christian Andersen foundations worden. De kleine eend is tot leven gebracht in de LEGO fabriek in Tsjechië. Een professionele LEGO bouwer heeft 3 en half uur nodig om de eend te bouwen en te lijmen, het beeld bevat 514 stenen. Gedurende de viering van Hans Christian Andersen’s tweede eeuw feest op 2 april 2005, zullen alle Hans Andersen ambassadeurs worden uitgenodigd om naar Denemarken te komen en deel te nemen aan de vele verjaardagsevenementen in Odense (zijn geboorteplaats) en Kopenhagen. De LEGO versie van het lelijke eentje zal zijn vleugels over de wereld uitslaan over de hele wereld - als cadeau voor alle Hans Christian Andersen ambassadeurs.

Kjeld Kirk Kristiansen, eigenaar van de LEGO Groep, zegt: “Hans Christian Andersen’s sprookjes zijn pure magie. Ze inspireren de fantasie van het kind. Deze zelfde fantasie is het hart van de LEGO Groep – daarom is het vanzelfsprekend dat we als partner aan de H.C. Andersen 2005 Foundation verbonden zijn.”

Hij vervolgt: “We kozen het eendje als mascotte omdat het sprookje van het Lelijke Eendje een van de meest beroemde stukken is die Hans Andersen ooit heeft geschreven. Het creëert begrip voor dingen die anders zijn -  en een toekomst vol met mogelijkheden. Het is ook erg hedendaags en charmant - en erg fantastisch. We hebben het gebouwd in kleurvariaties van grijs en wit, omdat iedereen weet dan jonge zwanen niet geel zijn."

Lars Seeberg, Secretaris Generaal van de H.C. Andersen 2005 Foundation, zegt: “Doormiddel van zijn sprookjes en verhalen ving Hans Christian Andersen de fantasie van de hele wereld en werd een bron van inspiratie voor iedereen. We zijn erg gevleid dat we deze speciale samenwerking met de LEGO Groep mochten aangaan, welke - in de geest van Hans Christian Andersen – ook iedereen van alle leeftijden over de hele wereld aanmoedigt om deel te nemen aan het creatieve spel, magische universum en nieuwe aanpakken van de wereld.”

Hans Christian Andersen’s verjaardag werd ook gevierd in LEGOLAND Billund (waar een permanent beeld van de schrijver buiten het ingangshek staat). Op 3 april was  er een groot vuurwerk feest. En er was een speciaal sprookjes weekend in september, waar de bezoekers een kijkje terug in de 19e eeuw kreeg. Kinderen hadden de mogelijkheid om figuren uit de sprookjes van Andersen in het echt te ontmoeten! En er was magisch entertaiment voor de hele familie. Het LEGOLAND Orkest verzorgde een speciaal concert, en er was de mogelijkheid om de nieuwe Belville en LEGO Duplo sprookjes producten alvast te bewonderen. 

De LEGO Belville Sprookjes sets:

Bouw je eigen Hans Christian Andersen sprookje!

Laat de kleine zeemeermin een ritje maken op een zeepaardje of ga op de thee bij Duimelijntje. Wat is jouw favouriete HCA sprookje?

 

5960 Het kasteel van de kleine zeemeermin  

5961 De sneeuwkoningin 

5962 De soldaat en de tondeldoos  

5963 De prinses op de erwt

5964 Duimelijntje

Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. Toen hij klein was, speelde hij graag met zijn poppenkast. Hij wilde graag acteur worden, maar werd niet aangenomen bij de koninklijke theaterschool (1819). Zijn opleiding kreeg hij aan een school voor armen, totdat hij op 17-jarige leeftijd via vrienden een beurs kreeg voor een goede school. Op deze laatste school werd hij echter veel gepest door leraren en leerlingen. Andersen stond bekend als een onhebbelijk, egoïstisch persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat het lelijke eendje een autobiografisch sprookje is; hierin wordt een lelijk eendje een mooie zwaan, zo ook in het echte leven bij Andersen: de 'zwakkeling' wordt een beroemd schrijver.

Zijn debuut was in 1827 met het gedicht Det døende Barn (Het stervende kind) dat hem zeer onder de aandacht bracht. In 1835 werd de roman Improvisatoren (De improvisator) uitgebracht na een studiereis door Europa. Deze roman was zowel een pittoreske beschrijving van Italië als een autobiografie. In 1835 werd ook zijn eerste verzameling Eventyr, fortalt for Børn (Sprookjes, aan kinderen verteld) uitgegeven. Dit waren veelal traditionele sprookjes die hij opnieuw onder woorden had gebracht. De vorm was een zeer verfijnde - vaak met een dubbele bodem - die voor kinderen te begrijpen was, terwijl de bundel op volwassenen geënt was. Zijn latere sprookjesbundels, vol eigen sprookjes met een grote spanwijdte, weken verder en verder van kinderliteratuur af. Ze vallen in meerdere categorieën uiteen, vanaf de poëtisch-filosofische mythe tot aan realistischer korte verhalen. Gemeenschappelijk is echter het humoristische inzicht van Andersen.

Andersen schreef meerdere autobiografieën, maar het in 1855 gepubliceerde Mit Livs Eventyr (het sprookje van mijn leven) is de belangrijkste.

In Odense is het Hans Christian Andersenmuseum te vinden, waarin zijn leven is te volgen. Het huis waarin hij opgroeide is daar ook te bezichtigen.

Ook was hij een graag geziene maar bovenal gehoorde gast aan het hof van koningin Victoria.

Zie hier enkele bekende sprookjes van Andersen:

 • De prinses op de erwt
 • De nieuwe kleren van de keizer
 • De Chinese nachtegaal
 • Het lelijke eendje
 • De kleine zeemeermin
 • De rode schoentjes
 • Het meisje met de zwavelstokjes
 • Het tinnen soldaatje
 • De sneeuwkoningin
 • Duimelijntje
 • De wilde zwanen
 • De tondeldoos
 • Klaas Vaak
 • De mestkever

 (bron: Wikipedia)

Kjeld Kirk benoemd tot Hans Christian Andersen ambassadeur (17 Mei 2005)


Kjeld Kirk Kristiansen, eigenaar van de LEGO Groep, is bneoemd tot Hans Christian Andersen ambassadeur tijdens een ceremonie in Billund op 17 mei 2005. Zijne Koninklijke Hoogheid Prinses Benedikte voerde de handelingen uit in opdracht van de H.C. Andersen 2005 Foundation en de ABC Foundation als onderdeel van de viering van de 200ste verjaardag van de Deense sprookjes schrijver Hans Christian Andersen.

In de motivatie over de keuze van ambassadeur zei Prinses Benedikte:
“Mr. Kirk Kristiansen, u heeft prachtige dingen gedaan om kinderen de mogelijkheid te geven om via spel hun verhaal te vertellen op hun eigen manier..In de LEGOLAND Parken worden we omgeven door een sprookjeswereld vol met beroemde steden en gebouwen - en tegelijkertijd hebben de kinderen er enorm veel plezier. Niemand heeft meer gedaan met het idee van Hans Christian Andersen dan u en dat het de beste manier om de wereld te begrijpen is via verhalen en fantasie.

Om zijn dank en eer te uitten zei Kjeld Kirk Kristiansen:
“Net zoals de meeste andere Denen heb ik altijd gevoeld dat de verhalen van Hans Christian Andersen erg speciaal waren. Allereerst omdat ze de interesse en fantasie van kinderen wekken alsmede die van volwassenen. Wijze woorden - en vaak met een glinstering in de ogen. Hun fascinatie ligt ook in het feit dat je een verhaal steeds maar weer opnieuw kunt lezen - en ook steeds weer nieuwe details ontdekt.
Een andere belangrijke reden is dat ik zo gefascineerd ben van de sprookjes van Hans Christian Andersen is dat ze veel van dezelfde kwaliteiten als LEGO stenen hebben. Net als onze stenen doen ze een beroep op fantasie en creativiteit. En net als onze stenen, spreken ze een universele taal. 

Door de titel van ambassadeur te aanvaarden, belooft Kjeld Kirk Kristiansen de naam en het gedachtegoed van Hans Christian Andersen te promoten. Nog geen jaar geleden ging de LEGO Groep een samenwerking aan met de H.C. Andersen Foundations. Daardoor is de LEGO Eend gekozen om mascotte te zijn voor de Hans Christian Andersen vieringen. De evenementen zijn gestart met eeng eweldige show in Parken, het hoofdstadion van Kopenhagen. Er deden meer dan  40.000 mensen aan mee, en veel van de Hans Christian Andersen ambassadeurs wereldwijd waren present. De LEGO Groep was ook verantwoordelijk voor de aankleding en de rode loper. Gasten worden verwelkomd door een twee meter hoog beeld van de sprookjesschrijver, en H.C.A. ambassadeurs werden uitgenodigd om een paar woorden in het bezoekersboek te schrijven, welke was gemaakt van LEGO stenen.

Op 1 maart lanceerde de LEGO Groep een serie van nieuwe LEGO Hans Christian Andersen producten. Deze bevat ook een H.C.A. emmer vol met losse stenen en inspiratiemateriaal om vele van de sprookjes na te kunnen bouwen. Er zijn ook vijf nieuwe Belville sprookjessets gemaakt: De Sneeuw Koningin, Duimelijntje, De Prinses en de Erwt, De Tondeldoos en de kleine zeemeermin.rtunities to explore the new LEGO BELVILLE stories.

Als echte LEGO fan kon ik in oktober 2009 een Lelijk Eendje LEGO model in doos kopen. Daarop stuurde ik het volgende bericht aan LEGO:

 

Goedemorgen,

Sinds vandaag ben ik het bezit van een LEGO Hans Christian Andersen Eendje. Ik weet inmiddels dat deze is gemaakt ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van Hans Christian Andersen, en daaraan gekoppeld de lancering van de speciale LEGO Hans Christian Andersen producten. Het eendje is cadeau gegeven aan alle Hans Christian Andersen Ambassadeurs op een bijeenkomst in Denemarken. Nu is mijn vraag: Hoeveel van deze eendjes zijn er geproduceerd?

Met vriendelijke groet,

 

Richard Topelen.

 

Als reactie hierop kreeg ik het volgende bericht terug:

 

Beste Richard Topelen,

Hartelijk dank voor uw bericht.

Wat ontzettend leuk dat u de LEGO Hans Christian Andersen Eend in uw bezit heeft. Ik kan u vertellen dat u in elk geval een zeer unieke LEGO set in uw bezit heeft. Het is nooit een regulier product geweest en slechts eenmaal geproduceerd voor deze gelegenheid. Helaas kan ik u niet vertellen hoeveel er precies zijn geproduceerd, dit is vertrouwelijke informatie die ik niet mag uitgeven.

 

Veel bouwplezier!

Met vriendelijke groet,

 

 

Margriet Schuring

LEGO Direct