In 2012 bestaan de LEGO wielen 50 jaar. 

In 1961 begon de ontwikkel afdeling van LEGO, Futura om een wiel te ontwerpen op schaal van het LEGO systeem. De wielen waren ronde 2x2 of 4x4 stenen met een groef om een rubber band in te kunnen bevestigen. De wiellagers waren belangrijk genoeg om er patent op aan te vragen. De bij de wielen behorende steen was een 2x4 steen met drie holle nylon gleuven, die als lagers functioneerden en op hun plaats werden gehouden door een een plaatje die aan de bodem van de steen was bevestigd. De as paste in deze gleuven en bleef vast zitten door frictie en de as kon toch vrij roteren.

De nieuwe wielen maakten mogelijk dat kinderen bewegende constructies konden bouwen, zoals auto's, vrachtwagens en locomotieven. De wielen waren belangrijk omdat ze de weg vrij maakten naar een andere schaal dan de tot dan toe gehanteerde HO schaal.

LEGO introduceerde de wielen in de 400 en 401 aanvullingssetjes in 1962. Deze werden opgevolgd in 1963 door grotere sets zoals de 314 set en in Amerika door de Samsonite 602 set. Deze werden weer opgevolgd door model setjes en uiteindelijk kwam het wiel in bijna elke LEGO set voor.

LEGO is in aantal de grootste banden producent van de wereld. Er rolden in 2010 318 miljoen banden van de lopende band.

Dossier nr 12.: 50 jaar LEGO Wielen.


Hieronder het patent van de LEGO wielen. (Klik er op om het te vergroten)

LEGO winkel bord waarin de wielen worden aangeprezen ( 1963)

Advertentie uit Nieuwsblad van het Noorden 13-11-1962

Hiernaast de allereerste LEGO wielen. Het waren grijze (rubber) wielen met rode velgen. De wielen kon je met de metalen as in een speciale steen duwen. 

1965

 

 

In 1969 werden de grijze wielen vervangen door zwarte exemplaren. Verder kwamen er ook kleine wielen welke in de LEGOLAND setjes werden toegevoegd.

In 1977 kwam LEGO Technic voor het eerst op de markt. Technic had zijn eigen wielen. Hiernaast zie je de eerste LEGO Technic wielen. Het wiel heeft onderdeel nummer 3634.
In 1978 kwamen er wielen met 'profiel'. De wielen waren tot dan toe glad, nu hebben ze ribbels. Het ging om zwarte rubberen wielen die met een metalen as aan een 2x2 plate vast zaten.

In 1980 kwamen er grotere wielen op de markt. Het ging om zwarte rubberen wielen die aan een 2x2 plate verbonden waren via een metalen asje.
In 1986 kwamen er wielen met velgen met andere kleuren dan rood. Zo waren er witte en gele velgen.

In 1991 kwamen er nieuwe banden welke je gemakkelijker om de velgen kon duwen.