Op 23 mei 1998 riep de LEGO groep de LEGO PRIMO lieveheersbeestje rammelaar, terug in verband met eventueel verstikkingsgevaar.

 

Dossier nr 2.: LEGO Primo rammelaar.

Hieronder het originele persbericht dat de LEGO Groep liet uitgaan:

 

Billund, Denemarken - De LEGO Groep heeft in 1998 laten weten dat het op de hoogte is gebracht van een incident waarbij een LEGO PRIMO lieveheersbeestje rammelaar (art. nr. 2093) in de mond van een zes of zeven oude baby is vast komen te zitten, waarbij het mogelijk was geweest dat de baby was gestikt. Als resultaat hiervan roept LEGO met onmiddellijke ingang alle rammelaars terug naar de winkels. Sinds maart 1997, zijn er tussen de 600,000 en 700,000 van deze rammelaars verkocht over de hele wereld, met als uitzondering Noord Amerika, waar het product nog niet was ge´ntroduceerd op de markt.

Alle LEGO producten zijn ontworpen en geproduceerd volgens de strengste  internationale regels met betrekking tot veiligheid en kwaliteit. Dat betekend voor het baby speelgoed dat het onmogelijk moet zijn om deze zo diep in de mond te stoppen dat een baby zou kunnen stikken. Om deze reden worden alle LEGO PRIMO producten getest volgens de laatste eisen en procedures op dit gebied.

"We kunnen bevestigen dat alle LEGO PRIMO speelgoed, inclusief de lieveheersbeest rammelaar,  voldoen aan de geldende eisen en standaarden", zegt Jan Klejs Pedersen, de LEGO Groeps internationale kwaliteitsmanager. "We zijn ondanks dat natuurlijk erg geschrokken van het voorval en zijn ons er nu van bewust geworden dat de rammelaar in sommige gevallen gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen, die in staat zijn om een stuk speelgoed in de mond te nemen. We nemen het probleem zeer serieus en, in navolging hierop hebben we direct de volgende acties ondernomen:

  • via een persbericht vragen we alle media om ons te helpen bij het informeren van de consumenten die deze rammelaar hebben gekocht. We laten zo snel mogelijk een nog gedetailleerder bericht uitgaan, met zo veel mogelijk informatie als nodig is, zowel voor de verkopers als de consumenten. Naast andere acties houdt dit in dat we grote advertenties zullen plaatsen waarin we de terugroepactie aankondigen.
  • daarnaast zullen we onze ontwerpeisen onmiddellijk bijstellen en strengere eisen nastreven, met betrekking tot baby speelgoed, om verstikkingsgevaar in de toekomst uit te sluiten.

Originele brieven en andere documentatie m.b.t. deze terugroepactie: (klik erop om deze te vergroten!)