In 2008 kwam er een heel mooie LEGO set op de markt van een VW Beetle uit 1960. Het was een set uit de serie LEGO exclusives met nummer 10187. 

Hieronder de complete ontwikkeling van de set in foto's. 

Dossier nr 6.: De VW Beetle, 10187.


Deze vier studiemodellen werden via een snel online onderzoek en via een fan workshop getest op populariteit.

STAP 1:

Tijdens een LEGO evenement in Keulen (Duitsland) in 2007 werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld om te kiezen welke van de vier auto modellen ze het leukst vonden, en het liefst als LEGO set terug wilden zien. 

STAP 2:

De keuze is gevallen op de VW Beetle. Deze wordt nu verder uitgewerkt. Allereerst heeft men met het programma Easy Builder het model virtueel gebouwd.

 

STAP 3:

Hiernaast zie je enkele studiemodellen van echte blokjes. Op die manier zoekt een LEGO Model Designer of het model gebouwd kan worden met bestaande blokjes en welke elementen nieuw ontworpen moeten worden. Het grijze model is een eerste studiemodel, het blauwe een later studiemodel waarvan het uiteindelijke model is afgeleidt. 

STAP 4:

Perfectionering van het ontwerp van het model om 100% authenticiteit te garanderen.

 

STAP 5:

Als het uiteindelijke model helemaal af is, wordt het gepresenteerd aan de licentiepartner, in dit geval Volkswagen. Deze moet het model goedkeuren en daarna kan de productie en later de verkoop beginnen. 

De uiteindelijke set, 10187, zoals deze te koop is vanaf 2008. De set kost rond de € 119,99 in 2008, en € 129,99 in 2009, bevat 1626 elementen. Verder bevat de set een sticker welke op een zwarte plate kan worden geplakt, met allerlei informatie over het echte model.

€ 129,99

 

 

Tijdens diverse LEGO evenementen zijn er snelbouw wedstrijden met deze set gehouden. De snelste tijd staat op naam van: Jürgen Bramik, Bruno Kurth en Tobias Reichling (allen Duitsland), op het LEGO Fan Welt in Keulen Duitsland, November 2008. De tijd was 1 uur, 3 minuten en 5 seconden om het model te bouwen. Het team mag niet uit meer dan 6 bouwers bestaan. De onderdelen mogen niet worden voorgesorteerd.

1:03:05

In september 2008 stond er een artikel over de VW Beetle in de Kampioen van de ANWB. De Kampioen is het ledenblad van de ANWB. Enkele jaren geleden kwam er een speciaal LEGO doosjes uit ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de ANWB.

Zodoende heeft de ANWB wel iets met LEGO. Ze waren dan ook wild enthousiast toen ze hoorden dat LEGO een speciale doos had ontworpen met de VW kever als inspiratie. 

 

Klik hier om het filmpje op de ANWB website te bekijken!: 


 

Lees ook:

Volkwagen Kever model nu te koop! (09-07-2008)

Nieuwe Exclusives krijgen gezicht: VW Beetle nu ook op de foto! (17-01-2008)