LEGO System i Leg. 

In januari 1954 bezocht Godtfred de London Toy Fair. Op een veerboot op de Noordzee begon hij een praatje met een inkoper van Magasin du Nord, het grootste warenhuis in Kopenhagen. De inkopen vertelde dat al het speelgoed allemaal op zichzelf staande items waren en dat er geen enkel samen voegend speelgoed systeem beschikbaar was.

Toen Godtfred later weer in Billund was, begon hij na te denken over dit gesprek op de boot. Hij tekende een lijst met attributen waarvan hij dacht dat ze bij een speelgoed systeem moesten horen. Hij bekeek of zijn eigen producten mogelijke kandidaten waren voor dit systeem.

Dit resulteerde in de LEGO Principles of Play. Deze principes werden bekend gemaakt aan elke LEGO werknemer vanaf 1962 en staan nog altijd model voor de huidige LEGO principes van Lego System. 

Bekijk deze folder in het groot!

De tien LEGO principes:

1 onbeperkte speelmogelijkheid

2 voor jongens en meiden

3 plezier voor alle leeftijden

4 het hele jaar door spelen

5 gezond, rustig spelen

6 urenlang speelplezier

7 ontwerpen, fantasie, creativiteit

8 hoe meer LEGO, hoe groter de mogelijkheden

9 extra sets beschikbaar

10 kwaliteit in elk detail

Godtfred bekeek alle ontwerpen van het bedrijf, op dat moment meer dan 200 verschillende houten en plastic artikelen, en besloot dat LEGO Mursten de meeste kansen had om een nieuw speelsysteem te worden. Hij organiseerde dat de bestaande Lego Mursten sets en nieuw te ontwikkelen sets rond een thema zouden komen te liggen: een stad of wegenplan. Na een jaar ontwikkelen was het resultaat het Lego System i Leg (Systeem in Spel).

Het nieuwe systeem bevatte de geïntegreerde LEGO Mursten 700 serie sets met enkele nieuwe HO schaal accessores en een speel mat, alles geconcentreerd rond het straat en stad thema. Het systeem maakte mogelijk dat kinderen huizen bouwden en daarnaast speelden met  compleet nieuwe auto's, vrachtwagen en verkeersborden. Godtfred vond dat het systeem ook educatieve waarde had, zoals kinderen de verkeersregels leren.

De voertuigen met 1:87 schaal (HO scale) waren mogelijk de meest belangrijke toevoeging aan het nieuwe stadsplan. De voertuigen hadden een metalen frame met metalen assen en wielen en een plastic opbouw.  In veel gevallen waren dit verkleinde versies van de Kabelstyrede Modelbiler (Touw trek Modelauto's). De originele serie bevatte 8 verschillende  trucks gebaseerd op de Britise Bedford vrachtwagen. Deze werden opgevolgd door een VW Bus in 1956 en de VW Beetle in 1958 en nog later door enkele Europese auto modellen zoals Citroen, Ford, Jaguar, Mercedes en Opel. In 1965 werden de Bedford trucks vervangen door een serie Mercedes trucks als gevolg van een nieuwe licentie overeenkomst. Van 1956 tot 1969 werden niet minder dan 17 verschillende trucks en 20 verschillende auto modellen geproduceerd.

Nu het LEGO System of Play systeem een goede bodem had, begon LEGO met de productie van grotere architectonische sets: modellen van specifieke gebouwen die konden worden samengevoegd met het stratenplan. De meeste van deze sets bevatten ook de nieuwe HO schaal accessores en voertuigen. In 1956 werd het Esso Tank Station gelanceerd (1310/310) en in 1957 de VW Showroom (1307/307), Brandweer Kazerne (1308/308) en een Kerk (1309/309). Een oude advertentie hiervan zie je onderaan deze pagina.

De houten kisten

In Denemarken, en later Scandinavië en Duitsland, werden de onderdelen van het stratenplan lost verkocht of als accessoire pakket. Het was een perfecte marketing: ouders konden altijd een nieuwe, goedkope set kopen om de collectie van hun kinderen uit te breidden. Maar deze marketing strategie was ook een distributie nachtmerrie, er  waren simpel weg te veel kleine sets verkrijgbaar. In 1957 besloot LEGO om de eerste 700 houten kist in te voeren in het assortiment. Deze grote sets, die honderden verschillende  elementen bevatten, inclusief veel van de HO schaal accessores, werden verpakt in houten kisten.

Dit was een perfecte manier om het System i Leg in een enkele, handige versie te verkopen. Veel van deze houten kisten bevatten een stratenplan dat op het deksel was gestanst.

Later in 1960, toen LEGO ook de verkoop in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika begon werd het stratenplan verkocht als losstaande set: de 810 Staten Plan of de 725 Straten Plan. Deze werden verpakt als grote kartonnen dozen met een kartonnen stratenplan en bevatten alle onderdelen die nodig waren voor een complete stad. Er was zo veel karton nodig dat de British Lego Ltd. het drukken van het stratenplan uitbesteedde aan de spelfabrikant John Waddington. Waddingtons is bekend als de licentiehouder van Monopoly en Cluedo in het Verenigd Koninkrijk.

Deze grote sets bevatten de laatste stratenplannen en the System of Play. Eind 60'er jaren werden nieuwe Lego System elementen, zoals het wiel en later de motor uitgevonden. Dezen luidden een nieuwe manier van bouwen in die de toekomst van het bedrijf bleek te worden. In 1966 werden de stratenplannen niet meer geproduceerd en in 1970 werd de productie van de 1:87 voertuigen stopgezet.

In de jaren 50 waren er tientallen producenten van bouwsystemen zoals:  American Bricks, Bayko, Kiddicraft, Lincoln Logs, en Minibrix om er maar een paar te noemen. Maar geen van deze artikelen vormde een systeem. Dit potentieel met de steen als basis van een volledig compatibel systeem was een idee dat alleen Godtfred en Ole volledig hadden uitgedacht. Het System of Play onderscheidde LEGO van al die andere gelijkwaardige speelgoed producten en is de belangrijkste innovatie in de geschiedenis van het LEGO bedrijf.

Bekijk de folder hiernaast in het groot!, Klik hier!

 

LEGO bouw nieuws: Nu verkrijgbaar! Het moderne systeem van ramen met glas. De nieuwe doos heeft nummer 1231 en de inhoud is afgestemd op de gebruikelijke eenheid  van Kr. 2.00. De ramen in 1230 en 1231 zijn gebouwd op een nieuwe manier met noppen net zoals LEGO stenen. Dit geeft veel meer stabiliteit tijdens het bouwen, omdat het verbouwd kan worden met de stenen. De nieuwe vensters passen op alle LEGO stenen, omdat het past op de noppen van de stenen. 

 

LEGO System in Spiel doosje uit Duitsland ca. 1956-1957 LEGO System in Spiel doosje uit Duitsland ca. 1956-1957
LEGO System i Leg doosje uit Denemarken ca. 1959 LEGO System i Leg doosje uit Denemarken ca. 1959
Nederlands: Deens:
Vier handige geschenk verpakkingen die zowel beginners en LEGO verzamelaars  zullen inspireren. De dozen zijn gemakkelijk te hanteren tijdens de drukke kerst verkopen en zullen de kerstverkopen goed doen. Verder liggen de prijzen in een gunstige geschenk prijs laag.

Er is genoeg te vinden in de dozen, de doos met verschillende vakken voor de verschillende onderdelen, bevatten auto's, bomen, verkeersborden enzovoort. Elke doos heeft een eigen compleet bouwwerk, en is toegevoegde waarde in elke een onafhankelijke speelgoedwinkel en is onderdeel van het LEGO bouw systeem. Deze nieuwe dozen worden half oktober uitgeleverd.
Fire fikse gaveoplæg som vil begejstre både LEGO samleren og nybegynderen. æskerne er lette at ekspedere u juletravlheden også for den uøvede juleassistance og de ligger i populære gave pris lag.

Der er masser af legemuligheder i hver æske som foruden byggeelementer indeholder biler, træer, færdselsskilte el l. Hver æske har værdi både som selvstændigt legetøj og som en del af LEGO byggessystemet. Nyhederne vil være på lager medio oktober.
Nederlands: Deens:
LEGO system i leg is een uitbreiding van de oorspronkelijke LEGO stenen, die zijn uitgebreid met 1/8 ronde en vierkante stenen. Dit zal in verband met de nieuwe LEGO plastic stad, verkeersborden, bomen, struiken, auto's en garages,  leiden tot grote verkoop successen. En de verkopen zullen sterk worden ondersteund door een hele boel reclamemateriaal. LEGO System i leg is speelgoed voor het hele gezin.

Het nieuwe LEGO past op alle oorspronkelijke LEGO stenen.
LEGO system i leg er en udbygning af de originale LEGO mursten, der er udvided med 1/8 runde og firkantede sten. Dette i forbindelse med den ny LEGO platsic byplan, færdselsskilte, træer, buske, biler og garager, vil skabe stor salgssucces. Og så bliver salget stærkt støttet af et strot reklamemateriale. LEGO System i leg er legetøj for hele familien.

Den står LEGO på alle originale LEGO mursten.

Nederlands: Deens:

LEGO klant informatie 

Plastic Divisie:

LEGO bouw nieuws: Nu verkrijgbaar! Het moderne systeem van ramen met glas. De nieuwe doos heeft nummer 1231 en de inhoud is afgestemd op de gebruikelijke eenheid  van Kr. 2.00. De ramen in 1230 en 1231 zijn gebouwd op een nieuwe manier met noppen net zoals LEGO stenen. Dit geeft veel meer stabiliteit tijdens het bouwen, omdat het verbouwd kan worden met de stenen. De nieuwe vensters passen op alle LEGO stenen, omdat het past op de noppen van de stenen. 

 

System i leg - systeem voor de verkoop. 

De expeditie van het bedrijf LEGO is opgebouwd met LEGO systeem verpakt in dozen die worden verkocht tegen eenheidsprijzen. Deze prijzen zijn gemarkeerd met een kleur op de doos. Voor Kr. 1,00 wordt gedrukt in het rood - op de dozen van Kr. 2,00 in het blauw en de dozen van Kr. 3,00 in oranje. 

 

Houtafdeling. 

Chevrolet "Bel Air" NO 600
Begon net voor kerstmis van de lopende band van Lego te rollen en nu zijn we volledig in staat ze te leveren. Een zeer elegante LEGO speelgoed stuk.

Trein Futti nr. 409 vult een behoefte. Maak een trein met een eenvoudig en robuust ontwerp en amusante tekeningen.

LEGO kundeinformation 

Plasticafdelingen 

LEGO bygge nyt: Nu fås de moderne system vinduer også med glas. Den nye æske har no 1231 og indholdet er afpasset efter den sædvanlige enhedspris Kr. 2,00. Vinduerne nr 1230 og 1231 er konstrueret på en ny måde med knopper ligesom murstenene. Dette giver et langt mere stbilt byggeri, idet men kan bygge ud over vinduerne som vist på tegningen. Og så passer de nye vinduer til alle LEGO sten, idet man er uafhængig af riller i stenene. 

 

System i leg - system i salg. 

For at lette ekspeditionen i forretningerne er LEGO byggetsystemet lagt op i æsker til enhedspriser. Disse priser er yderligeremarkeret med hver sin farve: På æsker til 1 Kr. er dessinnummeret trykt med rødt - på æsker til 2 Kr. med blåt og på æsker til 3kr. med orange. 

 

Træafdelingen. 

Chevrolet "Bel Air"nr 600
begyndte at løbe af LEGOs samlebønd lige før jul og vi er nu fuldt leveringsdygtige. En virkelig elegant LEGO nyhed. 


Toget Futti nr 409 vil udfylde et savn. Et fikst tog med en enkel og robust konstruktion og morsomme stafferinger.