LEGO Modelwagens 1:38/1:40/1:42 

In de loop van de jaren 50 ging de verkoop van het houten LEGO speelgoed steeds moeizamer. Daarom besloot men om van materiaal te wisselen: LEGO ging van hout over op plastic. In het begin werden de beide materialen in combinatie met elkaar gebruikt.

LEGO koos er voor om de modellen te maken in de schaal 1:40. De modellen die werden gemaakt hadden de Amerikaanse Chevrolet trucks als voorbeeld.

De vrachtwagens werden in de jaren 1952 tot 1957 door LEGO gemaakt en hadden een hoge speelwaarde omdat er middels drukknoop verbindingen allerlei dingen aan de modellen te veranderen was. Zo kon je bijvoorbeeld een tank afnemen en er een dubbelassige aanhanger voor in de plaats klikken. In elke doos zat ook een touwtje om de wagen te trekken indien men dat wenste.

In 1953 verscheen een Chevrolet bestelbus als instapmodel.

In 1953 kreeg LEGO van de Volkswagenfabriek in Wolfsburg de opdracht om te beginnen met de productie van reklamemodellen, deze konden potentiŽle klanten en kopers van de VW Kever overhandigd worden als cadeau. De VW Kever modellen hebben een schaal van 1:38.

Op de doos stond een mooie tekening van een echte VW KEver, de VW 1200.

Van deze VW Kever was er ook een lakdisplay gemaakt. Hierop stonden de diverse VW Kevers in alle beschikbare kleuren.

De modellen met de schaal 1:40 behaalden niet het gewenste resultaat, vooral niet in buiten Denemarken. Daarom probeerde LEGO in plaats van de robuuste wagens in de schaalk 1:40 de schaal te halveren naar 1:87 modellen van plastic met metalen wielen.

De eerste modelauto's van LEGO in de nieuwe schaal (HO 1:80) werden in 1955op de markt gebracht. De modellen hadden een hoge speelwaarde en waren mooi uitgevoerd.  Verder was er een stratenplan waarop men verkeersborden, bomen, flaggen, lantaarnpalen en verschillende gebouwen kon plaatsen. Deze modelwagens pasten goed in het nieuwe LEGO Systeem in Spel dat rond die tijd werd ontwikkeld.

Het nieuwe systeem bevatte de geÔntegreerde LEGO Mursten 700 serie sets met enkele nieuwe HO schaal accessores en een speel mat, alles geconcentreerd rond het straat en stad thema. Het systeem maakte mogelijk dat kinderen huizen bouwden en daarnaast speelden met  compleet nieuwe auto's, vrachtwagen en verkeersborden. Godtfred vond dat het systeem ook educative waarde had, zoals kinderen de verkeersregels leren.

De voertuigen met 1:87 schaal (HO scale) waren mogelijk de meest belangrijke toevoeging aan het nieuwe stadplan. De voertuigen hadden een metalen frame met metalen assen en wielen en een plastic opbouw.  In veel gevallen waren dit verkleinde versies van de Kabelstyrede Modelbiler (Kabelstyrede Modelauto's). De originele serie bevatte 8 verschillende  trucks gabaseerd op de Britise Bedford vrachtwagen. Deze werden opgevolgd door een VW Bus in 1956 en de VW Beetle in 1958 en nog later door enkele Europeese auto modellen zoals Citroen, Ford, Jaguar, Mercedes en Opel. In 1965 werden de Bedford trucks vervangen door een serie Mercedes trucks als gevolg van een nieuwe licentie overeenkomst. Van 1956 tot 1969 werden niet minder dan 17 verschillende trucks en 20 verschillende auto modellen geproduceerd.