LEGO in Nederland

 

In 2007 was LEGO 50 jaar in Nederland verkrijgbaar. 

Hoe begon dit alles eigenlijk? 

LEGO was van 1957 tot 1963/1964 in Haren gevestigd, daarover lees je op deze pagina!

 

Datum: Gebeurtenis: Bron:
1957-1964 N.V. LEGO Nederland Haren Kalender 50 jaar LEGO
1957 LEGO Folder Jan van der Meer
1958 LEGO folder Jan van der Meer
1958-1959 Oude LEGO informatie over LEGO Nederland Folder 1958-1959 uitgegeven in diverse landen
28-12-1959 Algemene Verkoops- en Leveringsvoorwaarden gedeponeerd ter Griffie van de Arrondissementsrechtbank Groningen Gemeente Grootegast
1960 Kaartje voor winkelier m.b.t. vakantie N.V. LEGO Nederland Archief Richard Topelen
1959-1963 Personeelsadvertenties Nieuwsblad van het Noorden/Limburgs Dagblad/Telegraaf
12-02-1959 Bouwaanvraag N.V. I.S.I. voor verbouwing Gemeente Haren
1960 Advertenties van LEGO Henk van Zanten
17-01-1961 Nederlands Octrooi LEGO  
25-11-1961 Het verhaal van LEGO in Haren Friese Koerier
1961/1962 Bouwvergunning tijdelijke loods Middelhosterweg 69 Gemeente Haren
1961-1962 Bouwwedstijdformulier Arjan Levinga
1963 Briefhoofd N.V. LEGO Nederland Gemeente Grootegast
21-06-1963 Advertentie van LEGO Nederland op zoek naar fabriekshal Kranten.kb.nl
27-06-1963 Brief van de burgemeester van Grootegast naar aanleiding van de door LEGO geplaatste advertentie. Gemeente Grootegast
08-1963 LEGO Inform artikel over verhuizing naar Grootegast (augustus 1963) Gemeente Grootegast
20-09-1963 Koopakte van "hal V" van de Gemeente Grootegast aan N.V. LEGO Nederland vrijdag 20 september 1963. Gemeente Grootegast
28-10-1963 LEGO Nederland verhuist van Haren naar Grootegast Gemeente Haren
1966 N.V. I.S.I. in Hareneradresboekje Gemeente Haren
1957-1963/1964, Haren (Groningen) Haren

"Dat moeten we ook in Nederland hebben", zo dacht de heer Koert (J) Lameris uit Groningen in 1954. Hij stond op een grote Deense beurs gefascineerd te kijken naar een stand waarin bouwsteentjes werden gepresenteerd. Het systeem dat hij daar zag week zo af van het in Nederland bekende speelgoed, dat de heer Lameris, directeur van de N.V. Lamaf in Goningen, contact opnam met de fabrikanten. "Komt u over een jaar maar eens terug", zeiden de Denen, "voorlopig voelen we er nog niet voor".

Koert Lameris was fabrikant van plastic producten. De heer Lameris kwam terug bij de Denen en dat leidde in 1956 tot het importeren van de eerste LEGO bouwsteentjes in Nederland. Het werd een ware triomftocht. Omdat Koert Lameris zelf geen handelsbedrijf had, schakelde hij zijn zwager Jan van der Meer in. Ze hadden al vaker samen gewerkt. Jan van der Meer was directeur/eigenaar van de NV ISI in de Raamstraat nummer 4 in Groningen.

De heer Koert Lameris (links op de foto) op Groningen Airport Eelde in gesprek met de heer Christiansen en de heer Nielsen uit Denemarken.

En zo kwam het dat in 1957 in Haren, onder Groningen, een klein bedrijfje werd gevestigd, bij een ander bedrijf (N.V. I.S.I., een speldenfabriek) in. Het is het jaar waarin LEGO een raampje introduceert, zodat bewoners van LEGO huisjes ook naar buiten konden kijken. In dat jaar lag ook het eerste LEGO in de speelgoedwinkels. In datzelfde jaar vond de introductie in Nederland plaats: aanvankelijk alleen met rode en witte steentjes. LEGO Nederland was gevestigd aan de Middelhorsterweg 37 in Haren (Groningen).

De eerste LEGO steentjes in Nederland werden weggegeven in de winkels door middel van een klein doosje met één rood en één wit steentje of met een geel en een blauw steentje. Zo heel af en toe duikt er nog wel eens een compleet setje op via de bekende internet aan- en verkoopwebsites.

Meer foto's van dit doosje vind je hier!


Instructiebrief 1958.

 

We kregen van een inwoner van Haren een oude instructiebrief van LEGO Holland. In de instructiebrief staat het volgende te lezen:

 

"Ingesloten doen wij U een orderkopie toekomen van een collectie LEGO, die wij altijd ter kennismaking aan een nieuwe relatie sturen.

 

Deze collectie is in alle bescheidenheid, naar onzer ervaring, naar zijn courantheid samengesteld.

 

Ten alle tijde wordt aan een nieuw steunpunt een gebouwde verlichte maquette geleverd.

De praktijk heeft n.l. uitgewezen, dat deze maquette de verkoop enorm stimuleert.

LEGO wordt n.l. beter verkocht, wanneer dit goed naar voren wordt gebracht.

Bij een goede verkoop zijn zowel U als wij gebaat.

De bouwkosten van deze maquette bedragen slechts f. 6.--.

 

Bovenaan links op de kopie ziet U 2 plattegronden van hardboard ingedeeld staan.

Eén exemplaar hiervan verkoopt U, waardoor U automatisch Uw nabestellingen opkweekt, want men kan, wanneer men deze plattegrond heeft gekocht niet volstaan met de bouw van één huisje, integendeel men moet deze volbouwen.

 

De andere plattegrond legt U in Uw etalage (of U hangt deze op gezichtshoogte op), en plaatst daarop de huisjes, welke wij voor U hebben gebouwd, volgens het maquetteschema, dat onder op de bouwdozen is aangegeven.

 

Indien U dit wenst, kunt U na het seizoen, dus in maart, de huisjes afbreken en in de juiste aantallen in de aanvullingsdoosjes doen.

De betreffende lege doosjes zijn apart verpakt en wij adviseren U deze ook apart neer te zetten tot na het seizoen.

 

U kunt deze gecompleteerde doosjes alsnog verkopen, waardoor U bereikt heeft:

a) U hoeft net veel LEGO te verkopen, om Uw showstuk eerst te verdienen, want na het seizoen maakt U deze te gelde.

b) U heeft een prachtig showstuk in Uw etalage, waardoor Uw hele collectie meer opvalt en die dus uit reclame-oogpunt zeer aantrekkelijk is, zonder een hoge investering.

 

De ervaring heeft ons geleerd, dat wanneer LEGO zó naar voren wordt gebracht, LEGO een zeer gewild artikel is.

 

Ofschoon van de ruilgelegenheid in de praktijk geen gebruikt wordt gemaakt, willen wij U gaarne in de gelegenheid stellen na het seizoen, dus in maart de eventueel incourante dozen te ruilen voor courante exemplaren, mits franco geretourneerd en onbeschadigd.

Dit betekent voor U een praktisch risicoloze opname van een nieuwe serie artikelen.

 

Wij vertrouwen, dat, als U een seizoen met LEGO heeft gewerkt, U zult hebben ervaren, dat U inderdaad een prachtig artikel heeft opgenomen.

Wij geven U de verzekering, dat wij al het mogelijk in het werk zullen stellen, de samenwerking met LEGO voor U zo prettig mogelijk te maken.

LEGO - Holland

Afd. Verkoop  

 


 

Op 2 december 1961 stond er een artikel in "Ons Noorden" over LEGO in Nederland. Daarin staat het volgende over LEGO in Haren: "Want daar op nummer 79 om precies te zijn, is het hoofdkwartier van LEGO gevestigd. (De journalist moet een typfout hebben gemaakt want LEGO zat op nummer 69...) Van buiten doet het meer aan een landhuis dan aan een bedrijfspand denken, maar wie de voet over de drempel zet ervaart anders. De telefoon ratelt en zoemt in alle toonaarden, een telex laat zich al even luidruchtig horen. In de magazijnen kunt u stapels dozen aantreffen met een inhoud die voor menig kind (en oudere) de vervulling van een wens betekent. De heer K.J. Lameris zult u er overigens tevergeefs zoeken.

Toen de Deense fabrikant in eerste instantie afwijzend op zijn verzoek om de bouwstenen in licentie in Nederland te mogen fabriceren, hield hij zich een jaar 'rustig' om in 1955 'n tweede poging te wagen, die een even negatief resultaat opleverde. Maar in 1956 zochten de Denen zelf contact. Ze voelden niets voor fabricage in Nederland, maar tegen het importeren bestond geen bezwaar. De heer Lameris had daar als technicus zelf weinig belang bij, maar hij schakelde zijn zwager, de heer J.H. van der Meer in, directeur van een verkooporganisatie. Het was onder leiding van de heer van der Meer dat de glorietocht van LEGO in Nederland begon.  

Wat is nu het geheim van het succes van die 8-nops bouwsteentjes? Het zou vermoedelijk te maken hebben  met de vele tientallen mogelijkheden die in de steentjes verscholen liggen. De bewijzen daarvan kunt u overal aantreffen in het pand aan de Middelhorsterweg. De sfinx op de kamer van de heer L.J.P. Verheij, directie-assistent, staart u op een boekenplank op doordringende wijze aan, maar u kun er ook een ongeveer 80cm lange oceaanstomer zijn weg zien zoeken naar denkbeeldige verten. Zowel de sfinx als het schip zijn beide gebouwd van die kleine rode, witte, blauwe, gele of sinds dit jaar (1961) ook zwarte steentjes.

Het is duidelijk dat het idee van de Deen Godfred Christiansen, de initiatiefnemer, grondlegger en constructeur de kinderharten heeft getroffen. In bijna geheel West-Europa worden de in Billund (Jutland) gefabriceerde materialen nu afgezet. En in Amerika is de fabricage eveneens ter hand genomen. Om nog even naar Groningen terug te keren: behalve in Haren heeft LEGO Nederland ook een vestiging in Groningen, waar researchwerkzaamheden worden verricht een en ander in nauwe samenwerking met het laboratorium in Denemarken."

In een krantenartikel uit 2007 over het 50-jarige bestaan van LEGO in Nederland staat te lezen: "De inmiddels 89-jarige Jan van der Meer is de allereerste Nederlandse LEGO importeur. „Mijn zwager Koert Lameris had een plastic spuitgieterij. LEGO klopte in 1956 bij hem aan of hij de steentjes wilde importeren. Daar had hij geen zin in: 'Ik ben gieter, geen handelaar, dan moet je bij mijn zwager Jan zijn!' zei hij. Ik vond het een aardig product en kon ook snel winkeliers vinden die het wilden verkopen. Alleen V&D, die zag er eerst geen brood in... Pas toen de vestiging in Den Haag ermee begon kwamen ze allemaal over de brug."


In een LEGO Inform uit mei 1962 geeft LEGO aan dat het een girorekening heeft geopend. Het gironummer is 1025127, een girorekening bij de De Twentsche Bank N.V. in Groningen. Daarvoor had LEGO een rekening bij de Nederlandsche Handelmaatschappij N.V.

In november 1962 liet LEGO weten een nieuw telefoonnummer te hebben. Het oude nummer 05900-45500 (ook van N.V. I.S.I.) werd vervangen door nummer 05900-45943.

"Ik weet nog dat mijn vader vertelde dat ze eens midden in de nacht naar de grens bij Nieuweschans moesten. De douane had een van de eerste vrachtwagens met LEGO dat vanuit Denemarken naar Nederland werd vervoerd aangehouden. De douaniers kenden LEGO niet en wilden eerst meer informatie voordat de lading mocht passeren. Mijn vader en de de heer van der Meer reden daarom dus 's nachts naar de grens, eenmaal daar aangekomen moesten ze allerlei formulieren invullen en de douaniers overtuigen dat ze de lading door konden laten. Dat is gelukt en daarna zijn er geen problemen meer aan de grens geweest.", aldus de zoon van de heer Lameris, de heer Jan Lameris.

 

Het eerste LEGO Foldertje in Nederland (1957) zie je hieronder: (Klik er op om een grotere versie te openen in een nieuw venster)

Foto: Jan van der Meer

Foto: Jan van der Meer

Er verscheen in Denemarken een boek over 25 jaar LEGO in augustus 1957. Hierin stond ook Nederland afgebeeld als exportafdeling.

Folder uit 1958

Hieronder een folder uit 1958 met daarop het adres van LEGO Nederland in Haren.

Foto: Jan van der Meer

Hieronder twee gedeeltes in het Nederlands van oude folders 1958/1959 die bedrukt zijn voor meerdere landen. folder

Kaartje voor winkelier m.b.t. de vakantie van de N.V.LEGO Nederland

We kwamen in 2018 in het bezit van een 58 jaar oud kaartje.

Het kaartje is een standaard kaartje dat LEGO in de jaren 50/60 gebruikte als reclame uiting.

Op de achterkant staat echter een leuk historisch tekstje getypt.

'N.V. LEGO Nederland is wegens vakantie van 4 tot 18 juli gesloten' staat er op te lezen.

 

Als je weet dat N.V. LEGO Nederland van 1957 tot 1963 in Haren gevestigd was, is het gemakkelijk te herleiden uit welk jaar het kaartje afkomstig is.

Namelijk het jaar waarin 4 en 18 juli op een maandag vallen.

En als je de oude kalenders uit die tijd bekijkt, zie je dat dit in 1960 het geval was.

Het kaartje stamt dus uit 1960.

 

Personeelsadvertenties van LEGO Nederland in Haren

27-07-1959 Nieuwsblad van het Noorden pagina 7

28-01-1961 Nieuwsblad van het Noorden pagina 10

05-07-1961 Nieuwsblad van het Noorden pagina 16

03-08-1963 Telegraaf pagina 8

12-10-1963 Nieuwsblad van het Noorden pagina 22

24-08-1963 Limburgs Dagblad pagina 13

 

Internationale Spelden Industrie, Middelhorsterweg 37 Haren

In de oude personeels advertenties hierboven is te lezen dat de N.V. LEGO Nederland is begonnen als afdeling van de N.V. Internationale Spelden Industrie in Haren (Gr.) Uit het dossier van de Kamer van Koophandel in Groningen blijkt dat N.V. I S I in 1947 is ingeschreven en in 1948 weer is uitgeschreven. Pas veel later duikt de naam op in Haren (1959). De NV ISI en LEGO waren zelfstandige bedrijven en hadden – behalve personeel en standplaats – geen connectie met elkaar.

Na contact met de gemeente Haren, hebben we oude bouwaanvragen en -vergunningen en bouwtekeningen van de twee adressen gekregen waar N.V. I S I gevestigd was in Haren. (Hieronder kun je de documenten bekijken.)

N.V. I S I was gevestigd aan de Middelhorsterweg 37 in Haren. Aan de bouwtekeningen van vrijdag 13 februari 1959 te zien bestond het pand uit een woonhuis, met een uitbouw waarin een kantoor en een magazijn gevestigd waren.

Er werkte ook een zekere meneer van Diepen op kantoor, deze hield zich voornamelijk bezig met de afdeling LEGO. (Dit hoorden we van een meneer die bij LEGO als monteur over de vloer kwam in die tijd.)

Bron: Gemeente Haren, bouwaanvraag 27-03-1959

Bron: Gemeente Haren, bouwtekening 13-02-1959

Bron: Gemeente Haren, bouwtekening 13-02-1959

Bron: Gemeente Haren, bouwtekening 13-02-1959

Bron: Gemeente Haren, bouwvergunning 27-03-1959

 

Internationale Spelden Industrie, Middelhorsterweg 69 Haren

Begin jaren '60 is er een hernummering geweest van huisnummers aan de Middelhorsterweg in Haren. Een gedeelte Stationsstraat is destijds bij de Middelhorsterweg gevoegd en toen zijn de huisnummers veranderd. Het adres van N.V. I.S.I. werd toen gewijzigd in Middelhorsterweg 69. De NV ISI en LEGO waren zelfstandige bedrijven en hadden – behalve personeel en standplaats – geen connectie met elkaar.

Op donderdag 08 februari 1962 deed N.V. I.S.I. een aanvraag voor de bouw van een tijdelijke loods. Deze loods diende als noodopslag voor LEGO speelgoed.  Hieronder zie je de bouwaanvraag, de bouwtekening, de kadastrale tekening en de uiteindelijke bouwvergunning.

Bron: Gemeente Haren, bouwaanvraag 08-02-1962

Bron: Gemeente Haren, bouwtekening 26-02-1962

Bron: Gemeente Haren, bouwtekening 26-02-1962

Bron: Gemeente Haren, bouwvergunning 08-02-1962

Hieronder een drietal advertenties uit 1960 met daarop het adres van LEGO Nederland in Haren. 1964 folder

Hieronder een advertentie uit het magazine Libelle, uit 1960. (Libelle 1960 week 47) Klik om te vergroten! Je kunt op deze foto's goed zien dat er in het begin slechts twee kleuren LEGO stenen in Nederland verkrijgbaar waren: rood en wit.

Dit is een advertentie uit het magazine EVA, nummer 47, 1960. Klik om te vergroten!

1958 temple 0713 retailer brochure 034 007 Klik om te vergroten!

Foto's: Henk van Zanten

17 januari 1961: Octrooi LEGO in Nederland. (1961)

Hieronder de originele octrooi aanvraag van LEGO in Nederland van 17 januari 1961. Klik om te vergroten!

 

 

Het verhaal van LEGO in Haren, 25-11-1961

Het LEGO verhaal van Haren. Op 25 11 1961 stond op pagina 3 in de Friese Koerier een prachtig artikel over LEGO. Hieronder het artikel in zijn geheel en als tekst.

Het LEGO verhaal van Haren. Op 25 11 1961 stond op pagina 3 in de Friese Koerier een prachtig artikel over LEGO. Hieronder het artikel in zijn geheel en als tekst.

Haren - LEGO bouwstenen hebben in enkele jaren geheel Nederland veroverd. Dat is zo overrompelend snel gegaan, dat mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn, zonder enige overdrijving durven te spreken van het LEGO wonder. In 1957 is het begonnen en sinds die tijd  hebben  vele honderdduizenden ouders deze LEGO bouwstenen voor hun kinderen  gekocht. En niet voor hun kinderen alleen, want ook ouders zelf blijken zo maar in de ban te komen van dit speelgoed. Wanneer men deze plastic bouwstenen eenmaal in de hand heeft, dan kan het bijna niet anders, of men begint meteen te bouwen. Langzaam maar zeker bouwt men eerst zijn eigen huis in klein formaat, of dat huis uit de buurt dat men zo leuk vind en ongemerkt ontwikkelt zich dan het creatief vermogen, dat in elk mens sluimert, en men komt tot het maken van bouwwerken, waar men zelf versteld van staat en die men nooit gedacht had te kunnen maken. Wanneer men eenmaal door het spel met de bouwstenen is begrepen, dan komt men er niet meer onder uit. Langzaam maar zeker koopt men bij - wat overigens heel gemakkelijk blijkt te gaan - om tot steeds grotere ontwerpen te kunnen komen.

Het onmiskenbaar succes dat deze LEGO bouwstenen ten deel is gevallen, is verre van alledaags. En omdat dit zo is, wilden wij er graag iets meer van weten. Zo mogelijk zelfs het "geheim van het wonder"doorgronden.

Wij hebben ons daarom gewend tot de n.v. LEGO Nederland, te Haren bij Groningen, waar wij werden ontvangen door de heer J.H. van der Meer (42), die de verkoop van de LEGO bouwstenen in Nederland in handen heeft, samen met zijn zwager de heer K.J.Lameris (51), die in Groningen een plasticfabriek heeft en op het gebied van de grondstoffen waarvan de bouwstenen gemaakt worden, een research afdeling heeft opgericht. De LEGO bouwstenen worden overigens niet in Nederland, doch in Denemarken gemaakt en dit zal ook wel zo blijven, want daar woont de ontwerperinitiatiefnemer.

Het begin.

Eigenlijk is het allemaal zo begonnen vertelde ons de heer Van der Meer. In 1954 bezocht mijn zwager Denemarken en terwijl hij daar op een beurs wat rondneusde, kreeg hij LEGO bouwstenen in handen. Hij was er meteen "weg" van en stelde zich dus met de fabriek in Denemarken waar ze gemaakt werden in verbinding.

Daar bleek hem, dat de eigenlijke ontwerper de heer Godfred Kirk Christiansen (39) was, toen dus nog een jonge man die voordien ook reeds langer in het speelgoedvak had gezeten, maar die hierin iets had gevonden (men mag wel zeggen "ontdekt") dat volgens hem onvoorstelbaar  grote mogelijkheden zou moeten openen, omdat het appelleert aan iets, dat in ieder mens sluimert: bouwen.

Toen de heer Lameris vroeg om dit product in Nederland te mogen introduceren, kreeg hij echter eerst nul op het rekest, want de heer Christiansen vond dat hij er nog niet helemaal was. "Ik kom er wel op terug" zei hij en in 1956 was dat inderdaad het geval. Inmiddels hadden de LEGO bouwstenen behalve  in Denemarken ook in Duitsland reeds in zeer korte tijd een geweldige opgang gemaakt en zo konden wij begin 1957 in Nederland los gaan.

De fabriek in Denemarken was er nu op berekend om aan de aanvragen te kunnen voldoen, want het was er reeds een bijzonder imponerende industrie geworden met lange rijen giet- en spuitmachines en ongeveer 800 werknemers. Thans is het dan ook zo, dat ze naar alle landen in  West Europa verzonden worden, terwijl ze in Amerika (in verband met de invoerrechten) in licentie gemaakt worden. En overal is het succes bijna beangstigend groot geweest.

Mooi en...

Wij kregen dus in begin 1957 voor Nederland de alleenverkoop en eerlijk gezegd heb ik toen die  enorme ontwikkeling helemaal niet voorzien. Natuurlijk zagen wij er wel wat in, anders waren we er immers niet mee begonnen, maar dat het zo zou gaan, nee dat hebben wij niet durven denken.

Zeker, de bouwstenen zijn mooi, maar ze zijn ook duur. En bouwdozen waren toch ook in Nederland allerminst iets nieuws. Maar bij nader inzien moesten deze LEGO bouwstenen toch iets hebben, wat men tot dusver nog niet had gehad, want toen ze eenmaal bekendheid hadden gekregen, was er werkelijk geen houden meer aan. Ik zeg beslist niet teveel, wanneer ik constateer, dat ze inmiddels een begrip zijn geworden en een soortnaam hebben gekregen.

Natuurlijk is dat allemaal niet vanzelf gegaan. Er is hard gewerkt om het zover te krijgen dat wij nu bijna 1500 verkoopadressen hebben in Nederland, allemaal zaken die werkelijk geschikt zijn om dit produkt te brengen. Maar nu kunnen wij dan ook zeggen dat van de drie miljoen gezinnen met kinderen die er in Nederland zijn, ongeveer de helft daarvan LEGO bouwstenen in hun bezit hebben, terwijl er daarnaast vele zijn die er op de een of andere manier mee in aanraking zijn gekomen. En dat hebben wij nu in bijna vijf jaar tijd bereikt.

... niet duur

Als u nu vraagt hoe dit wonder, want dat is het toch eigenlijk wel, zich heeft voltrokken, dan moet ik zeggen dat ik het niet weet, in ieder geval niet begrijp. Maar daar is het dan ook een wonder voor.

Wel weet ik inmiddels, aldus de heer Van der Meer, dat de LEGO stenen zo goed zijn als ze bij de huidige stand van de techniek maar kunnen zijn en wel duur lijken, maar het in werkelijkheid eigenlijk niet zijn. Als je een auto koopt, dan koop je kilometers. Welnu, wanneer je LEGO stenen koopt, dan koop je speeluren voor je kinderen (en voor jezelf) en dat blijken dan een ontelbaar groot aantal uren te zijn. En wanneer je dat in het oog houdt, dan blijken ze ineens razend goedkoop te zijn.

De heer Christiansen wist werkelijk wel wat hij deed. Bovendien had hij zeer nauwe contacten met architecten en met psychologen in het bijzonder kinderpsychologen. In zijn bouwstenen zit een systeem dat onveranderlijk is en toch ontelbare mogelijkheden biedt. Al heb je nu stenen met 8 noppen, met 6, 4 of 2 of zelfs met 1 nop, ze passen altijd. Wanneer men vijf jaren geleden bouwstenen heeft gekocht en men koopt er nu weer nieuwe bij, dan blijkt er in wezen niets te verschillen. Men heeft er alleen maar meer mogelijkheden bij, gekregen. En je kunt er alles mee bouwen, niet alleen huizen, maar ook bruggen, schepen en dieren.

Men kan er ook plattegronden bij krijgen en zich zo uitleven in het bouwen van een wijk, een dorp of een stad. Met alles wat men daar kan vinden aan garages, auto's , lantaarns, bomen en mensen.

Voor iedereen.

Maar het is helemaal niet nodig om meteen groot te beginnen, Men kan een begin maken door eerst enkele guldens te besteden en dan langzaam gaan bijkopen, wanneer het past. Doch het is wel zo, dat als men eenmaal is begonnen, dat dan het einde dadelijk niet in zicht is. Doch wat zou dat, wanneer men weet dat men iets heeft dat blijvend is en steeds weer speelgenot kan opleveren.

Vast staat nu al wel, dat men kinderen die men LEGO stenen in handen geeft, op een gezonde manier avontuur bezorgt, omdat ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Doch dit wil helemaal niet zeggen, dat ze dan ook beslist aanleg moeten hebben, al is het prachtig en meegenomen, wanneer ze die wel hebben.

Twee jaar geleden kregen wij leuke foto's uit het Juliana ziekenhuis in Den Haag, zei de heer Van der Meer, waarop patiëntjes stonden afgebeeld die in hun bedjes bezig waren met de LEGO stenen te spelen. Dat ze in bed moesten liggen bleek helemaal geen bezwaar te zijn.

In die tijd heb ik ook de heer Tiddens, hoofd van een school voor geestelijk gehandicapte kinderen in Groningen wat LEGO stenen gestuurd. Hij had er kinderen bij, die nooit speelden maar het daarmee wel deden. Het jaar daarop stuurde ik hem wat geld om dingen voor te kopen. Dit jaar hoef ik dat niet weer te doen, omdat hij, zoals hij het zei, liever stenen heeft dan geld.

Zo ziet het Vredespaleis er uit en wie het gebouw kent moet toegeven dat de gelijkenis werkelijk frappant is. Toch is het hier met LEGO stenen gebouwd.

Dat men er allerlei dingen mee kan maken bewijst deze foto van een schip, een brug met een trein er op en kleine bootjes ter versiering.

1961/1962: Wedstrijdformulier voor LEGO bouwwedstrijd: LEGO Haren  LEGO Haren

Foto's Arjan Levinga

Orderlijst van LEGO in Haren 1962

Hieronder een oude orderlijst van LEGO in Haren. Deze lijst werd op 30 juni 1962 naar LEGO toegezonden door de Firma Peeters uit Rhoon.

Briefhoofd N.V. LEGO Nederland 1963

Briefkaart en orderlijst van LEGO in Haren 1963

Hieronder een oude briefkaart aan LEGO in Haren. Verder ook de orderlijst die LEGO naar aanleiding van deze briefkaart opstelde. Daaronder de leveringsvoorwaarden zoals deze op de achterkant van de orderlijst vermeld staan.

Huisnummerkaart Middelhorsterweg 37 en of 69

Hieronder de huisnummerkaart van het adres Middelhorsterweg 37. De vermelding van I.S.I. ontbreekt daarop. De huisnummerwijzing staat daar wel op in de rechterbovenhoek van de kaart.

Verder is er op de kaart te lezen dat Cornelis D. van Diepen van 22 juni 1959 tot 28 oktober 1963 op het adres Middelhorsterweg 37 en later 69 heeft gewoond. Zijn nieuwe adres was Hoofdstraat 144/5 in Grootegast, oftewel het eerste adres van LEGO Nederland B.V. in Grootegast.
 



 

Verhuizing naar Grootegast 1963.
LEGO verhuist in 1963 naar Grootegast. Dit had te maken met de wisseling van directie. Vanuit LEGO Denemarken is Jan van der Meer benaderd om LEGO Nederland te leiden. Maar onder voorwaarde dat hij zijn eigen bedrijf – de NV ISI – los zou laten.

Dit was voor Jan van der Meer een brug te ver. Hij bleef bij zijn eigen NV ISI. Op dat moment kwam de heer Atema in beeld als directeur. Hij was 2e man bij het bedrijf van Koert Lameris, de NV Lamaf. LEGO en de NV ISI zaten in hetzelfde pand aan de Middelhorsterweg in Haren. Dat LEGO verhuisde had alles te maken met de directiewisseling. LEGO doosjes waren trouwens niet te vinden in Haren. Deze werden opgeslagen in de Raamstraat in Groningen alwaar de NV ISI een opslag had.

De heer Atema nam diverse medewerkers van LEGO Nederland NV mee naar het nieuwe LEGO Nederland in Grootegast. Een van de medewerkers was dhr. Bos. Hij werkte in het magazijn in Haren. Ook in Grootegast heeft de heer Bos jaren in het magazijn gewerkt. Verder kwam de heer Cornelis (Bob) van Diepen mee vanuit Haren.

De heer van Diepen trouwde in 1959 met mevr. G. Krans. Eenmaal getrouwd trokken meneer en mevrouw van Diepen in het 'huis' boven de NV ISI aan de Middelhorsterweg 37 (later 69). Eerder woonde hier dhr. Jan Pilon, de boekhouder van LEGO. Toen LEGO in 1963 verhuisde naar Grootegast, verhuisde de familie van Diepen mee. Ze betrokken het woonhuis dat voor de oude machinefabriek stond.

Advertentie Nieuwsblad van het Noorden 21 juni 1963

Dankzij het archief van de Gemeente Grootegast kwamen we er achter dat LEGO Nederland N.V. in Haren via aan advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van vrijdag 21 juni 1963 een fabriekshal zocht om te kunnen uitbreiden. (bron:kranten.kb.nl)

 

Brief van de burgemeester van Grootegast naar aanleiding van de door LEGO geplaatste advertentie. (donderdag 27-06-1963)

Bron: Gemeente Grootegast

Brief aan de burgemeester van Grootegast van LEGO Nederland (vrijdag 05-07-1963)

Bron: Gemeente Grootegast

LEGO Inform artikel over verhuizing naar Grootegast (augustus 1963)

Koopakte van "hal V" van de Gemeente Grootegast aan N.V. LEGO Nederland vrijdag 20 september 1963.

Koopakte van "hal V" van de Gemeente Grootegast aan N.V. LEGO Nederland vrijdag 20 september 1963. Van het plaatsen van de advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden op 21 juni 1963, duurde het dus slechts 3 maanden voor LEGO het pand in Grootegast in eigendom had.

I.S.I. TextielFournitouren 1966

In het adresboek van de gemeente Haren uit 1966 staat een vermelding van I.S.I. onder de noemer textielfournituren. Op bladzijde 22 van het boekje staat het bedrijf vermeld. Nadat de heer van der Meer afstand had gedaan van LEGO Nederland is de N.V. I.S.I. dus afzonderlijk verder gegaan.