17 Maart 2009

LEGO kunstenaar Dirk Denoyelle maakt Marco Borsato van LEGO!
 
Antwerpen (België) - Dirk Denoyelle is een van Vlaanderens bekendste, meest gevraagde en meest veelzijdige cabaretiers. De jongste jaren specialiseerde hij zich in humor voor het bedijfsleven.

Zijn opleiding is daar wellicht niet vreemd aan : Dirk studeerde in 1987 af als burgerlijk ingenieur micro-elektronica af aan de KU Leuven. Hij werkte daarna twee jaar bij IMEC, waarna legerdienst en een tweetal jaren freelance journalistiek volgden. Sedert 1991 is hij professioneel cabaretier.

Ondanks de wiskundige achtergrond, heeft Dirk een passie voor talen. Hij treedt op in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Deens, en blijft voortdurend verder vreemde talen studeren. Een "afwijking" die vooral op internationale evenementen al zeer nuttig is gebleken.  

Ook toetsenman Kris De Jean heeft een technische achtergrond: hij studeerde meet-en regeltechniek, werkte een tijdje bij ENI, en is nog steeds semi-professioneel met ICT bezig. In hoofdberoep geeft hij notenleer aan de muziekscholen van Kapellen en Ekeren.

Dirk Denoyelle ken je misschien de bekende Belgische stemmenimitator, of de grappige cabaretier. Maar wat de meeste mensen misschien nog niet weten, is dat hij ook gepassioneerd bezig is met kleine LEGO blokjes. Dirk is voor sommigen intussen al bekender door zijn LEGO "afwijking" dan van zijn theater- of radiowerk.

 

Met de zesde verjaardag van Dirk's oudste dochter kreeg zij van een vriendinnetje een bouwdoos LEGO cadeau. Aangezien Dirk zelf vroeger ook heel graag met 'de LEGO' had gespeeld, hielp hij graag meebouwen. De LEGO van Dirk's ouders werd erbij gehaald. En toen dat nog niet genoeg bleek te zijn, ging hij naar de Colruyt om daar alle dozen LEGO in de aanbieding te kopen.

In 1999 was Dirk druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe show rond Willem Vermandere. Vermandere is beeldhouwer, dus waarom geen sketch van Vermandere die een zelfportret maakt. Dirk trok met het idee naar LEGO. Daar vonden ze het een schitterend idee, en gaven hem prompt de nodige steentjes mee. En de Vermandere in LEGO, die had succes.

Twee jaar later, in 2001, opperde Dirk het idee om zijn tienjarig bestaan op het podium te vieren met een tentoonstelling van allerlei LEGO hoofden. De tentoonstelling zou dan meereizen met zijn show. En opnieuw kende het idee een groot succes.

 

Dirk bouwde eigenhandig de hoofden na van een 25-tal bekende Vlamingen en Wereldburgers waar hij een speciale band mee heeft. Louis Tobback, omdat hij hem imiteert. Jo Lemaire wegens de mooie duetten op Nekka. Pianist Tars Lootens, omdat die zijn CD's produceert.

 

Zo heeft elk van de beelden zijn of haar verhaal. Sommige figuren zijn letterlijk in zwart-wit nagebouwd. Bert De Graeve bijvoorbeeld. Als contrast met zijn kleurentelevisie. Andere beelden zijn in frivole kleuren gegoten: Elio Di Rupo figureert compleet met Italiaans designhemd en dito strik. Elk beeld heeft ook wel iets speciaals. Het haar van Jean Bosco Safari is opgebouwd uit ontelbare LEGO dieren. Het haar van Dirk Frimout bestaat uitsluitend uit de radertjes en wieltjes van LEGO Technic.

In totaal werkte Dirk meer dan 1.000 uren aan deze tentoonstelling. Er waren om en bij de 250.000 LEGO steentjes voor nodig.  

Het succes was zodanig dat Dirk Denoyelle nu regelmatig zijn LEGO hoofden exposeert. Deze koppen in blokken stonden reeds in het Wijnegem Shopping Center, in Merksem, op LEGO festival  en uiteraard ook op LEGO World in Zwolle.

 

Dirk heeft inmiddels ongeveer 30 hoofden gemaakt van LEGO. Zijn laatste creatie heeft twee jaar op zich laten wachten: Marco Borsato! Dirk bouwde het hoofd van Marco op vraag van Roy Cordes van LEGO Nederland. Eigenlijk wilde men het beeld al in 2006 op LEGO World tentoonstellen, maar door zijn drukke podiumwerk had Dirk nauwelijks nog tijd voor het werk met LEGO. Maar in 2008 was het eindelijk zo ver: Dirk kwam naar een speciale avond voor medewerkers en vrijwilligers van LEGO World. Hij trad op en onthulde daar voor het eerst zijn nieuwe beeld. Dit was een prepremière, de echte première komt er in de aanloop naar de concerten van Marco Borsato in het Sportpaleis in Antwerpen eind maart.

 

Dirk heeft diverse links met Marco Borsato. Eerder bouwde hij al eens een beeld van Marco. Maar Dirk was zelf niet tevreden met het resutaat. “Die eerste Borsato was vrij snel klaar klaar, maar ik vond die niet goed genoeg. Je moet weten dat de echte Borsato de laatste paar jaren behoorlijk van uiterlijk veranderd is. Meer haar, minder haar, wat dikker in het aangezicht..." Dirk herbegon, en maakte een artistiekere interpretatie:  waar het oude beeld een afspiegeling van een (oude) foto van Marco was, is het nieuwe beeld meer kunst, omdat het is uitgevoerd in de kleuren wit en rood.
Al met al heeft het 2 jaar geduurd voor het beeld af was. Dirk zegt ongeveer 120 uren aan het beeld te hebben gewerkt het bevat meer dan 10.000 LEGO stenen.

 

Een andere connectie van Dirk met Marco is dat Dirk van 22 mei tot 5 juni 2004 de stem vertolkte voor het digitale alter-ego Aldo Borsato tijdens de concerten van Marco in het Antwerpse Sportpaleis. Het ging hierbij om een creatie van Rudy Verbeeck van NAZOOKA, een Antwerps high-tech bedrijf dat zich bezig houdt met 3D-animatie. Speciaal is dat de animatie LIVE gebeurt: er werd dus direct ingespeeld op de reacties van het publiek. Dirk speelde Aldo tijdens 7 van de 10 concerten. 3 keer moest ie wegens andere optredens forfait geven. Maar Wim COENEN, collega bij Radio2 én bij Kopspijkers, was dan stemmenmeester van dienst (Wim verving Dirk op de première, en op 3 en 5 juni). Ook in Nederland (De Kuip) was de virtuele Borsato te zien. Maar daar zorgde een Nederlandse stemmenkunstenaar (Edwin Evers) voor de stem van het alter-ego.

Het nieuwe Marco Borsato beeld:

Meer informatie over Dirk Denoyelle vind je op http://www.dirkdenoyelle.com

Voor informatie over de vertolking van Dirk als Aldo Borsato tijdens de concerten in het Sportpaleis zie ook: http://www.dirkdenoyelle.com/borsato.htm  

Óf neem een kijkje op onze pagina over Dirk!

Met dank aan de medewerking van Dirk Denoyelle!