01 Oktober 2004

LEGO wint rechtszaak in Zweden

Billund (Denemarken) - De LEGO Company won vandaag een rechtszaak in de Zweedse Rechtbank in Stockholm tegen Biltema, een Zweeedse verkoopmaatschappij. De actie was gericht op de verkoop en marketing van kopieŽn van LEGO producten onder de naam Coko door Biltema.

De uitspraak van het hof verbiedt Biltema Zweden om de gekopieerde producten te verkopen, en Biltema moest de kosten van de rechtszaak terug betalen aan de LEGO Company.

Het hof baseerde haar uitspraak op het feit dat zowel de individuele Coko stenen als de Coko bouw sets kunnen worden verward met LEGO stenen en sets, en dat Biltema deze verwarring heeft uitgebuit in haar marketing.

Henrik G. Jacobsen, Bedrijfsjurist van de LEGO Company, zegt: ďWe zijn erg blij met de uitspraak. Het is een belangrijk resultaat in onze poging om onze producten te beschermen tegen namaak, waardoor consumenten misleid kunnen worden. Overigens is de uitspraak alleen geldig in Zweden en helaas niet voor de overige Scandinavische landen. In September vorig jaar won de LEGO Company een soortgelijke rechtszaak tegen Biltema in Noorwegen, en er staan nog rechtszaken tegen de Biltema groep op de rol voor Denemarken en Finland.

In December 2002 won de LEGO Company haar rechtszaak tegen de Chinese fabrikant van de Coko producten via de Beijing High Peoples Court. Coko werd opgedragen om de mallen aan het hof te overhandigen, zodat de mallen vernietigd konden worden. In navolging van dit vonnis, moest de gedaagde een officieel excuus publiceren in een nationale Chinese krant en moest ze een compensatie bedrag aan de LEGO Company betalen. De Chinese Hoge Raad heeft deze uitspraak aangemerkt als een van de 10 meest belangrijke intellectuele eigendomsrechtszaken in China in 2002.

Hendrik G Jocobsen, Bedrijfsjurist van de LEGO Company

LEGO en Coko elementen vergeleken met elkaar

Een LEGO piratenschip

Een Coko piratenschip

Lees ook:

Megablocks lijdt verlies! (14-08-2009)