Eindhoven (Noord Brabant) - Frencken zet LEGO in om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. Het Eindhovense mechatronicabedrijf Frencken Europe heeft als eerste bedrijf in Nederland een team geformeerd met kinderen van haar werknemers voor deelname aan de FIRST LEGO League.

Deze techniekwedstrijd, waar wereldwijd jaarlijks zo’n 200.000 kinderen aan deelnemen is volgens directeur Henk Tappel een prima manier om spelend kennis te maken met het technische werkveld. Kinderen komen met diverse technisch aspecten van bouwen en programmeren in aanraking doordat de teams opdracht krijgen een robot te maken van LEGO. Deze robot moet tijdens de wedstrijd allerlei opdrachten kunnen uitvoeren. Daarnaast krijgt ieder team de opdracht om een oplossing te verzinnen voor een actueel maatschappelijk thema.

Dat LEGO niet alleen tot de verbeelding spreekt bij kinderen, blijkt wel uit het groot aantal volwassen LEGO fans dat thuis nog regelmatig bouwt en evenementen bezoekt. Toch is dat enthousiasme voor het bekende bouwsteentje niet de reden voor Frencken om met kinderen van werknemers te gaan deelnemen. Volgens Tappel is de rol die het technisch bedrijfsleven in het enthousiasmeren van kinderen voor wetenschap en techniek speelt essentieel: “We zijn altijd op zoek naar goed geschoold technisch personeel. Dat is in de praktijk echter niet zo gemakkelijk te vinden, doordat nog steeds te weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen.”

In het onlangs getekende techniekpact wordt dit beaamd en is afgesproken dat overheid, bedrijfsleven en onderwijs de handen ineen gaan slaan om de instroom bij de technische opleidingen te verhogen.

De FIRST LEGO league is een manier om jongeren voor techniek te interesseren. Tappel: “Bij Frencken was er onder de werknemers al enthousiasme voor het programma. Het was dan ook geen probleem om een team van kinderen van werknemers te formeren voor deze wedstrijd. Vanuit Frencken voorzien we het team van de benodigde materialen, maar gaan we ook werknemers vrij maken om het team te coachen. Juist die intensieve samenwerking tussen technische professionals en een team van enthousiaste kinderen zorgt voor een goed beeld van ons vak.”

Frencken is daarnaast dit jaar ook gastheer voor het FIRST LEGO League kick-off event.