04 mei 2014
LEGOLAND Billund: Nieuw model onthuld in Miniland!
Billund (Denemarken) - LEGOLAND Billund heeft op 2 mei een nieuw model onthuld in Miniland. Er waren allemaal kinderen van de kleuterschool uit Gram aanwezig in Billund om de onthulling bij te wonen. Samen met de eigenaar van het kasteel, Svend Brodersen, waren zij getuige van de onthulling van het nieuwe model: Kasteel Gram. Het kasteel is tegenwoordig vooral bekend om zijn biologische landbouw, het model is deels ontworpen met de originele tekeningen van rond 1470. 

Naast Paleis Amalienborg, Rosenborg en Fredensborg is het een van de acht kastelen die majestueus boven Miniland uittorenen. De eigenaar van het kasteel, Svend Brodersen en zijn vrouw Sanne en hun vier kinderen van vijf, acht, veertien en zestien jaar waren aanwezig bij de onthulling. Met de bouw van het slot presenteert LEGOLAND niet alleen een stukje Jutland, maar ook een kasteel met een unieke geschiedenis.

De geschiedenis van Kasteel Gram gaat meer dan 800 jaar terug. Het kasteel heeft talloze oorlogen overleefd en diverse royals en edelen woonden er. "Ik ben er erg trots op dat er nu een LEGO model van het kasteel in LEGOLAND staat, aldus de trotse eigenaar. Het lijkt erg veel op het kasteel, alles klopt tot in de kleinste details. De familie mocht een miniatuur versie van zichzelf aan de voorkant van het model plaatsen.

Gemaakt van originele tekeningen

De LEGO versie van Kasteel Gram is opgebouwd uit 92.400 LEGO stenen en bevat 112 ramen en 60 kleine "ijzeren" ornamenten. Op het paleis plein staan diverse oldtimers geparkeerd, net als in het echt. De bouw van Kasteel Gram is zeer bijzonder geweest. Normaal gesproken baseren de modelbouwers zich voor het maken van een model op foto's en onderzoek op de plaats zelf. Maar bij dit kasteel hadden we de beschikking over de oorspronkelijke, eeuwenoude tekeningen van het kasteel. Het was erg indrukwekkend om op deze manier te bouwen aan de nieuwste toevoeging van Miniland, zegt directeur van LEGOLAND, Christian Woller.

Kasteel Gram is onderdeel van het gebied in Miniland dat de Melkweg wordt genoemd. Hier kunnen kinderen en hun ouders op een leuke interactieve manier kennis maken met de weg die melk aflegt van koe tot supermarkt. De bouw van het Kasteel Gram in dit gebied kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen REMA 1000 (supermarktketen) en LEGOLAND. REMA 1000 heeft de exclusieve rechten om de producten van Kasteel Gram te mogen verkopen.

Feiten over het LEGO model van Kasteel Gram:

Er is 790 uur gewerkt aan het ontwerp en de bouw van het kasteel;

Er is gebruik gemaakt van 92.400 LEGO stenen om het model te bouwen;

Er zijn 112 ramen verbouwd, ook zijn er Franse deuren en dakramen in het model gebouwd: in totaal 2186 deuren en ramen;

Er zijn 66 kleine "ijzeren" ornamenten in het kasteel verwerkt;

Het kasteel werd destijds gebruikt door Koning Christian X;

Modelbouwers hebben vanaf de oorspronkelijke tekeningen van Kasteel Gram een 3D-model gemaakt op de computer. Dit diende als basis voor de bouw van het LEGO model.

 

Kastelen in LEGOLAND:

Het is tien jaar geleden dat er voor het laatst een kasteel werd gebouwd in LEGOLAND;

Kasteel Gram is het eerste kasteel in LEGOLAND waar geen vorst woont;

Er zijn acht kastelen in Miniland: Amalienborg Paleis, Rosenborg, Kronborg, Schakenborg, Fredensborg, Neu Schwanzstein (Duitsland), Burg Cochen (Duitsland) en nu dus Kasteel Gram.

Lees ook:

LEGOLAND Billund: Millenium Falcon stuk (04-05-2014)

LEGOLAND Billund: rijschool krijgt nieuwe sponsor en nieuw wagenpark (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: groot gedeelte LEGOREDO veranderd door spookhuis (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een zeer gedetailleerd kijkje in Miniland Billund! (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een kijkje in LEGO Friends Miniland (02-05-2014)

LEGOLAND Billund: een kijkje in en rondom Ghost the Haunted House! (02-05-2014)

LEGOLAND Holiday Village totaal vernieuwd! (02-05-2014)