Toronto (Canada) - Het LEGOLAND Discovery Center in winkelcentrum The Vaughan Mills ging donderdag voor een speciale preview open. Enkele opgewonden kinderen en hun ouders mochten ontdekken wat er allemaal te doen is, vlak voor de officiële opening op 1 maart 2013.

“Dit is de eerste keer dat we konden zien hoe alles werkt als er bezoekers zijn,” zegt marketing manager Lara Hannaford. “Alles waar we de afgelopen maanden naar toe hebben gewerkt moest vandaag klaar zijn en zich bewijzen.” Ze is de eerste medewerker die is aangenomen voor het Vaughn Mills LEGOLAND, ze zag het omvormen van een bouwplaats tot een veelkleurig wonderland. “Toen ik de kinderen zichzelf zag vermaken en plezier zag hebben wist ik dat we ons werk goed gedaan hadden.”

LEGOLAND Toronto is het eerste in zijn soort in Canada, er zijn wereldwijd wel meer LEGOLAND parken en Discovery Centers. De ingang is paars en geel is onderscheidend van de rest van de winkels in Vaughan Mills. Twee groote LEGO poppetjes staan naast de ingang, glanzend en nieuw, en ze verwelkomen de bezoekers altijd lachend.

Eenmaal binnen in LEGOLAND komen bezoekers in een nagemaakte wereld waar bijna alles van LEGO stenen is gemaakt. Miniland bevat alle belangrijke bezienswaardigheden en gebouwen in Toronto, alles gemaakt van LEGO en gecombineerd in een ruimte. City Hall, Yonge-Dundas Square, the Air Canada Centre, the Rogers Centre, the CN Tower, Bay Street, the waterfront, Casa Loma, en Union Station zijn er allemaal, en er is nog meer, Vrachtwagens en ambulances rijden over de straten, geleid door magneten onder de bekleding. Er is zelfs een dach en nacht versie, elke paar minuten dimmen de lampen en wordt het nacht om na enkele minuten weer op te lichten zodat het weer dag wordt. De CN Tower, welke tot het plafond uitstrekt, is net zo verlciht als de echte versie. LEGO mensen bevolken de diverse pleinen, gebouwen en publieke ruimte. 

Er is zelfs een replica van de Niagara Watervallen met vallend water. Aan de voet van de watervallen is een camping waar, door een druk op een knop, een grizzly beer te voorschijn komt. Het grommen van de beer komt uit verstopte speakers. 

Master model bouwer Graeme Dymond speelde een rol in het verwerken van de 1,5 miljoen LEGO stenen die zijn gebruikt om miniland te bouwen. Het is slechte een van de vele projecten waarbij hij betrokken is voor LEGOLAND, maar het is wel direct zijn favoriete. “Ik heb veel geholpen met Miniland, maar ik heb natuurlijk niet alles alleen gedaan,” zegt hij. “Het was een hele opgave die we door de inspanning van veel mensen hebben kunnen vervullen. Het zou een persoon bijna twee jaar kosten om heel Miniland alleen te bouwen.”

Dymond won zijn master model bouwer werk in november na een intense tweedagenlange competitie voor functie. Na te zijn aangenomen zegde hij zijn werk als leerling consultant bij TD Bank op.

“Ik ben een groot kind,” zegt hij. “Ik hield altijd al van LEGO. Ik speel met LEGO zolang ik me kan herinneren en ben eigenlijk nooit echt gestopt.”

Zijn werk bij LEGOLAND omvat het bouwen van gebouwen en het onderhouden van de tentoongestelde dingen, maar hij leer kinderen ook met LEGO te bouwen. Hij hoopt om wiskundige en architectonische eigenschappen via LEGO over te kunnen brengen aan de kinderen.

Verder in het LEGOLAND, was er opwinding bij de Bevende Torens en de Test and Ride displays. Bij de Bevende Torens kunnen mensen een toren bouwen van Duplo stenen en dan kijken of deze aardbevingbestendig is. Bij Test and Ride kunnen mensen LEGO auto's maken en ze daarna van een springplank laten rijden. Andere attracties zijn de 4D bioscoop en de Master Builder Academy.