Billund (Denemarken) - The Lord of the Rings behoeft geen introductie meer sinds de films van Peter Jackson. Dat TT Games, de ontwikkelaar, de wereld van Tolkien een prima scenario voor een LEGO-game vindt is ook niet verwonderlijk. Veel herkenbare scenes, bekende helden en genoeg ruimte om die oh zo belangrijke humor van een LEGO-game in te verwerken. En niet te vergeten, veel liefhebbers die dit avontuur vast willen uitproberen.

Het spel komt veel ‘realistischer’ over dan de eerdere delen uit de LEGO-stal. De makers hebben voorheen vooral heel erg met een cartoonstyle gewerkt, zoals bij Batman. De demo speelt zich af in de Mines Of Moria uit The Fellowship Of The Ring. In deze grotten vechten we natuurlijk tegen LEGO-orcs, en ook onze helden zien er nog steeds grappig uit, zoals het altijd het geval was in een LEGO-game. Maar de grotten zelf zien er echter uit, de makers hebben dit keer de film proberen te volgen en dat is te zien.

In het level van de demo is de groep nog bijeen, dus vechten we met zeven personages tegelijkertijd. Dit werkt nog steeds op de vertrouwde manier: de computer neemt er zes onder zijn hoede en jij een zevende. Tijdens het spelen kun je met een simpele druk op een toets wisselen. Elk personage heeft zijn eigen specialiteiten, zoals Sam die een vuurtje kan stoken, aan Frodo’s zwaard Sting kun je zien dat er Orcs in de buurt zijn omdat Sting gaat gloeien, en natuurlijk heeft LEGOlas (badum tsjj) zijn pijl en boog om vijanden van afstand te raken of doelwitten op verder niet te bereiken plaatsen te raken.

Elk personage heeft een rugzak waarin hij acht items kan dragen. Sam heeft bijvoorbeeld een tinnen doosje waarin hij eten voor de rest kookt, Boromir heeft naast zijn zwaard de Horn of Gondor, waarmee hij vijanden tijdelijk kan verlammen. Onze helden vinden op hun avonturen ook nieuwe wapens. De makers geven als voorbeeld de boog van Legolas. In het begin een simpel ding, later vind de speler de boog van Galadhrim, een veel sterkere variant die meer schade aanricht en ook sneller schiet. In het spel is ook een smid om betere wapens te laten maken. Er zijn veel meer RPG-elementen terug te vinden in LEGO The Lord of the Rings, er zijn ook kleine zijmissies die normaal niet in het verhaal thuishoren. Sam moet bijvoorbeeld op jacht naar voedsel om te bereiden.

Het erfgoed van The Lord of the Rings wordt streng bewaakt door de Saul Zaentz Company, waar TT Games natuurlijk toestemming heeft moeten vragen om de extra’s in het spel te krijgen. Het dwergwerpen met Gimli als vaardigheid heeft ook de goedkeuring moeten krijgen van het bedrijf. Het zit er gelukkig allemaal in, zodat dit LEGO-spel weer als vanouds grappige momenten kent, in een voor de rest donker verhaal. Dat verhaal zal ons Helms Deep en Minas Tirith laten verdedigen, de grotten van Moria in laten gaan en natuurlijk Hobbiton. De iconische plekken zitten er allemaal. Maar ook plekken uit het boek die de film niet gehaald hebben zullen de revu passeren.

De studio heeft de dialogen uit de films gebruikt om nog meer herkenbaarheid te geven. Het "you shall not pass" klinkt zoals de film, en dat is alleen maar tof te noemen. Over die scene gesproken: de Balrog was nog niet te zien in de game, maar dat komt omdat dit legendarische monster zoals alles eerst in LEGO nagebouwd wordt. Ten tijde van de E3 was deze nog niet klaar, want het moet er natuurlijk indrukwekkend uitzien.

Het spel volgt het verhaal, dus de groep zal uiteengaan, de gevechten worden dus ook met kleinere groepjes gespeeld. Omdat het verhaal nogal strak gevolgd moet worden, is er geen levelhub, zoals in LEGO Star Wars, LEGO Indiana Jones en LEGO Batman. De levels zijn wel opnieuw te spelen. Ook zijn er personages vrij te spelen, zodat je levels opnieuw kan doen als bijvoorbeeld de Nazgul . Niet alleen personages uit de film, maar ook personen uit het boek die het witte doek niet hebben gehaald.

LEGO The Lord of the Rings is heel herkenbaar, maar toch weer subtiel vernieuwend. Vooral de RPG-elementen vallen op. Of het spel door een ringetje te halen is merken we pas in de herfst wanneer de game uitkomt op pc, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, 3DS en PlayStation Vita.