05 Maart 2011
LEGOLAND MaleisiŽ open in 2012!

Johor Baru (MaleisiŽ) - De Taj Mahal is bijna klaar, terwijl de Heilige Licht Kerk in Johor Baru en de Maleisische Hooggerechts Hof al klaar zijn. 
Maar de grootste uitdaging lijkt het om ze vanuit de werkplaats naar buiten te krijgen. In het Model Building Center in Johor Baru,is een team van 32 bouwers bezig met ongewoon bouwmateriaal: 30 miljoen LEGO stenen.

Binnen het gebouw van twee verdiepingen zit elke bouwer aan zijn of haar werkplek en is bezig met het bouwen aan verschillende modellen. Er zijn geen machines, de beelden worden steentje voor steentje met de hand gebouwd. Er hangen grote zilveren buizen in de lucht die de schadelijke stoffen die tijdens het lijmen vrijkomen op moeten zuigen. Er liggen allerlei soorten stenen in dozen. De bouwers werken dag in dag uit om de 15.000 LEGO beelden voor het $256 miljoen kostende LEGOLAND Malaysia af te krijgen voor het opent eind 2012.

Inwoners van Singapore kunnen hier naar toe komen via de Tuas Second Link, welke op slechts 15 minuten rijden vanaf het park ligt. Andere Aziatische gebouwen die je mag verwachten in het park zijn de Petronas Twin Towers, de grootste tweeling gebouwen in de wereld. De Taj Mahal alleen bevat 42.500 stenen en 3000 man uren om te bouwen. 

Het 31 ha grote attractiepark zal het zesde LEGOLAND thema park in de wereld worden en de enige in AziŽ. De vijf andere parken hadden samen meer dan 6,5 miljoen bezoekers over het afgelopen jaar. 

De Maleisische bouwers zijn geselecteerd uit een groep van 1000 participanten die in twee rondes werden geselecteerd in de afgelopen twee jaar. De eerste zes succesvolle kandidaten mochten deelnemen aan een 10 weken durende training in LEGOLAND California. Een van hen is supervisor Mohamed Firdaus, 26, die een baan als engineering research assistant opgaf om mee te kunnen doen aan dit project. "Je leert elke dag iets nieuws. Er is altijd een andere manier van bouwen," zegt hij. Hij is nu anderhalf jaar LEGO bouwer.  Het werk lijkt erg op het bouwen van het eigenlijke gebouw, waarbij men gebruik maakt van speciale software om een 3D versie van het gebouw te ontwerpen en een speciale LEGO versie, voordat de uiteindelijke bouw kan beginnen. "Het vergt een goede planning zodat je geen man-uren hoeft te verspillen. Je moet ook goed inschatten hoeveel stenen je wilt gebruiken, omdat het gewicht ook van belang is, omdat het beeld ook nog verplaatst moet kunnen worden," zegt meneer Mohamed.

Khairunnadia Kamarudin, 25, is een van de zeven vrouwen die in het bouwteam werken. "Het was erg moeilijk in het begin. Maar LEGO modellen zijn nu bekend terrein voor me en ik kan mijn kennis en geduld er goed in kwijt," zegt Khairunnadia, die industrieel design studeerde in MaleisiŽ. LEGOLAND zal het centrum worden van Medini Lifestyle, een lifestyle en entertainment gebied.

Lees ook:

LEGOLAND MaleisiŽ, de bouwplaats foto's (26-05-2010)

LEGOLAND Maleisie een jaar eerder klaar (01-01-2010)

Bouw LEGOLAND MaleisiŽ begonnen (06-12-2009)

LEGOLAND MaleisiŽ nieuws (03-11-2009)

LEGOLAND MaleisiŽ krijgt een Aziatisch tintje (12-07-2009)

LEGOLAND MaleisiŽ zoekt LEGO model bouwers (07-07-2009)

Nieuw LEGOLAND park in MaleisiŽ!!! (20-12-2008)