09 Juni 2008

LEGO Steengoed in museum Willem van Haren.

Deze zomer pakt Museum Willem van Haren in Heerenveen samen met LEGO uit met een bijzondere LEGO-tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling, die van 7 juni t/m 17 augustus plaatsvindt, kunnen kinderen en volwassenen hun hart ophalen. De herkenbaarheid zal voor velen groot zijn bij het zien van de Deense bouwsteentjes. Want wie heeft er nu niet met LEGO gespeeld?! De expositie toont de historie van het speelgoed, maar biedt ook volop ruimte om met LEGO te spelen.

De geschiedenis van LEGO begint in 1932 wanneer de Deen Ole Kirk Christiansen houten speelgoed begon te maken. Twee jaar later besloot hij de naam LEGO te gebruiken, naar een afkorting van de Deense woorden ‘leg godt’, wat speel goed betekent. In 1957 kwamen de bekende plastic bouwsteentjes uit, met noppen aan de bovenzijde en buisjes aan de onderzijde. Daarmee groeide LEGO uit tot een echt bouwsysteem. Rond 1980 hadden maar liefst zeven van de tien gezinnen LEGO in huis. In de tentoonstelling is het productieproces van LEGO te zien, van granulaat tot bouwwerk.

In 1984 organiseerde de Rotterdamse Kunststichting de expositie “Architectuur in LEGO”. In het kader daarvan ontwierpen tien Nederlandse architecten schaalmodel villa’s van LEGO-stenen. Zo bouwde architect Sjoerd Soeters zijn mini droomvilla volgens het ‘modaal acropolisme’, een LEGO-villa verheffend en contrasterend boven het landschap. De maquette van deze villa is in de tentoonstelling te zien. LEGO blijft populair en gaat met zijn tijd mee. De ene innovatie volgt de andere op. Het primaire kleurenpalet van de steentjes is de laatste jaren uitgebreid met lichtblauw, lichtgroen en Winnie de Pooh-oranje.

Met de tentoonstelling ‘LEGO Steengoed!’ vol LEGO-creaties wordt Museum Willem van Haren deze zomer een mini Legoland. Kinderen kunnen in het museum naar hartelust met LEGO spelen. In de gezellige bouwhoek staan tafeltjes met honderden LEGO-steentjes waar duizenden combinaties mee te maken zijn. Bovendien is er aandacht voor technisch LEGO. De allerkleinsten kunnen met het grotere broertje van LEGO spelen: DUPLO. Daarnaast worden er de hele zomer door allerlei kinderactiviteiten georganiseerd en een spannende prijsvraag uitgeschreven.

Meer informatie op onze activiteitenpagina! Klik hier!