01 November 2010

Nanny Falke overleden...

Groningen (Groningen) - Ons is vandaag pas het volgende bericht ten gehore gekomen: Op zondag 17 oktober 2010 j.l. is mevrouw Nanny Falke op 67 jarige leeftijd overleden. Nanny was voor menig LEGO verzamelaar een bekend gezicht: Ze had jarenlang een speelgoedwinkel in tweedehands speelgoed aan de Trompkade 8.  Het voormalige pakhuis is lange tijd een ideale lokatie geweest. Helaas heeft de groeiende behoefte aan woningen in Groningen ook hier toegeslagen en het oude pakhuis is uiteindelijk verbouwd tot appartementen. 

 

De speelgoedpandjeszolder is ontstaan in 1972 toen de kinderen van mevr. Falke klein waren. Het aanschaffen van speelgoed voor de kinderen veranderde in een hobby, en er werd heinde en verre gezocht naar tweedehands speelgoed. Al snel werd er in speelgoed gehandeld en werd het huis tot winkel gebombardeerd. Dit veranderde al snel in een chaos, daar de mensen te pas en onpas langs kwamen, tijdens het eten of als de kinderen naar bed gebracht werden. In 1976 werd er op zoek gegaan naar een pand, dat werd het pakhuis aan de Trompkade 8, een rijksmonument aan de rand van het centrum van Groningen. In het begin was hier alles op het gebied van tweedehands speelgoed te vinden, maar in de loop van de jaren kreeg playmobiel en vooral lego de overhand. Vanaf 2000 werden ook regelmatig lego beurzen georganiseerd. Veel van deze beurzen waren dusdanig succesvol dat de klanten buiten stonden te wachtten.

Tweedehands lego is altijd de grote passie geweest en ook het meest succesvol. Hieronder een advertentie uit het Nieuwsblad van het Noorden van 12 maart 1982:

 

Op Lowlug was een topic over de winkel van Nanny. Hieronder enkele berichten die zijn geplaatst voor en na haar overlijden:


"Mark4Lego: hallo lowluggers,
in Groningen is een nieuwe lego winkel gekomen,
met allemaal tweedehans lego.
de lego wordt met grote getallen gekocht en is daarom echt spotgoedkoop.
ik ben er vanmiddag geweest, het is zeker de moeite waard om er eens te gaan kijken.
alles wordt zorgvuldig in elkaar gezet en alles is kompleet,
het staat in grote stellingkasten en alles (zowel setjes als onderdelen)
is ingedeeld per thema."


"Grunneger: Ehr, da's de toko van Nanny.

Die zit al heel lang in Groningen, maar is onlangs (verplicht) verhuisd.
Op haar oude locatie kreeg ze te maken met een nieuwe verhuurder en die wilde haar er uit hebben. Uiteindelijk heeft ze deze plaats gekregen. Het is (in eerste instantie) een tijdelijke plek, maar ze kan er ook voor kiezen om er een vaste plek van te maken. Eens in de zoveel tijd heeft ze een beurs waar haar Duitse gast (Jens) komt met zijn treinen. Jens staat elk jaar (in november) met mij samen op de modelbeurs in Veendam.

Dus t is niet nieuw ;) Tis wel goed dat je t even weer onder de aandacht brengt. Dat had ik eigenlijk zelf ook wel even kunnen doen. :oops:
Zal t adres hier nog even vermelden.

Oosterweg 51 (vlak achter de Oosterpoort)
9724 CC te Groningen"

"HJR: Tja, ik liep dus gewoon drie weken geleden het pand in en trof daar een volstrekt lege verdieping aan... Dacht even nog dat ze dood was...

Goed te horen dat de shop gewoon verder gaat, het was altijd leuk even te buurten. Ik heb, toen ik terug uit Frankrijk kwam en wachtend op een nieuwe baan zeeŽn van tijd had, haar nog een blauwe maandag geholpen met het in mekaar zetten van wat modellen. Als je weet hoeveel tijd dat vergt voor alles wat ze heeft staan, dan snap je dat het eigenlijk meer hobby dan handel is; en dat allemaal nog in de avonduren, want bouwen in de winkel deed/doet ze niet...

Ik zal er binnenkort zeker even langsgaan :)"

"LEGOHenkie: De winkel van de Speelgoedzolder is niet meer
Zondag 17 oktober is mevrouw Nanny Falke op0 67 jarige leeftijd overleden.
Helaas, want het was een aardig mensje."

"HJR:Ach, da's geen leuk nieuws... Ik kwam vroeger graag bij Nanny langs, maar gezien ze meer van de jaren 80 setjes was en ik niet, is ze niet bijzonder rijk aan mij geworden. Nanny begon al in 1972 met haar winkeltje (de eerste jaren thuis, en vanaf 1976 vanaf de trompkade in Groningen, met de onmogelijk steile trap), en was een vriendelijk mens. Ik heb haar zelfs nog eens een dagje thuis geholpen met setjes bouwen, en haar daar geleerd dat je met peeron.com alle benodigde onderdelen bijeen kon zoeken voor een bouwwerk. Geloof het of niet, maar tot die tijd bouwde ze haar LEGOsetjes door element voor element, in de volgorde van het boekje, door 20 ŗ 30kg LEGO te worstelen...

Ik weet dat ze niet de meest gezonde Nederlander was (ze rookte veel en had volgens mij ook leukemie een paar jaar geleden), maar 67 jaar is gewoon jammer. Rust zacht Nanny!"


Hier bij Miniland.nl was Nanny ook bekend. Ik, Richard, de beheerder en eigenaar van Miniland, kwam geregeld bij haar aan de Trompkade. Mijn eerste ontmoeting met haar was op de vlindermarkt in Emmen. Daar zag ik haar met LEGO op de markt staan en ik kocht enkele setjes van haar. Wat ik zeker heb onthouden is dat ze niet wilde handelen. Ik kocht enkele setjes van haar en wilde een beetje afdingen, maar dat wilde ze niet, en dat gaf ze ook duidelijk aan. Ik vroeg een kaartje en kreeg haar adres aan de Trompkade in Groningen. Daar ben ik vele keren op bezoek geweest en heb ik ook veel LEGO mogen kopen. 

Ik herinner me een keer dat ik op bezoek kwam bij Nanny om te kijken of ze leuk nieuw LEGO had. Vervolgens vroeg ze me of ik een rijbewijs had en of ik niet even voor haar naar Hoogeveen wilde rijden om een partij Barbie's voor haar te kopen. Ik kreeg geld en haar auto mee, en reed naar Hoogeveen. Daar aangekomen kocht ik de partij en reed terug naar haar huis in Groningen. We aten bij haar thuis een lekker maal en ik mocht haar huis bekijken, het lag vol met LEGO en ze vertelde dat ze vaak tot diep in de nacht bezig was om alles uit te zoeken en op te bouwen.

Verder was ik ooit een keer op 'Wadapatja' van TV Noord. Nanny had het gezien en toen ik daarna eens op de speelgoedzolder kwam, riep ze alle bezoekers bijeen en vertelde wie ik was en wat mijn grote droom was, namelijk mijn eigen LEGO museum. Dat vond ik erg speciaal. Ze was een goed mens en altijd in voor een praatje.

Verder weet ik nog dat ze in 2006 een feestje had op haar zolder. Haar winkel bestond toen namelijk 30 jaar. Toen heb ik nog een aantal grote LEGO bouwwerken bij haar op de zolder tentoongesteld.

In de nieuwe winkel was slechts enkele keren. Ik kwam minder vaak in Groningen, omdat ik niet meer studeerde. En mijn interesse kwam te liggen op de hele oude LEGO artikelen, dus ik had weinig LEGO budget meer over om bij haar te besteden. 

Toevallig dacht ik vorige week nog aan haar: ik was in Groningen geweest en dacht: laat ik binnenkort weer eens bij Nanny gaan kijken.... Helaas, het zal er jammer genoeg nooit meer van komen! En dat spijt me zeer.

Het krantenartikel (Dagblad van het Noorden) waarin wordt gemeld dat Nanny er niet meer is.

Hoe de winkel er uit zag aan de Trompkade nummer 8

De website die ze op liet zetten, omdat ze tijdelijk geen winkelpand had.

De nieuwe winkel aan de Oosterweg

Lees ook:

Nieuwe winkel en internetsite Speelgoedzolder (24-02-2008)

update: Speelgoed zolder ontwikkelingen (20-01-2008)

Speelgoedzolder per 31 december gesloten Lees verder...