10 november 2008

De winnaars van het Speelgoed van het Jaar 2008

Amsterdam - Op 5 november heeft Horace Cohen in cafť-restaurant Westergasterras in Amsterdam de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2008 bekendgemaakt. In een feestelijke bijeenkomst werd gemeld dat in anderhalve maand ruim 75.000 mensen de website www.speelgoedvanhetjaar.nl bezochten. Het artikel in een categorie dat de meeste stemmen kreeg, won die categorie.

De winnaars van 2008:

categorie

artikel

leverancier

0 - 4 jaar

Leuk & Leerzaam Stad

Mattel

4 - 6 jaar

Dierenkliniek

Playmobil

6 - 8 jaar

RoadBlock

Smart

8 - 12 jaar

Moov

Berg Toys

12+

De Lama's het spel

Identity Games

LEGO Heeft dus helaas geen prijs gewonnen... 

Van inzending tot winnaar

Begin dit jaar hebben leveranciers speelgoed ingezonden dat door een vakjury is beoordeeld. In vijf leeftijdscategorieŽn zijn steeds vijf artikelen gekozen. De artikelen zijn, met afbeeldingen, bijzonderheden en het juryoordeel, op de website geplaatst. Vanaf half september tot begin november heeft iedereen kunnen meebepalen wie de winnaar werd.

Kleurplaten, rebus en basisschoolwedstrijd

Nog nooit zijn zoveel kleurplaten bij de organisatie binnengekomen. De ene kleurplaat is nog mooier dan de andere. Het was een hele klus voor de jury om de mooiste exemplaren te vinden. De rebus werd in de regel goed opgelost. Ook basisscholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang enz. konden aan een kleurwedstrijd meedoen. Bijna dertig groepen hebben kleurplaten ingezonden. De winnaars van alle wedstrijden hebben inmiddels persoonlijk bericht gekregen.

Doel van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Er is veel leuk en kwalitatief goed speelgoed verkrijgbaar, maar het valt niet altijd mee om daar een keuze uit te maken. Daarom wordt jaarlijks de verkiezing gehouden, in 2008 al weer voor de 35ste keer. Aan de hand van de criteria, die ook de vakjury hanteert, kan iedereen in de speelgoedwinkel passend speelgoed uitzoeken. Informatie over welk speelgoed voor welke leeftijd is bestemd, is op www.speelgoedvanhetjaar.nl te vinden.

Baby en peuter  0-4 jaar
Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken zijn attentie. Het moeten grote stukken zijn want goed iets pakken kan hij nog niet. Geluidjes zijn ook altijd in trek.
De dreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren.
Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen.  Een spelletje spelen gaan ze nu steeds vaker doen.

Een luxe goederentreinset met alles waar jonge machinisten van dromen. Met de transportband of de grote hijskraan kunnen peuters de goederenwagons zelf laden en lossen bij het pakhuis. Met een kleine duw op de knop van de locomotief schiet de trein al fluitend in gang om vervolgens met echte treingeluiden rond te rijden.

Jury rapport:

Een trein met veel interactieve elementen waardoor er veel speelmogelijkheden zijn. Zo kan benzine worden getankt. Ook laden en lossen is een leuke bezigheid. Het kind kan alles zelf bouwen. Een waardevaste trein waar ieder kind blij van wordt.


Tiener plus, volwassenen
Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt ook steeds meer door jong volwassenen gedaan. De laatste jaren komen er steeds meer verschillende soorten puzzels.  

Een geavanceerde, grote Offroader voor twee personen. Met de power functies kan de vrije hoogte worden ingesteld, de lier aan de voorkant worden bediend en de LED koplampen worden aangestoken. Bovendien heeft de wagen hydraulisch bediende Ďvleugeldeurení, een V8-motor met bewegende zuigers en een motorkap en achterklep die echt open kunnen. De Offroader kan tot buggy worden omgebouwd.

Jury rapport:

Met oog voor details gemaakt. Een echt stuk speelgoed met heel veel bouwplezier.

Zie ook:

Overzicht speelgoed van het jaar tot 2007

Uitslag Speelgoed van het jaar 2007  Lees verder...

LEGO genomineerd in twee categorieŽn speelgoed van het jaar! 2007 Lees verder...

LEGO Technic Truck speelgoed van het jaar!