15 december 2013
Review: 60022 LEGO City Vrachtterminal

Billund (Denemarken) - Voor liefhebbers van vliegtuigen. Laad de vracht in het vliegtuig bij de LEGO City Vrachtterminal. Open de deuren van het vrachtvliegtuig en help de arbeiders de lopende band op zijn plaats te zetten. Zet de dozen op de band en duw ze het vliegtuig in. Gebruik de verstelbare vork van de vorkheftruck om goudstaven op te tillen en door de staart van het vliegtuig naar binnen te brengen. Laat daarna de brandstoftank vullen door de Octan Tankwagen, neem contact op met de verkeerstoren en vlieg weg om de lading te leveren. De adviesprijs voor de LEGO City Vrachtterminal (60022) is €99,99.

Wij hebben deze set aan een onderzoek onderworpen en bespreken hieronder de resultaten.

Artikelnummer: 60022

EAN/ISBN: 5702014974104

Afmetingen (lxbxh): 48 x 38 x 9 cm

LEGO Thema: LEGO City

Uitgebracht in: 2013

Aantal onderdelen: 658

Aantal minifiguren: 5

Leeftijdsadvies: Vanaf 6 jaar

Prijs: € 99,99

De doos.

De set zit in een grote doos. De doos is 47,5 cm lang, 37cm hoog en 9cm dik. Vroeger zaten de dozen van LEGO meestal halfvol met lucht uit Billund. Onder de LEGO fans bekend onder de naam 'Billund-air'. Wat bij deze doos direct opvalt is dat hij erg vol zit. Er zitten veel zakjes LEGO in. Je hebt direct bij het openen van de doos al het gevoel dat je veel waar voor je geld hebt gekregen. Wat ook direct in het oog springt is het element voor de beide vleugels van het vliegtuig. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen je vliegtuigen had met losse vleugels, komen de vleugels tegenwoordig als een groot element. Ze zitten al aan elkaar vast en zijn gemaakt uit een stuk plastic. Onze vleugel was licht gebogen onder het gewicht van de zakjes en de boekjes die er op hebben gelegen in de doos.

Inhoud van de doos.

In de doos zit, zoals eerder gemeld, veel LEGO. Er zitten zakjes elementen in die zijn genummerd van 1 tot en met 6, hier komen we later op terug. Verder zit er een los vleugel element in, twee zakjes met grotere, speciale onderdelen, zoals de cockpit, de staart, het eindstuk van het vliegtuig en de tankslang. Verder zit er een zakje met de bouwbeschrijving en de stickers in. De stickers en de bouwbeschrijvingen worden sinds enkele jaren geleverd in een zakje met een stevige kartonnen plaat, waardoor de boekjes niet vouwen of dubbel in de doos komen te liggen.

Het bouwen van de modellen. (1)

In de doos zitten allerlei zakjes met nummers. Deze zakjes kunnen een voor een geopend worden. Met de inhoud van een zakje kun je een of meerdere modellen uit een van de vier bouwbeschrijvingen bouwen. Hierdoor is het ook mogelijk om met meerdere mensen een set te bouwen. De een bouwt dan de transportwagen, een ander de heftruck, weer een ander de verkeerstoren en de tankwagen en weer een ander het vliegtuig.

Het bouwen van de modellen. (2)

In zakje 1 zitten alle elementen om de verkeerstoren en de tankwagen te bouwen. De verkeerstoren bevat een luchtverkeersleider, een bureau met radar, een kopje koffie en een draaistoel. De tankwagen is voorzien van Octan stickers. De tankmedewerker heeft een nieuw petje op, waar ook een koptelefoon in gestoken kan worden.

Er zit ook een nieuw scharnier element in. Het is een 2x2 nops plate met aan de bovenkant 2 noppen en een scharnierpuntje.

In dit eerste zakje zitten erg veel extra LEGO elementen. Er zit een extra antenne, een extra schakelaar, een tweetal extra transparante plates, een extra hoofdtelefoon, een extra band, een extra rooster, een tegel met opdruk en een extra 'nopje' in.  Extra onderdelen zijn niet erg bijzonder in de LEGO sets. Er zitten altijd wat extra elementen in, meestal de kleine onderdelen die je snel kwijt raakt. Wat opvalt zijn de extra antenne en de extra band.

Verder zit er in dit eerste zakje ook de nieuwe oranje LEGO elementscheider, een onmisbaar stukje gereedschap tijdens het LEGO bouwen!

Het bouwen van de modellen. (3)

In zakje 2 zitten alle elementen om de heftruck en drie kisten/pallets met goederen te bouwen. De heftruck heeft een nieuw element dat de vorken voorstelt. Dit element heeft een uitsparing waar een elastiekje in gedaan kan worden. De boom van de heftruck heeft ook zo'n uitsparing. Door het elastiekje om beide uitsparingen te doen, kun je er voor zorgen dat je met de heftruck echt iets kunt optillen.

Er zitten vijf extra elementen in deze zakjes. Er zit een extra transparant geel plaatje in, een extra hoofdtelefoon, een extra band en twee losse nopjes.

Leuk zijn de goudstaven die zijn toegevoegd om in een kist te stoppen en deze in het vliegtuig te laden. Deze goudstaven zijn echt weer 'goud' kleurig. LEGO heeft een tijdje een raar kleur elementen toegevoegd als zijnde goud. Daar zijn ze gelukkig mee gestopt en ze stoppen er nu weer echt goudkleurige elementen in!

Het bouwen van de modellen. (4)

In zakje 3 zitten alle elementen om de transportwagen en een pallet met goederen te bouwen. De transportwagen heeft een nieuw element dat de lopende band voorstelt. Dit element is erg groot, 16 noppen lang, 4 noppen breed en 1 steen hoog. Het is al compleet geassembleerd, je hoeft dus niets meer in elkaar te zetten. Verder zit er nog een soort schaniersteentje in, een plate van 1x2 noppen met een oog om een pinnetje in te kunnen drukken.

De velgen van de wielen zijn helemaal dicht. Meestal zie je bij LEGO City dat er velgen met spijlen worden gebruikt bij de auto's. Deze dichte velgen werden eerder bij de LEGO Disney Cars modellen gebruikt.

Er zitten vier extra elementen in deze zakjes. Er zit een extra transparant rood tegeltje in, een extra hoofdtelefoon, een extra band en blauw Technic pinnetje.

Het plakken van de stickers steekt nauw. Je moet goed kijken welke stickers je nu precies nodig hebt. Als je goed naar onze foto kijkt, zie je dat een foutje snel gemaakt is bij het beplakken van de dozen die op de pallet geladen kunnen worden.

Een leuk grapje is dat je twee LEGO doosjes bij deze set krijgt: nummer 60018 de cementwagen. Kijk maar eens of je de twee sets kunt ontdekken.

Het bouwen van de modellen. (5)

In de zakjes 4 , 5 en 6 zitten alle elementen om het vliegtuig te bouwen. Het vliegtuig bouwen is het meeste werk. Dit is natuurlijk ook het model waar de set om draait.

Er zitten allerlei nieuwe half- en kwart ronde elementen in deze zakjes. Er zijn onder andere kwart ronde witte elementen, waarmee je de laaddeuren van het vliegtuig kunt bouwen. Deze elementen sluiten niet precies aan elkaar aan, waardoor het mogelijk is om ze te bewegen ten opzichte van elkaar.

Verder zitten er onderdelen in waarmee je de mooie ronde onderkant en bovenkant van het vliegtuig kunt bouwen.

Er zitten vijf extra elementen in deze zakjes. Er zit een extra transparant rood en groen nopje in, een extra band en twee zwarte Technic pinnetjes.

De bouwbeschrijving.

De bouwbeschrijving van de gehele set is verdeeld over vier boekjes. Bij boekje 1 tot en met 3 heb je steeds 1 zakje per boekje nodig. Alleen voor het vliegtuig, boekje 4, heb je de inhoud van drie zakjes nodig om te bouwen. Het is wel zo dat je eerst zakje 4 opent en bouwt, daarna zakje 5 en daarna zakje 6. Het blijft dus gedurende het bouwen overzichtelijk. Elke stap van de bouwbeschrijving draait om 1 of 2 elementen die worden toegevoegd aan het bouwwerk. Ook op die manier is alles erg overzichtelijk.

Het spelen met de modellen.

Na het bouwen wil je natuurlijk met de modellen spelen. Voor spel is er veel aanwezig. Zo zijn er maar liefst 5 minifiguren. Er zijn 3 voertuigen, vele pallets en kisten met allerlei goederen. Verder heb je ook nog het vliegtuig en de verkeerstoren. Het vliegtuig heeft veel verschillende bagagevakken waar je kisten en pallets in kunt zetten. Je kunt kiezen om dit met de heftruck of met de transportwagen te doen. De staart van het vliegtuig kan open geklapt worden. Je haalt dan een groen tegeltje los en kunt het staartstuk open klappen.

Het enige minpuntje van de set is de bevestiging van de motoren onder de vleugels. De motoren worden onder de vleugels geklikt. Je ziet aan de bovenkant van de vleugels steeds 2x6 noppen, op die plaats zitten ook de motoren. Als je met het vliegtuig speelt vallen de motoren er geregeld vanaf. Dat maakt de speelervaring niet minder, maar het is niet zoals we van LEGO gewend zijn.

Conclusie.

Je krijgt, als je deze set koopt, veel LEGO voor je geld. Het is een erg mooie set, met erg veel voertuigen, goederen en een erg leuk gedetailleerd vliegtuig. De set nodigt uit om te spelen. Je hebt veel minifiguren en veel spelmogelijkheden. Een echte aanrader voor je LEGO stad.

Lees ook:

LEGO Friends game review (08-12-2013)

LEGO Marvel Super Heroes review (05-12-2013)

Review: Toren van Pisa 21015 (11-07-2013)