30 Januari 2012
Foodkids toch geen winnaar First LEGO League?

Eindhoven (Noord Brabant) - Team Foodkidz van basisschool St. Jan Baptist uit Oerle grijpt vanwege een foutieve jurering alsnog naast de hoofdprijs van de First Lego League, zo meldt Omroep Brabant.

De leerlingen van de Brabantse basisschool hadden een broodtrommel ontwikkeld met ingebouwde koeling. De lunchbox wekte de stroom voor het koelelement zelf op dankzij een zonnepaneel. Het leverde de leerlingen de hoofdprijs op en een toegangsbewijs voor de Europese kampioenschappen van deze competitie in Duitsland.

First Lego League ontdekte, nadat de hoofdprijs al was toegekend, een ‘sorteerfout in het geautomatiseerde jurysysteem'. Dit had tot gevolg dat de basisschool uit Oerle niet meer kon meedingen om de prijzen. Directeur Maria Veenvliet liet weten dit ongehoord te vinden en verlangt van de organisatie van de lego-wedstrijd dat zij met een oplossing komt.

De organisatie van de wedstrijd heeft inmiddels laten weten alles in het werk te stellen om teams die de dupe zijn geworden van de miscalculatie alsnog een ticket te geven voor de Europese kampioenschappen.

De organisatie van de First LEGO League meldt dit op de website:

Zaterdag 28 januari heeft op de Technische Universiteit Eindhoven de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League plaatsgevonden. 46 teams hebben hier de strijd met elkaar aangebonden om de felbegeerde Champion’s Award.


Tot onze spijt blijkt dat er een fout is gemaakt in het jureringtraject. Dit is enerzijds te wijten aan een sorteerfout in het geautomatiseerde jurysysteem en anderzijds is de  vereiste regel, waarbij Champion’s award winnaars moeten voldoen aan de eis dat ze bij de 40% beste teams voor de robotprestatie horen, niet toegepast. Dit gegeven heeft geleid tot een herziene uitslag:

 

Herziene uitslag

1)      880 BSA Biobots

2)      772 Watt Vies!

3)      1134 FAT-Food and Technology

4)      1015 Legobusters

 

De FIRST® LEGO® League heeft teamwork en sportiviteit hoog in het vaandel staan en in de geest van deze core values zet het projectteam zich in om de teams die vanwege de miscalculatie alsnog buiten de prijzen zijn gevallen toch een ticket naar het Open European Championship toe te kunnen kennen.

Dit stond te lezen op de site van Omroep Brabant:

Door een fout in de jurering moet het team Foodkidz van basisschool St. Jan Baptist uit Veldhoven de hoofdprijs van de Beneluxfinale van de First Lego League inleveren. De Antoniusschool in Biest-Houthakker krijgt door dezelfde fout nu wel de Legoprijs toegekend.

De leerlingen in Veldhoven maakten een broodtrommel met ingebouwde koeling, die werkt op zonne-energie en een robot die ze zelf hadden geprogrammeerd. Ze wonnen daarmee zaterdag de First Lego League en zouden daarmee een ticket krijgen voor de Europese kampioenschappen van deze competitie in Duitsland.

Alternatief
Directeur Maria Veenvliet van de basisschool uit Veldhoven reageert onthutst. "Dit kan je niet maken. Zeker bij zo’n groep kinderen." Ze legt de verantwoordelijkheid voor een oplossing bij de organisatie van de lego-wedstrijd. "Ze moeten maar met een alternatief komen", zegt ze tegen Omroep Brabant.

De leerlingen uit Veldhoven haddden een robot ontwikkeld die in staat is om dingen op te pakken en te vervoeren. De software die gebruikt werd om de robot te besturen hebben ze zelf geprogrammeerd. Daarnaast bedacht de groep een broodtrommel met ingebouwde koeling, die werkt op zonne-energie.

Antoniusschool wel winnaar
De prijs gaat nu totaal onverwacht voor henzelf naar de leerlingen van groep acht van de Antoniusschool in Biest-Houtakker. "We waren in eerste instantie helemaal overdonderd", zegt Elise van Dingenen, juf van de leerlingen die een koelsysteem voor soep ontwikkelde, de 'soeler'. "We werden vanmorgen gebeld, met het nieuws dat de jury een fout had gemaakt en dat we toch de eerste prijs hadden gewonnen."

Het was toen snel schakelen voor de leerkrachten van de school. "We hebben kinderchampagne gehaald, cakejes gemaakt voor de hele klas en grote letters uitgeprint met de woorden 'Wij gaan toch naar Mannheim!'. Toen de leerlingen dat zagen was het eerst helemaal stil. Daarna brak het kabaal los en werd het groot feest."

Sorteerfout
Volgens First Lego League zat er een ‘sorteerfout in het geautomatiseerde jurysysteem’ waardoor de basisschool in Veldhoven buiten en de basisschool in Biest-Houthakker in de prijzen is gevallen. De organisatie van de wedstrijd laat via haar site weten dat ze gaan proberen ‘teams die door de miscalculatie alsnog buiten de prijzen zijn gevallen toch een ticket naar het Open European Championship’ te geven.

Lees ook:

Foodkids winnaar First LEGO League Benelux finale (30-01-2012)

De Achtsprong winnaar regiofinale LEGO League (14-12-2011)

First LEGO League finale Breda (01-12-2011)

LEGO robots winnen prijzen (01-12-2011)

LEGO teams onderzoeken voedselveiligheid (01-12-2011)

Uitslag van de regiofinale van de First LEGO league Groningen/Drenthe (26-11-2011)

Verslag van de finales van de regiofinale van de FLL (26-11-2011)

Verslag van de regiofinale Groningen/Drenthe First LEGO League (26-11-2011)

First LEGO League finale in Assen dit weekend (23-11-2011)

Food Factor Benelux finale in Eindhoven (23-11-2011)

First LEGO League van start! (05-09-2011)

A World of First Day (18-08-2011)

Kick-off First LEGO League verplaatst (06-07-2011)

First LEGO League Open Europees Kampioenschap (21-06-2011)

Robocup junior op zoek naar vrijwilligers (28-04-2011)

Thema 2011-2012 First LEGO League bekend! (21-02-2011)