Eindhoven (Noord Brabant) - Een robot die een stoel kan verplaatsen en een tandenborstel die dementerende bejaarden eraan herinnert dat ze hun tanden moeten poetsen. Hiermee hoopt het Eindhovense team NXT Generation hoge ogen te gooien tijdens de WorldSkills Americas 2012 Competition in BraziliŽ op robotica-onderdeel FIRST LEGO League. De jongeren van 11 tot 15 jaar, die Nederland van 10 tot en met 17 november vertegenwoordigen, toonden hun creaties gisteren in MetaForum.

Gloria, Faye, Jaimy, Walt, ZoŽ, Annemoon, Loek, Nine en Tristan, ofwel team NXT Generation, laten in de borrelruimte van studievereniging GEWIS zien hoe hun robot spulletjes kan oppakken en verplaatsen. Even later tonen ze in een presentatie hoe een tandenborstel ouderen eraan kan herinneren tijdig de tanden te poetsen. Ook vertellen ze dat tandpasta met kokosolie dementie bij ouderen zou kunnen tegengaan. Dit is hun invulling van het thema Senior Solutions.

Het team kreeg onder meer steun van Henk Krol, fractievoorzitter van de 50Plus-partij. Hij prees het team voor hun inlevingsvermogen in ouderen. Gedurende de WorldSkills Americas worden verschillende nevenactiviteiten georganiseerd, waarvan een is gericht op de FIRST LEGO League waar in Nederland ook competities voor worden gehouden. Dit is een wereldwijde techniekwedstrijd, in de Benelux georganiseerd door Stichting Techniekpromotie, waarbij jongeren worden uitgedaagd de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

Annemoon Daams (13) is een van de deelneemsters en doet vooral mee uit liefde voor programmeren. ďDat is soms best verslavend.Ē En ook al vindt ze het spannend, ze heeft er wel veel zin in.

Dit artikel komt van van Cursor, het weekblad van de TU/e