Billund (Denemarken) - De opvolger van het veelgeprezen Lego Harry Potter Years 1-4 op de iPhone, iPod touch en iPad is zojuist voor de iPhone verschenen. In de jaren 5 tot en met 7 keer je als Harry, Ron en Hermelien terug naar Zweinstein, in de periode van de schooljaren uit de boeken waarin het er allemaal wat minder onschuldig aan toegaat. Visueel refereert het spel aan de films, en dus herken je personages, omgevingen en situaties uit de films die eerder al in de bioscoop schitterden – maar dan opgebouwd uit Lego.

De opzet van Lego Harry Potter Years 5-7 is hetzelfde als zijn voorganger. Je werkt je chronologisch door de verhalen van de films. Je wordt daarbij aan de hand genomen door prachtige en grappige introfilmpjes en de heldere en fraaie beelden van het spel. Samen met de orkestrale muziek zijn ze echt in staat je in het spel mee te nemen, ook al doe je op sommige momenten niet veel meer dan bekijken hoe je nog meer munten en extra’s kan sparen. Een zwik aan puzzels en gevechten met tegenstanders houden de vaart in het spel. Door te ontdekken en soms een beetje aan te modderen, kan je zomaar een manier vinden om naar het volgende deel in een level – en dus verhaal – te gaan.

De knoppen op het scherm zijn logisch ingedeeld, maar wel erg klein en transparant weergegeven. Daardoor moet je in het begin even moet zoeken waar ze zijn. Met de analoge stick links kan je prima lopen en ook sprongen een richting geven, maar balanceren op een richel, mede door de camera, is vaak wat lastig. Dat is iets wat alle Lego-games, ook op bijvoorbeeld de PlayStation 3 en Xbox 360, kenmerkt. Wat bijzonder is, is dat het iPhone-spel ook net zoveel als een volledig avontuur voelt als de broertjes op de grote spelcomputers. Ten opzichte van de vorige iPhone-Lego Harry Potter, zit de camera wat dichter op de actie en is het spel daardoor ook wat innemender.

Wat de Lego Harry Potter-games zo leuk maakt, is de humor die je erin tegenkomt. Al in de eerste omgeving staat een wipkip waar je voor de grap even op kan zitten en zelfs de serieuzere gevechten later in het spel (waaronder duels tussen Harry en Malfidus) zijn eerder grappig dan beklemmend, wat mede is te danken aan de prachtige animaties van de tot leven gekomen Lego-personages.

Downloaden: Lego Harry Potter Years 5-7 (€3,99, universele app)http://itunes.apple.com/app/lego-harry-potter-years-5-7/id501220013?affId=1380330&mt=8