03 april 2015
De bouw van het LEGO Huis in Billund vordert
Billund (Denemarken) - De bouw van het LEGO huis door de Bjarke Ingels Group is op 19 augustus begonnen. Er was een originele openingsceremonie, waarbij de eerste LEGO blokken gelegd werden. De heer Bjarke Ingels was zelf aanwezig om de eerste steen te leggen. Het LEGO huis, dat wordt gebouwd in Billund in Denemarken, zal 12.000 vierkante meter groot worden.

Het ontwerp voor het LEGO huis is geïnspireerd op de LEGO steentjes en de vele mogelijkheden ervan. De blokken worden gebruikt om het gebouw vorm te geven. De galerij bovenaan in het huis lijkt een gigantisch LEGO blok, dat door de bouwer liefkozend ‘de Keystone’ word genoemd. Binnenin het LEGO huis zullen er vele ‘ervaringsruimtes’ zijn, een café, een LEGO winkel, een openbaar plein van 2000 m² en verschillende dakterrassen. De LEGO Group hoopt dat het LEGO huis jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers zal mogen verwelkomen.

“Voor mij staan LEGO stenen symbool voor systematische creativiteit. De stevigheid en rationaliteit van de blokken geeft kinderen van alle leeftijden oneindig veel mogelijkheden om hun eigen wereld te creëren tijdens het spelen”, zegt Bjarke Ingels. “We hebben inspiratie gehaald uit de moduleerbaarheid van de LEGO stenen om het LEGO huis te bouwen. Het zal lijken op een wolk van verbonden LEGO stenen die ontdekkings- en tentoonstellingsruimtes creëren voor de bezoekers. Aan de buitenkant vormt de stapel blokken het dak van een overdekt plein en ook een berg van terrassen en speelpleinen die met elkaar verbonden zijn."

“Ik ben erg gepassioneerd door spel en hoe kinderen al spelend leren met LEGO stenen. Dat is in essentie het LEGO idee en waar het LEGO huis voor staat. Ik kijk er naar uit om mijn droom – een plaats hebben waar iedereen dat LEGO idee zelf kan ondervinden – eindelijk werkelijkheid te zien worden”, zegt Kjeld Kirk Kristiansen, de kleinzoon van de stichter en de huidige eigenaar van de LEGO Group. Het LEGO huis moet haar deuren in 2016 openen.

Op ons YouTube kanaal is een filmpje over het LEGO Huis te vinden. We hebben hieronder een aantal screenshots uit deze video geplaatst om een beeld te geven van hoe het LEGO huis er uit zou moeten komen te zien.

Hieronder weer een fors aantal nieuwe afbeeldingen van de bouw van het LEGO huis.  Daaronder de eerder geplaatste afbeeldingen.

Het voormalige gemeentehuis in Billund, waar de LEGO Foundation ook gevestigd was. Dit gebouw is inmiddels gesloopt en er is begonnen aan de bouw van het LEGO huis.

De plattegrond waarbij in grijs het oude gemeentehuis is weergegeven en met een rode stippellijn de contouren van het nieuwe LEGO huis.

Een kijkje door de ingang van de bouwplaats. (20 maart 2015)

De eerste muren van het LEGO huis staan er inmiddels. (02 maart 2015)

Een vrachtwagen met grote stalen balken komt het terrein oprijden. Er was een speciale vrachtwagen nodig om de twee zware 30 en 40 meter lange stalen balken te vervoeren. De bouwkraan op het bouwterrein hees de 7,3 en 10,5 ton zware balken op hun plaats.  (06 februari 2015)

 

Op 08 januari kwam de laatste levering beton aan. Dit is de laatste 430 kubieke meter. Het betonstorten is nu klaar.

Op 17 november 2014 kwam de tweede lading beton. Het was 400 kubieke meter. Dit is de tweede van de drie leveringen die plaats moeten vinden.

De eerste 560 kubieke meter beton voor het LEGO huis werd op 09 oktober 2014 gestort. Er waren negen trucks nodig, die meerdere keren heen en weer moesten rijden, om het beton aan te voeren vanaf de nabijgelegen fabriek.

Het oude gemeentehuis is gesloopt en het terrein is opgeleverd voor de bouw.

De bouw van het showmodel van het LEGO huis. (Foto: BIG)

De bouw van het showmodel van het LEGO huis. (Foto: BIG)

Het uiteindelijke showmodel. (Foto: BIG)

Ter gelegenheid van de bouw van het LEGO huis is er een speciale set te koop in Billund.

Lees ook:

Ontwerp LEGO Huis onthuld (05-06-2013)

Internationale architecten ontwerpen nieuwe LEGO experience in Billund (11-03-2013)