Billund (Denemarken) - Het Deense Bjarke Ingels Group (BIG) en Ralph Appelbaum Associates (RAA) uit Amerika gaan samen werken met de LEGO Group om “The LEGO House” te ontwerpen in Billund, Denemarken.

Dit is de naam voor de nieuwe LEGO experience centre die zal worden gebouwd in Billund, Denemarken. Het moet open in 2016, en dan zal het ongeveer 250.000 jaarlijkse bezoekers verwelkomen, het zal de naam: The LEGO House krijgen. De bouw van The LEGO House in het centrum van Billund zal starten in 2014.

”The LEGO House moet een plaats worden waar mensen vermaakt kunnen worden, en moet zowel een inspirerende en educatieve beleving worden – alles wat spelen met LEGO ook biedt. Het ontdek centrum geeft ons de mogelijkheid om te laten zien hoe kinderen leren door middel van spelen met LEGO. We zijn dan in staat om academische kennis te combineren met de bestaande inzichten op het gebied van de ontwikkeling bij kinderen door het spelen met LEGO – door het mogelijk te maken voor kinderen en ouders om te zien en voelen wat spelen met LEGO te bieden heeft. En als belangrijkste aandachtspunt daarbij, kunnen we het verhaal van ons bedrijfs vertellen, met de nadruk op onze waarden,” zegt LEGO eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen.

Twee architecten bureau’s zijn uitgekozen om The LEGO House te ontwerpen: het ene is een Deens bedrijf, Bjarke Ingels Group (BIG), het andere een Amerikaans bedrijf, Ralph Appelbaum Associates (RAA).

“Tijdens de aanbesteding van dit project kwamen we er achter dat deze twee bedrijven het idee achter de LEGO steen, spelen met LEGO en de LEGO waarden het beste begrepen. En op het zelfde moment hebben de beide bedrijven een enorme veelheid aan kennis en expertise in het bouwen van musea, en ik zie er naar uit dat onze bedrijven gaan samenwerken om uitstekende belevenissen te ontwikkelen voor de toekomstige bezoekers van The LEGO House,” zegt Hans Peter Folmann, Senior Director, LEGO Huset.

RAA is bekend van haar wereldwijde werk aan grote educatieve instellingen, inclusief US FIRST (Hoofdkantoor van de Junior FIRST LEGO LEAGUE), het London Transport Museum en het Museum of Jewish History and Tolerance Center in Moskou.

"We zijn erg blij om onderdeel te zijn van de mensen die the LEGO house gaan creeeren, welke de bouwers van de toekomst zal inspireren. Spelen, leren en creeeren met de LEGO Group's internationale team van architecten, denkers en bouwers is een gekoesterde wens van elke ontwerper," zegt Ralph Appelbaum.

Het Deense architecten bureau BIG is naast andere projecten bekend van het Deense Expo Pavilioen van 2010, de West57th Street courtscraper welke op dit moment in aanbouw is in New York, en het Maritieme Museum in Kopenhagen welke binnenkort wordt geopend.

“Het is een van onze grootste dromen bij BIG dat we nu in de gelegenheid zijn gesteld om een gebouw voor en samen met de LEGO Group te ontwikkelen en te bouwen. Ik heb zelf een grote verbondenheid met de LEGO steen,” zegt Bjarke Ingels, oprichter en partner, BIG.

Over The LEGO House

  • De bouw van The LEGO House is gepland om te starten in 2014, waarbij het in 2016 af zou moeten zijn.
  • Er zullen ongeveer 250.000 bezoekers per jaar een bezoek brengen aan The LEGO House.
  • Een gedeelte van The LEGO House zal gratis toegankelijk zijn voor bezoekers.
  • Voor andere delen van The LEGO House zal entrée moeten worden betaald.
  • The LEGO House is een project in samenwerking met KIRKBI A/S, The LEGO Foundation, en de LEGO Group – met de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding als het gebouw af is.
  • Bjarke Ingels Group (BIG) en Ralph Appelbaum Associates (RAA) zullen het ontwerp en het interne ontwerp van The LEGO House voor hun rekening nemen.
  • COWI, het Deense bouwbedrijf, zal als uitvoerder aangesteld worden bij het The LEGO House project.