Billund (Denemarken) - Het oorspronkelijke idee achter LEGO® MINDSTORMS® bij de introductie in 1998 was de intelligentie van kinderen met behulp van spel uit te dagen en te stimuleren. Vijftien jaar later heeft de LEGO Groep MINDSTORMS opnieuw uitgevonden om kinderen van deze tijd, opgegroeid met online technologie en elektronische apparaten, te blijven prikkelen en uit te dagen.

De manier waarop kinderen spelen is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd, van fysiek spelen tot meer en meer digitaal spelen. LEGO MINDSTORMS blijft wat we noemen 'intelligent speelgoed', waarmee een mix wordt aangeboden van zowel fysiek als digitaal spelen. Met MINDSTORMS leren kinderen hun eigen robot te maken en te programmeren, problemen op te lossen en hun creativiteit te ontwikkelen door nieuwe en functionele ontwerpen te bedenken.

De integratie van elektronische apparaten houdt in dat kinderen smart phones en tablets als afstandsbediening kunnen gebruiken voor hun robots.  De LEGO MINDSTORMS Robot Commander app bestaat uit vooraf geprogrammeerde commando’s inclusief voice control wat het gebruiksgemak voor kinderen vergroot. De app is gratis te downloaden voor IOS en Android apparaten.

“LEGO gelooft in 'spelend leren', want leren is effectiever als het leuk. Dankzij het nieuwe platform dat op intelligente apparaten is afgestemd, kunnen kinderen spelen op hun favoriete elektronische apparaten en tegelijk leren programmeren, problemen oplossen en ontwerpen, alleen of samen met hun vrienden. De coole robotontwerpen zijn leuk voor kinderen. Zij zien robots als een natuurlijk verlengstuk van zichzelf", vertelt Kathrine Bjerrum, MINDSTORMS Brand Manager bij de LEGO Groep.

Naast de vijf robotmodellen in de doos, die vergezeld worden van de unieke 3D-bouwinstructies van de LEGO GROEP, kunnen er nog twaalf modellen worden gedownload op de website van MINDSTORMS. De unieke 3D bouwinstructies zijn tevens gratis te downloaden via de LEGO MINDSTORMS 3D Builder app voor IOS en Android. Naar verwachting neemt dit aantal te downloaden modellen alleen nog maar toe als fans van MINDSTORMS meer creatieve ontwerpen en programma’s ontwikkelen en deze op de website toevoegen.

De gratis game-app met de naam ‘Fix the Factory’  voor IOS en Android introduceert het concept van problemen oplossen aan de hand van een 'basisprogrammeringsinterface' (terug, wachten, links, rechts). Op deze manier kunnen nieuwe gebruikers de wereld van LEGO MINDSTORMS alvast verkennen voordat het product wordt aangeschaft.

LEGO mag met veel trots vermelden dat LEGO MINDSTORMS EV3 al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Voorbeelden hiervan zijn: ‘CES 2013: Editor’s choice awards’ van Popular Mechanics, ‘The best of CES 2013’ van PC Mags, ‘Favorite Tech from CES 2013’ van Mashables, ‘Popular Science’s Products of The Future’ van Popscis, ‘Best of CES 2013’ van Techlicious, ‘Best of CES 2013’ van GottaBeMobiles en ‘Best of CES 2013’ van Stuff.

De MINDSTORMS EV3 (31313) ligt vanaf nu in de winkels en de adviesprijs bedraagt €399,99. Klik hier voor een trailer van de nieuwe MINDSTORMS EV3.

Meer informatie over de verschillende EV3-modellen en de MINDSTORMS-community kun je vinden op mindstorms.lego.com.  Ga naar de App Store en Google Play om de verschillende MINDSTORMS apps te downloaden, waaronder de 3D-bouwinstructies.