Billund (Denemarken) - In Las Vegas heeft LEGO vandaag zijn langverwachte nieuwe generatie Mindstorms EV3 robots geÔntroduceerd. En er zijn grote stappen gemaakt met dit geweldige speelgoed voor kinderen en volwassenen!

Weliswaar is de nieuwe versie nog duurder geworden, de mogelijkheden zijn zeer sterk verbeterd. Zo kun je de robots die je maakt uit 594 elementen met of zonder PC programmeren, kun je met de set wel vijf verschillende robots bouwen en is alles verbeterd van de snelheid en de kracht tot en met de intelligentie en de communicatie.

Het is goed te zien dat er 6 jaar voorbij zijn gegaan en dat LEGO deze jaren goed heeft gebruikt. Zo zal Mindstorms, die vanaf de zomer te krijgen zijn, nog beter geschikt zijn om als educatie materiaal te dienen. Ook kan geprogrammeerde software beter worden gedeeld.

We kunnen als LEGO bouwers al jaren met behulp van de LEGO Mindstorms sets onze creaties tot leven brengen: de Mindstorms steen kan dan worden aangesloten op speciale LEGO motoren en sensoren in je bouwwerk. De nieuwe versie van de Mindstorms heet Mindstorms EV3 kan tevens worden verbonden met je iPhone of iPad. Met nieuwe pakketten die binnenkort op de markt komen, kun je bijvoorbeeld een robotschorpioen maken die je via een commando binnen een bijbehorende iOS-app laat rondlopen.

Heb je geen iPhone bij de hand, dan communiceer je gewoon via de ingebouwde usb-poort met de nieuwe Mindstorms-computer. Een SD-kaartslot laat je het ingebouwde geheugen uitbreiden. Ook zijn in de nieuwe versie de programmeerbare mogelijkheden verbeterd: zo zorgt een infraroodsensor ervoor dat je creatie objecten kan detecteren en ontwijken.

Je zult wel flink in de buidel moeten tasten voor de nieuwe LEGO computer: de Mindstorms EV3 zal vanaf de tweede helft van 2013 worden verkocht voor een adviesprijs van Ä349,99.

Hieronder 43! afbeeldingen van de nieuwe Mindstorms sets.