LEGO System. 

 

Het Systeem in Spel verkocht relatief goed in verschillende Europese landen, maar was beperkt door het basale ontwerp van de steen. Duitse verkopers waren erg kritisch over het ontwerp en hadden geklaagd over de kwaliteit bij LEGO. Daarop besloot Godtfred om de steen, die Ole een decenium eerderhad gecopieerd van Hilary Fisher Page, te moderniseren.

De specifieke details of de inspiratie achter het nieuwe ontwerp zijn niet meer te achterhalen, maar eind 1957 had Godtfred verschillende prototypes  ontworpen die beter samenklikten dan de Mursten stenen.

De nieuwe ontwerpen werden getest door kinderen in Kopenhagen en er bleek dat de steen met de ronde holle buisjes aan de onderkant hun favouriet was. Bij dit ontwerp was het mogelijk om de noppen aan de bovenkant van de steen tussen de holle buisjes en zijwanden te klikken door middel van druk. Door de minimale afwijkingen in het gieten van de stenen was het mogelijk dat de noppen en de buisjes aan elkaar geklikt bleven.

Dit nieuwe ontwerp is uiteindelijk de moderne, of zoals Godtfred het zei: "De echte" LEGO steen geworden. Dit was het begin van LEGO zoals we het vandaag de dag nog steeds kennen. Enkele ontwerpen die LEGO niet gebruikte zijn later gebruikt in de Italiaanse Minitalia stenen.

De noppen-buisjes constructie is zeer belangrijk geweest in de ontwikkeling van het huidige LEGO speelgoed. Stenen kunnen tegenwoordig op allerlei mogelijke manieren worden samengevoegd. Dit geeft veel meer mogelijkheden dan in eerste instantie mogelijk was bij het Systeem in Spel.

In 1974 rekende Jorgen Kirk Christiansen (Kjeld's neef, die op de System i leg doosjes stond) uit dat zes 2 × 4 stenen op niet minder dan 102.981.500 verschillende manieren te combineren waren. Jorgen maakte deze berekening aannemend dat alleen combinaties mogelijk waren waarbij je 2 × 4 stenen op elkaar klikt.  In 2005 rekende de Deense mathematicus Søren Eilers dit na en kwam op een groter getal, namelijk  915.103.765 waarbij hij elke combinatie van de 6 stenen gebruikte.

Het patent

De nieuwe nop en buis koppel systeem is een van de belangrijkste in de geschiedenis van het bedrijf. Godtfred had het belang en de waarde van deze innovatie door en vroeg direct patent aan op zijn vinding. Samen met de huis advocaat Ole Neilson vroeg Godtfred het patent eerst in Denemarken aan en later in de meeste landen waar de steen werd verkocht. Het nieuwe ontwerp is uiteindelijk in meer dan 40 landen gepatenteerd.

De originele stenen

De holle onderkant van de 2 × 2, 2 × 3, 2 × 4, 2 × 8, 2 × 10 en 4 × 4 hoekstenen mallen werden onmiddelijk afgeschreven en werden vervangen door nieuwe versies met de buisjes. Maar de mallen van 1 × 1, 1 × 2, 1 × 6 en 1 × 8 stenen, die minder afhankelijk waren van een nieuw ontwerp werden niet eerder vervangen dan wanneer de oude mallen versleten waren.

De dak stenen

In 1958 kwamen de eerste 45° hellende dak stenen: de 2 × 2 daksteen, 2 × 4 daksteen, 2 × 2 piek en de 2 × 4 piek uit. Deze werden ontwikkeld als onderdeel van de nop en buis koppeling en hierbij was van belang dat het klikken ook echt goed werkte. In 1960 werden negen versies op de markt gebracht. Hierdoor was het mogelijk om een zadeldak te bouwen. Samen met het raam/deur systeem wat het eindelijk mogelijk om  realistische huizen en andere gebouwen te bouwen. Het was het eerste complete voorbeeld van hoe goed samenvallend het systeem zou worden. 

De jaren erna werden allerlei kleine veranderingen aangebracht aan het ontwerp van de steen, sommige cosmetisch, zoals de lettertype op de noppen, sommige door nieuwe mallen, en anderen om het systeem nog beter te laten klikken. Maar de originele steen uit 1958 is nog steeds compatible met een nieuwe steen. Clark Stephens heeft uitgezicht dat er niet minder dan 17 verschillende variaties van de 2 × 4 steen zijn, en misschien zelfs nog wel meer.

System Hus

LEGO ging door met het uitbreiden van haar activiteiten en in 1958 waren er 140 werknemers in Billund. Dalende verkopen resulteerden in een nieuw internationaal administratie kantoor, System Hus (Het Systeem Huis), alsmede de installatie van het bedrijfs eerste telex en copieerapparaat. In 1959 was er nog een grote uitbreiding van de fabriek in Billund.

De system sets

Lego begon onmiddelijk met de promotie van het nieuwe ontwerp van de steen. Ondanks dat kwamen er in 1958 maar weinig nieuwe sets uit. In de meetse gevallen, zoals in de  700/x en 300 serie sets, werden de oude Mursten elementen simpelweg vervangen door de nieuwe System elementen.

De aanvullingssets

LEGO heeft vanaf 1954 kleine aanvullingssets verkocht, en dit werd nog belangrijker toen het Systeem in Spel werd geïntroduceerd in 1955. Maar pas in 1956, toen LEGO ook in Duitsland begon te verkopen, begonnen ze pas echt serieus met de verkoop van aanvullingssets.

Deze nieuwe sets bestonden uit maar een of twee speciale elementen tot  50 kleine stenen en werden ontworpen om gemakkelijk te verzamelen, goedkope uitgaven die mikten op impulsieve aankopen. En deze strategie werkte: de eerste verkopen in Duitsland gingen goed en al snel werden de sets een wezenlijk onderdeel van het vaste LEGO assortiment. In 1960 werd de helft van de catalogus gewijd aan deze sets.

Op het hoogtepunt waren er 59 verschillende aanvullingssets beschikbaar in  Europa. Toen LEGO groeide werd de distributie van veel kleine sets een probleem werden ze langzamerhand vervangen door grotere sets. Vanaf 1970 werden ze weer geïntroduceerd als “Service” sets, die weer veel kleiner en vaak alleen als post-order beschikbaar waren. 

LEGO System folder uit kist 700.

Deze folder komt uit de LEGO kist nummer 700. Hij beschrijft een bouwwerk dat je met de diverse onderdelen zou kunnen maken. Verder staat er aan de achterkant te lezen welke onderdelen er in de kist horen te zitten.

Arjan Levinga leverde de folder aan. (Klik op de folderdelen om deze te vergroten)

Nederlands:  Deens:
Box 700 / K 24, 24 ruimten met onderdelen. LEGO voor verzamelaars en kleuterscholen. Grootte 47,5 x 39,5 cm
Prijs Kr. 25,00

LEGO groot assortiment van vak 700 / K 24
Prijs: Kr. 50,00

Na vele gesprekken met onze klanten, hebben wij het genoegen om u deze  drie nieuwe producten van het LEGO-systeem te presenteren.


700 / 0 prachtige geschenk doos, Grootte 49 x 30 cm Prijs Kr. 38,50

236 in cadeau papier. Garage met de VW-transporter

Grootte 23,5 x 20 cm

Prijs Kr.8, 85

æske 700/K 24, 24 rum, med skydelåg. For LEGO samlere samt børnehaver. Str 47,5 x 39,5 cm
Pris Kr. 25,00
Righoldigt LEGO sortiment til æske 700/K 24.
Pris: kr. 50,00

På mange opfordringer fra vore kunder har vi fornøjelsen at preæsentere tre nye oplægninger til LEGO systemet.

700/0 pragtfuld gaveæske, sr. 49x30 cm Pris Kr. 38,50
236 i gaveoplæg. Garage med VW transporter
str. 23,5 x 20 cm
Pris Kr.8,85