04 december 2013
Scholieren tonen LEGO robots op Avans
Breda (Noord-Brabant) - Geen boterhamzakjes en dampende koffie vandaag op de tafel in de aula van Avans, maar blokjes LEGO. Computergestuurde LEGO zelfs, afkomstig van de ongeveer 300 deelnemers aan de First Lego League.

De First LEGO league is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken. Dit doen ze aan de hand van verschillende opdrachten. Elk jaar is er een thema aan de opdrachten verbonden. Dit jaar is het thema natuurrampen.

Ruud van Kaam, leraar van groep acht van basisschool De Zonneberg uit Kruisland, is erg positief over het evenement. “Dit is het vierde jaar op rij dat ik mee doe met mijn klas. Via het internet ben ik in aanraking gekomen met dit evenement en toen ben ik gaan kijken hoe ik hier aan mee kon doen.”

Een vriend van Ruud, Matthew Pegels van de Universiteit van Amsterdam heeft de klas instructie gegeven over neerslag, daarmee een link makend met het thema natuurrampen.

“Mijn broer deed ook al eens mee aan dit evenement”, vertelt Skye van Bosch van De Zonnebergen. “Mij leek het ook heel vet om dit spektakel mee te maken.’. Samen met Luuk Leeuw heeft Skye een robot genaamd ‘Bob’ gemaakt. Samen vormen zij een team. Bob kan dingen oppakken en verplaatsen van de ene naar de andere plaats. “Je kunt het zien als een soort sneeuwschuiver.”

“Het leukste aan dit evenement is dat er veel te doen is. Al die voorbereidingen die we ervoor hebben gedaan worden nu beloond. Dat is erg leuk om te zien,” vult Skye aan.

Laurentius naar finale
Drie scholen plaatsten zich deze middag voor de Beneluxfinale in Utrecht. Het gaat om KBS Laurentius uit Breda, de Zonneberg en het Mollerlyceum. Daarnaast konden de deelnemende teams prijzen winnen in de categorieën ‘beste presentatie’, ‘hoogste teamspirit/beste teamwork’ en ‘de mooiste robot’. Verder was er voor iedereen een medaille en een foto.

Foto: Bert Zefat

Lees ook:

First LEGO League wederom succes! (04-12-2013)

Leerlingen Kruislandse basisschool winnen First LEGO League regiofinale (04-12-2013)

Greijdanus wint regiofinale First LEGO League (04-12-2013)

Eerste EV3 gevonden in Hunt for EV3 (07-09-2013)

Data eerste First LEGO League regiofinales bekend gemaakt (06-09-2013)

Frencken formeert bedrijfsteam voor LEGO Wedstrijd (06-09-2013)

First LEGO League geeft EV3's weg! (01-08-2013)

Thema First LEGO League 2013-2014 bekend! (18-04-2013)