07 februari 2015
Verslag vanaf de FIRST LEGO League Benelux finale.

Eindhoven (Noord Brabant) - In de week van 15 december is de locatie van de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League gewijzigd van Bolderweg 2, Almere naar Bolderweg 1, Almere. Nu blijkt dat de veiligheidseisen die de organisatie aan de locatie heeft gesteld niet gerealiseerd kunnen worden op deze locatie. Aangezien veiligheid bij de organisatie altijd voorop staat heeft de organisatie daarom besloten  de FIRST LEGO League Benelux finale van 7 februari 2015 dit jaar niet in Almere te organiseren maar in het Klokgebouw, Strijp-S te Eindhoven. Hieronder een globale indeling van de dag:

 

08.30 uur: Deuren geopend voor teams en supporters.

Alle teams moeten zich melden bij de aanmeldbalie. Hier ontvangen ze gegevens die ze vandaag nodig hebben, zoals het wedstrijdschema en de tijden dat ze bij de diverse jury's aanwezig moeten zijn. Verder horen ze waar ze in de PIT-area geplaatst zijn.

 

09.30 uur: Deuren geopend voor bezoekers. In en rond de PIT-area zijn allerlei LEGO beelden geplaatst en veel LEGO speeltafels voor de kleine bezoekers om lekker met LEGO te kunnen spelen.

 

09.55 uur: Openingsceremonie. Tijdens de openingsceremonie komt er iemand in pyjama het podium oplopen. Hij ziet ineens dat hij heel veel SMSjes heeft gemist. Ze komen van de Stichting Techniekpromotie. Of hij zo snel mogelijk naar Eindhoven wil komen om de Benelux finale te openen. Hij vindt vervolgens een prachtig boek: FIRST LEGO League Benelux Finale voor Dummies. Aan de hand van dit boek opent hij stap voor stap de FIRST LEGO League Benelux Finale van 2015. Uiteindelijk is het de voorzitter van de Stichting Techniek Promotie Rob Fastenau die de Finale officieel opent.

10.25 uur: Aanvang wedstrijden en jureringen. In de grote zaal vinden drie LEGO Robot wedstrijden per keer plaats. Er staan hier 12 FIRST LEGO League speeltafels met Missiesets opgesteld. Zo kunnen er steeds drie wedstrijden op zes tafels plaats vinden, terwijl er aan de andere kant zes tafels gereed worden gemaakt voor een volgende ronde wedstrijden. Elk team speelt drie wedstrijden gedurende de dag. De hoogste score die ze tijdens een van deze drie wedstrijden behalen, telt als puntenaantal voor de robotprestatie. Verder spelen ze ook een oefenwedstrijd.

Daarnaast is er natuurlijk ook weer een leuk Science Festival waar bedrijven en enthousiastelingen klaar staan om jullie met leuke activiteiten in aanraking te brengen binnen de wondere wereld van techniek, wetenschap en natuurlijk LEGO® MINDSTORMS®. De volgende onderdelen waren te vinden op het Science Festival:
Science on tour (Universiteit Twente)
Fontys FIRST Tech Challenge (FTC)
Heutink
Magic shoot
LEGO dokter (Martyn Boogaarts)
Dimitri Dekyvere
Legospeelhoek / LEGO Nederland
Toolkid
TU/e Junior
OTIB
OTIB Theater
OTIB Aikido
Bloodhound SSC
BB Bricks

 

De teams moeten tijdens de Finale niet alleen wedstrijden spelen, maar ze moeten zich ook melden bij drie jury's: De project-, core values- en robotjury. Bij de projectjury moeten de teams in vijf minuten een presentatie geven over het onderwerp van dit jaar: Onderwijs. Ze worden vervolgens vijf minuten door de jury aan de tand gevoeld over hun project. Bij de Core Values jury moest het team een teamwork opdracht uitvoeren: ze moesten een tennisbal doorgeven aan alle leden van het team zonder hun handen en voeten te gebruiken. De leden mochten een halve minuut overleggen en daarna zonder te praten de opdracht in twee en halve minuut afronden. Vervolgens mocht elke team in 2 minuten hun poster presenteren en vijf minuten met de jury in gesprek over de waarden van de FIRST LEGO League. Bij de robotjury werd het ontwerp van de robot en het programma bekeken en beoordeeld.

 

De jureringen duurden tot vijf voor een. Daarna moesten alle jury's hun bevindingen inleveren bij de organisatie en vanaf half twee was er een zogenaamd 'voorzitters beraad'. Elke jury had een voorzitter. Er waren per onderdeel zes jury's, en dus ook zes voorzitters. Deze voorzitters moesten met het hoofdjurylid tot een gezamenlijke ranglijst komen met de beste teams per onderdeel. Deze vergadering duurde tot 15.45 uur. Gelijktijdig werden in de Pit-area teams door jury leden bezocht en enkele jury leden liepen met VIP's over het evenement.

 

Om 15.55 uur begon het grote jury overleg om alle awards toe te wijzen aan de verschillende teams. Dat was een hele klus, dit omdat elk team slechts een prijs mocht winnen, met uitzondering van de robotprestatieprijs. Het was een erg spannend juryberaad en pas om 17.10 uur was de jury er uit.

 

16.00 uur: Intermezzo met o.a. projectpresentaties voor het publiek.

Er was om 16.00 uur plek voor drie teams om hun project op het hoofdpodium aan het publiek te presenteren. Deze drie teams waren tijdens de opening uit de hoge hoed gehaald. Aansluitend werd er feest gevierd met muziek en allemaal activiteiten.

 

17.15 uur: Prijsuitreiking.

Om 17.18 uur begon de prijsuitreiking 3 minuten later dan gepland. Alle vrijwilligers (180!) die tijdens deze finale mee hebben gewerkt werden op het podium gevraagd. Elke vrijwilliger ontving hier een medaille en mocht aan de zijkant van het podium plaats nemen om de finale te bekijken.  De uitslag lees je hier.

17.45 uur: Einde FIRST LEGO League Benelux Finale. Alle teams, bezoekers, vrijwilligers en medewerkers worden bedankt en het opruimen begint.

 

19.00 uur: De diverse ruimtes zijn inmiddels allemaal leeg en opgeruimd en de vrijwilligers en de organisatie geniet in de grote hal van een avondmaal. Daarna is er voor de beste vrijwilliger nog een award en ontvangen alle vrijwilligers namens de organisatie nog een bedankje. Nu zit de Benelux Finale er echt helemaal op.

 

Hieronder een overzicht van alle 50 teams die mee hebben gedaan aan de FIRST LEGO League Benelux finale in Eindhoven:
Teamnr Teamnaam Schoolnaam regio
2188 ROTARO Rodenborch-College Midden- en Noordoost Brabant
2195 The Technicals OBS De Horizon Helmond
2198 Krulle-Go! De Krullevaar Haaglanden
2206 Archipel Archipelschool Haaglanden
2228 NXT Generation Stichting Groendomein Wasven Eindhoven
2256 Wizard of Code Maerlant-Lyceum Haaglanden
2257 Watt’s the Move Maerlant-Lyceum Haaglanden
2267 The MeentBrains Nutsschool de Meent Eindhoven
2282 Robogenius Athena-Onderwijs Midden- en Noordoost Brabant
2304 Lego Learn Adventures Basischool Sint Jan Baptist Eindhoven
2306 De Ufo’s Basischool Sint Jan Baptist Eindhoven
2309 Aquateens kla4tje Belgisch Limburg
2314 Smart Kidz Kindercampus Tuinwijk Belgisch Limburg
2326 Theresialyceum Theresialyceum Midden- en Noordoost Brabant
2335 Eftelego RSG Rijks West-Brabant
2343 sCOOL M1iacs De Telgenborch Oost-Nederland
2353 Lego Brains Jan van Brabant College Helmond
2361 NeXT dreamteam de Klokbeker Zwolle
2373 The Devils staring college Achterhoek
2376 Dutch Delta Libanon Lyceum Rijnmond
2379 Libanon Toolo Libanon Lyceum Rijnmond
2387 Just Normal CSG Comenius Friesland
2391 Ninox Basisschool de Poseidon Flevoland
2398 Homo Universalis Hoeksch Lyceum Rijnmond
2401 F.O.R.C.E. obs Het Pluspunt Rijnmond
2403 Earthquake next school De Jonge onderzoekers Groningen Groningen/Drenthe-Noord
2413 De techniekers 1 Bs in de engelse hof Belgisch Limburg
2421 Aurora’s lego team OBS Aurora Flevoland
2461 ZerTech Zernike College Groningen/Drenthe-Noord
2470 Henk het skelet SSG Nehalennia Zeeland
2486 The Brain Blocks Basisschool OBS ”De Kleine Dichter” Utrecht
2513 EyeTag Chr.Lyceum Delft Delft
2521 Team de Achtsprong R.K. Basisschool “De Achtsprong” Westland
2530 sCOOL Br1iacs PCBO De Telgenborch Oost-Nederland
2534 Televic Smarties Televic NV België Kortrijk
2545 Robot Designers De Nieuwe Veste Drenthe-Zuid
2558 #@LegoGompy’s Gomarus Scholengemeenschap Rivierenland
2579 Team Titanic Two n.v.t. (Vriendenteam) Delft
2598 Atalanta Time Twisters OBS Atalanta Friesland
2606 Eizeren Mannen Eizeren Mannen België Leuven
2608 Groevenbeek Chr. College Groevenbeek Arnhem/Nijmegen
2635 De Legobeesten De Speling Belgisch Limburg
2643 Juvelearning Gymnasium Juvenaat West-Brabant
2649 The FLL Bikers VTI Veurne België Kortrijk
2687 De Robot Tijgers de Oostpoortwachter Delft
2720 Firefield OBS Het Veldboeket Zwolle
2730 NXTgen JenaXL Zwolle
2752 The Robot Hunters Ubbo Emmius Eemsdelta
2770 DTVJE plusklas Bunschoten Rivierenland
2792 Bataafs Lyceum MC-1 Bataafs Lyceum Stedendriehoek

Lees ook:

Locatie FIRST LEGO League Benelux finale gewijzigd! (27-01-2015)

First LEGO League finale in Delfzijl (24-11-2014)

First LEGO League Benelux finale datum en locatie bekend! (08-11-2014)

Thema en logo First LEGO League 2014 - 2015 bekend (13-04-2014)