07 februari 2015
Verslag vanaf de FIRST LEGO League Benelux finale.

Eindhoven (Noord Brabant) - In de week van 15 december is de locatie van de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League gewijzigd van Bolderweg 2, Almere naar Bolderweg 1, Almere. Nu blijkt dat de veiligheidseisen die de organisatie aan de locatie heeft gesteld niet gerealiseerd kunnen worden op deze locatie. Aangezien veiligheid bij de organisatie altijd voorop staat heeft de organisatie daarom besloten  de FIRST LEGO League Benelux finale van 7 februari 2015 dit jaar niet in Almere te organiseren maar in het Klokgebouw, Strijp-S te Eindhoven.

17.15 uur: Prijsuitreiking.

Om 17.18 uur begon de prijsuitreiking 3 minuten later dan gepland. Alle vrijwilligers (180!) die tijdens deze finale mee hebben gewerkt werden op het podium gevraagd. Elke vrijwilliger ontving hier een medaille en mocht aan de zijkant van het podium plaats nemen om de finale te bekijken.  De uitslag lees je hieronder.

Champion’s Award

Er kan er maar één de allerbeste zijn! De Champion’s Award is de prijs voor het team dat op alle onderdelen het beste heeft gepresteerd. De prestatie van de robot tijdens de wedstrijden, de techniek achter de robot, het uitgevoerde onderzoek, de presentatie hiervan bij de onderzoeksjury en het teamwork tijdens het hele traject. Dit alles wordt meegenomen in de beoordeling. Ook de tweede, derde en vierde plek ontvangen een prijs. PvdA­ politicus Diederik Samsom reikte het team in het Klokgebouw op Strijp ­S de bijbehorende Champion's Award uit. Als Benelux­winnaar mag het team in april deelnemen aan de wereldfinale in St. Louis (VS) of in mei aan het Open African Championship in Johannesburg (Z­Afrika).

1e plaats: 2282 Robogenius (Athena Onderwijs Drunen, Midden- en Oost-Brabant)

2e plaats: 2256 Wizard of Code (Maerlant-Lyceum, Haaglanden)

3e plaats: 2376 Dutch Delta (Libanon Lyceum Rotterdam, Rijnmond)

4e plaats: 2530 sCool Br1niacs (PCBO De Telgenborch, Oost-Nederland)

Robotprestatie Award

Eén van de leukste onderdelen van de FIRST LEGO League is de robotcompetitie. De Robotprestatie prijs is voor het team dat tijdens de finale de meeste missies succesvol heeft uitgevoerd.

Team met de meeste punten: 2461 ZerTech (Zernike College, Groningen/Drenthe-Noord) 370 punten

Robotontwerp Award

Het winnen van de robotcompetitie is geen garantie voor het winnen van de prijs voor het beste robotontwerp. De robot wordt op drie onderdelen beoordeeld, als eerste op het mechanische ontwerp (duurzaam, efficiënt en doelgericht), als tweede op de programmering (duidelijke en herbruikbare codering) en als laatste wordt er gekeken naar de strategie en innovativiteit van de robot. Aan de technische jury de taak om de robot op deze punten te beoordelen.

2730 NXTgen (JenaXL, Zwolle)

Robotprogrammeer Award

Een robot kan nog zo knap ontworpen zijn, zonder de juiste aansturing komt hij nergens. Deze prijs is voor het team dat de robot het slimst en meest creatief heeft geprogrammeerd.

2687 De Robot Tijgers (De Oosterpoortwachter, Delft)

Robot Strategie & Innovatie Award

De mate waarin een creatief en innovatief ontwerp wordt gebruikt om met behulp van een unieke en originele strategie de Challenge missies op te lossen.

2398 Homo Universalis (Hoeksch Lyceum, Rijnmond)

FLL World Class Onderzoek Award

Het team heeft een deelprobleem op het gebied van onderwijs gedefinieerd en opgelost waarbij het gebruik heeft gemaakt van een gevarieerd aantal bronnen.

2314 Smart Kidz (Kindercampus Tuinwijk, Belgisch Limburg)

FLL World Class Presentatie Award

De tegenhanger van de onderzoeksprijs; de presentatieprijs is de prijs voor het team met de beste presentatie. Wie overtuigt de onderzoeksjury met de beste, leukste of meest creatieve presentatie?

2304 LEGO Learn Adventures (Basisschool Sint Jan Baptist, Eindhoven)

FLL World Class Innovatieve oplossing Award

Het winnende team heeft een innovatieve en originele oplossing bedacht en heeft laten zien hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

2198 Krulle-Go (De Krullevaar, Haaglanden)

Inspiratie Award

Het team dat deze prijs wint laat enthousiasme en spirit zien en laat zien hoe het de Core Values in de praktijk uitdraagt.

2643 Juvelearning (Gymnasium Juvenaat, West-Brabant)

Teamwork Award

Zijn teams sportief voor elkaar en andere teams, werken teamleden goed samen, is er een goede balans tussen het werk wat de kinderen doen en de begeleiding van de coach? Het zijn allemaal zaken die meewegen als het gaat om de beoordeling van het team dat in aanmerking komt voor de Teamwork Award.

2206 Archipel (Archipelschool, Haaglanden)

Gracious ProfessionalismTM Award

Het team laat zien dat elk teamlid gewaardeerd wordt om zijn inbreng, heeft respect voor elkaar en andere teams en eert de gedachte van een vriendschappelijke competitie door hulp te bieden aan andere teams.

2635 De Legobeesten (De Speling, Belgisch Limburg)

Jury Award (2x)

De Jury Award is een prijs die een team beloont dat naast de zaken die hierboven genoemd zijn, op een andere manier positief opvalt bij de juryleden, denk hierbij aan teams die ondanks tegenslagen toch doorzetten tot het laatste moment. We delen er vandaag twee uit.

Eerste: 2343 sCool M1iacs (De Telgenborch, Oost-Nederland)

Tweede: 2606 Eizeren mannen (Eizeren mannen, België Leuven)

Beste Teamcoach

Misschien wel de moeilijkste prijs om te verdienen; een team goed aansturen, maar het toch zijn eigen weg laten gaan. Deze prijs is dan ook voor de coach die zijn of haar team heeft begeleid en ondersteund tijdens het onderzoeksproces zonder daarbij sturend te zijn.

2270 DTVJE (Plusklas Bunschoten, Rivierenland)

‘Stichting Techniekpromotie’ Junior Judges Award

Teams zijn tijdens het FLL OEC 2011 in Delft voor het eerst door kinderen van hun eigen leeftijd beoordeeld. Door kinderen, voor kinderen. Een prijs om trots op te zijn.

2379 Libanon Toolo (Libanon Lyceum Rotterdam, Rijnmond)

Lees ook:

Verslag van de FIRST LEGO League Benelux Finale in Eindhoven (07-02-2015)

Locatie FIRST LEGO League Benelux finale gewijzigd! (27-01-2015)

First LEGO League finale in Delfzijl (24-11-2014)

First LEGO League Benelux finale datum en locatie bekend! (08-11-2014)

Thema en logo First LEGO League 2014 - 2015 bekend (13-04-2014)