Kruisland (Noord-Brabant) - Die robot, die blijft een mysterie", verzuchten de leden van team X-Landers 3.0 als de robot in de oefenbak niet helemaal doet wat zij willen.

De vijf leerlingen uit groep acht van basisschool De Zonneberg in Kruisland neemt deel aan First Lego League, een project om techniek onder de aandacht te brengen. Oneffenheden in de bak of een asje dat iets te ver doorbuigt kan al een afwijking veroorzaken.

Om dit soort problemen zo veel mogelijk te voorkomen, hadden Dylan van den Bergh (12) en Jerom Heimerikx, Saskia Kruf, Yanou van de Meijde en Jort van den Oever (allen 11) al voor rupsbanden gekozen. Ze zijn samen met meneer Ruud (van Kaam) al meer dan veertig uur, na schooltijd, bezig om de robot te bouwen en te programmeren.

"We hebben vorig jaar een toets gemaakt om te kijken hoe je het in een groep doet en of je iets met techniek hebt", vertelt Saskia. "Uiteindelijk zijn wij vijven uitgekozen."

Het team bouwde eerst een oefenrobot en daarna nog twee om tot ideale robot te komen. "We ontdekten dat druksensoren die scheef staan niet zo goed werken", legt Jort uit. "En met rupsbanden de robot sterker is, maar wel slomer."