Billund (Denemarken) - Doet LEGO aan zelfcensuur? De speelgoedfabrikant haalt een bouwpakket uit de handel dat enkele maanden geleden in opspraak raakte. 'Jabba's Paleis' zou te veel lijken op een moskee.

Het pakket werd in januari bekritiseerd door de Turks-islamitische gemeenschap in Oostenrijk. Die zag opvallende overeenkomsten met onder meer de Hagia Sofia-moskee in Istanbul, een van de belangrijkste godshuizen van Turkije.

LEGO hield toen vol dat het paleis enkel de woning verbeelde van Star Wars-figuur Jabba, een monster dat op een afgelegen planeet leeft als maffiabaas en waterpijpen rookt. Onzin, schreef de koepelorganisatie in een boze open brief op haar site.

De daken van het bouwwerk zouden opmerkelijke gelijkenissen vertonen met de Hagia Sophia. Door een van de minaretten dienst te laten doen als wapenopslag zou het Deense bedrijf willen suggeren dat de islam in de kern gewelddadig is. 'Het is duidelijk dat de kwade boef Jabba en zijn entourage hier worden gebruikt om oriëntaalse en aziatische types neer te zetten als criminelen', treurde de organisatie.

Volgend jaar geen 'LEGO-moskee' meer
Nu krijgt het verhaal een staartje: de Britse krant The Independent berichtte afgelopen weekend dat LEGO het pakket begin volgend jaar uit de handel haalt. De Denen lijken te zijn gezwicht voor de kritiek, klonk het in de krant en later op verschillende weblogs en nieuwssites.

Zo'n productiestop zou opmerkelijk zijn, zeker in het licht van de ophef die ontstond nadat publicatie van de Mohammedcartoons. Die kwestie leidde in Arabische landen tot boycots van Deense producten.

LEGO ontkent echter dat de verkoopstop te maken heeft met de controverse. Bouwpaketten hebben niet het eeuwige leven, meldt het bedrijf aan nieuwsblog The Blaze. 'Producten uit het LEGO Star Wars-assortiment kennen een verkoopcyclus van één tot drie jaar. Daarna schrappen we ze uit ons aanbod.'