04 Augustus 2011
Bezoek aan de LEGO fabriek, nieuwe LEGO Heroica wapens werden ingepakt!

Billund (Denemarken) - Van 1 mei tot 4 mei ben ik met “De Bouwsteen” reis naar Denemarken geweest. Toen heb ik onder andere een bezoek gebracht aan de LEGO fabriek. Daar mochten we twee afdelingen bekijken, een waar eenvoudige elementen werden gegoten en een afdeling voor complexere elementen. Hier zag ik een machine kleine wapens inpakken, waarbij ik dacht dat het om nieuwe LEGO Kingdoms wapens ging. Nu, enkele maanden later, heb ik de LEGO Heroica spellen gekocht en zag ik een zakje met wapens dat me erg bekend voor kwam! Het waren dezelfde zakjes als die ik tijdens het bezoek had gezien. Dat is leuk, dat je in Denemarken iets ingepakt ziet worden, en enkele maanden later hetzelfde zakje in Nederland in een doos terug vind! Hieronder een afbeelding van het desbetreffende zakje en het verslag dat ik gemaakt heb van het bezoek aan de LEGO fabriek, aangevuld met de informatie die ik nu heb...

2 Mei: Bezoek aan De LEGO fabriek

Nadat we een uur of twee in het Idea House hadden rondgelopen was het tijd om terug te wandelen naar het Dagny Holm gebouw. Daar kregen we elke drie LEGO setjes waarvan we een ‘auto van de toekomst’ moesten bouwen. Toen we net goed en wel waren begonnen met bouwen kwam de bus terug van de fabriek om ons op te halen.

Bij de fabriek aangekomen werden we in twee groepen verdeeld en mochten we met een LEGO medewerker de fabriek binnen. We gingen als eerste naar een werkplaats waar de spuitgietmallen worden nagekeken, schoongemaakt en gereviseerd. De medewerker vertelde dat ze wel 4 tot 6 uur nodig hebben om één enkele mal helemaal schoon te maken en weer in elkaar te zetten. Er was een aparte ruimte wat te vergelijken is met een enorme vaatwasser, waarin de verschillende onderdelen werden gereinigd. Alle onderdelen van een mal komen daar in een rekje, en dat rekje gaat via een rollenband de wasinstallatie in. Aan de andere kant komen de kratjes met onderdelen er schoon uit.  

Daarna liepen we door naar de productie hallen. We kwamen langs de granulaatsilo’s. Daar storten de vrachtwagens de grondstof voor LEGO in, en via een buizensysteem komt het de fabriek binnen. Er zijn vier grondkleuren: zwart, wit, grijs en transparant. De kleuren worden toegevoegd d.m.v. een zeer sterke kleurstofkorrel. In een van de productiehallen stonden grote bakken met afgekeurde LEGO elementen en restanten uit de machines. Als je hiervan een onderdeel in je handen neemt, moet dat onderdeel verbrand worden om te voorkomen dat bacteriën van je handen de hele wereld over zouden reizen op de LEGO stenen. Alle afgekeurde elementen en restanten worden versnipperd en hergebruikt in de fabriek. Dat wat niet hergebruikt kan worden, wordt als grondstof voor beton gebruikt. En zo kan het dat de betonvloer in de LEGO fabriek ook nog eens echt LEGO bevat!  

In de productiehal draaiden de machines wat langzamer om ons de mogelijkheid te geven om rond te kunnen kijken. We kwamen langs tientallen spuit-giet-machines waar via lopende banden honderden LEGO elementen tegelijk uit kwamen rollen. Erg leuk om eens in levenden lijve te zien hoe LEGO elementen geboren worden. We mochten af en toe een vers geperst LEGO element bekijken en vasthouden, waarna het steevast in een afvalbak werd gegooid om verbrand te worden. Er reden ook zogenaamde 'FROG's rond. Dat zijn volledig automatische robot wagens die de volle kisten bij de machines ophalen en vervangen door een leeg exemplaar. Daarna brengen ze de volle kisten naar een transportband welke ze naar het grote opslagmagazijn transporteert. 

In een tweede productiehal werden de complexere LEGO elementen gemaakt. We zagen daar onder andere hoe ze de armen maken van de LEGO Duplo kinder popjes, we hebben het spuitgieten van de  LEGO dobbelsteen bekeken en zo nog talloze andere LEGO elementen, waaronder de staart van de LEGO Ninjago draken (die met een flexibel puntje) en de bliksemschichten van LEGO Kingdoms. En ik zag hier hoe de wapens van de nieuwe LEGO HEROICA spellen in zakjes werden verpakt. Dat was erg interessant om te zien!  

Tenslotte liepen we nog naar de opslagbunker waar de spuit-giet-mallen die niet gebruikt worden op dat moment liggen opgeslagen. Er waren diverse bunkers. In totaal lagen er 3600 mallen opgeslagen. Deze lagen per 64 opgeslagen in een afgesloten ruimte. De medewerker vertelde dat de bunkers zo stevig zijn, dat zelfs al zou er een Boing 747 op neerstorten, dan nog zou de bunker blijven staan. Dit omdat het niet mogelijk is om de mallen binnen een dag allemaal weer te maken, terwijl je wel een hele fabriek spuit-giet-machines binnen een dag weer operationeel hebt. Het bezoek aan de fabriek was ten einde en we gingen met de bus weer naar het Dagny Holm gebouw. Hier kregen we allemaal nog een rugtas met opdruk “Bouwsteenreis Billund 2011” en een doos LEGO 5766 Houthakkershut.  

Lees ook:

STAR WARS Miniland LEGOLAND Parken (11-03-2011)

LEGO op National Geographic Channel (02-03-2011)

LEGOLAND Denemarken krijgt Starwars miniland (07-02-2011)

LEGOLAND Billund Resort erg in trek bij Nederlanders (09-07-2010)

Arke LEGOLAND actie (13-06-2010)

LEGOLAND Denemarken verwelkomt Farao (08-03-2010)

Nieuwe attracties LEGOLAND Denemarken voor 2010 (29-01-2010)

Pirate Falls LEGOLAND Denemarken open (19-07-2009)

Nieuwe attracties voor LEGOLAND Denemarken (15-02-2009)

LEGOLAND Billund bestaat 40 jaar in 2008! (18-01-2008)