10 Mei 2011
Bezoek aan de LEGO fabriek en LEGOLAND Denemarken!

Billund (Denemarken) - Van 1 mei tot 4 mei ben ik met “De Bouwsteen” reis naar Denemarken geweest.

2 Mei: Bezoek aan de LEGO personeels winkel

2 mei was de eerste dag van het programma. We gingen eerst naar de personeelswinkel van LEGO waar we LEGO sets en hebbedingen konden aanschaffen tegen gereduceerd tarief. Enkele collega verzamelaars kwamen met enorme tassen de winkel uit, enkele moesten zelfs twee keer lopen om alles naar de bus te kunnen brengen. Daarna gingen we met de bus naar het Dagny Holm gebouw aan de Systemvej in Billund. Daar werd een presentatie gehouden over de LEGO groep en over LEGO Education.  

 

2 Mei: Presentatie over LEGO Education in het Dagny Holm gebouw
Het gedeelte over LEGO Education was interactief: Eerst kregen we allemaal een zakje met zes LEGO onderdelen waarvan we een eendje moesten bouwen. Het resultaat waren een stuk of zestig verschillende eendjes. Daarna volgde een LEGO opdracht uit de LEGO Education doos 9686 Simpele machines. We moesten daarbij in tweetallen een auto bouwen en voorspellen hoe ver onze auto kon rijden. Daarna mochten we hem aanpassen met de onderdelen die we hadden en hadden we een competitie van welke auto het verst kwam. Tot de laatste auto was de onze het verst. Net de laatste auto reed een stukje verder, waardoor we tweede werden.  

2 Mei: Bezoek aan Het LEGO Idea House

Daarna werden we in twee groepen verdeeld. De ene groep ging een bezoek brengen aan de LEGO fabriek, de andere ging naar het LEGO Idea House (een LEGO museum). Ik ging als eerste naar het LEGO Idea House. Daar kregen we een rondleiding. We liepen vanaf het heden terug naar het verleden. Dus van de Mindstorms, via Fabuland en de eerste LEGOLAND setjes kwamen we langzamerhand uit bij de LEGO Chevrolet vrachtwagens en het houten LEGO. In het Idea House is ook de kelder met alle LEGO sets die ooit zijn uitgegeven. Leuk om al die dozen eens te zien op volgorde van verschijningsjaar!  

2 Mei: Bezoek aan De LEGO fabriek

Nadat we een uur of twee in het Idea House hadden rondgelopen was het tijd om terug te wandelen naar het Dagny Holm gebouw. Daar kregen we elke drie LEGO setjes waarvan we een ‘auto van de toekomst’ moesten bouwen. Toen we net goed en wel waren begonnen met bouwen kwam de bus terug van de fabriek om ons op te halen.

Bij de fabriek aangekomen werden we in twee groepen verdeeld en mochten we met een LEGO medewerker de fabriek binnen. We gingen als eerste naar een werkplaats waar de spuitgietmallen worden nagekeken, schoongemaakt en gereviseerd. De medewerker vertelde dat ze wel 4 tot 6 uur nodig hebben om één enkele mal helemaal schoon te maken en weer in elkaar te zetten. Er was een aparte ruimte wat te vergelijken is met een enorme vaatwasser, waarin de verschillende onderdelen werden gereinigd. Alle onderdelen van een mal komen daar in een rekje, en dat rekje gaat via een rollenband de wasinstallatie in. Aan de andere kant komen de kratjes met onderdelen er schoon uit.  

Daarna liepen we door naar de productie hallen. We kwamen langs de granulaatsilo’s. Daar storten de vrachtwagens de grondstof voor LEGO in, en via een buizensysteem komt het de fabriek binnen. Er zijn vier grondkleuren: zwart, wit, grijs en transparant. De kleuren worden toegevoegd d.m.v. een zeer sterke kleurstofkorrel. In een van de productiehallen stonden grote bakken met afgekeurde LEGO elementen en restanten uit de machines. Als je hiervan een onderdeel in je handen neemt, moet dat onderdeel verbrand worden om te voorkomen dat bacteriën van je handen de hele wereld over zouden reizen op de LEGO stenen. Alle afgekeurde elementen en restanten worden versnipperd en hergebruikt in de fabriek. Dat wat niet hergebruikt kan worden, wordt als grondstof voor beton gebruikt. En zo kan het dat de betonvloer in de LEGO fabriek ook nog eens echt LEGO bevat!  

In de productiehal draaiden de machines wat langzamer om ons de mogelijkheid te geven om rond te kunnen kijken. We kwamen langs tientallen spuit-giet-machines waar via lopende banden honderden LEGO elementen tegelijk uit kwamen rollen. Erg leuk om eens in levenden lijve te zien hoe LEGO elementen geboren worden. We mochten af en toe een vers geperst LEGO element bekijken en vasthouden, waarna het steevast in een afvalbak werd gegooid om verbrand te worden. Er reden ook zogenaamde 'FROG's rond. Dat zijn volledig automatische robot wagens die de volle kisten bij de machines ophalen en vervangen door een leeg exemplaar. Daarna brengen ze de volle kisten naar een transportband welke ze naar het grote opslagmagazijn transporteert. 

In een tweede productiehal werden de complexere LEGO elementen gemaakt. We zagen daar onder andere hoe ze de armen maken van de LEGO Duplo kinder popjes, we hebben het spuitgieten van de  LEGO dobbelsteen bekeken en zo nog talloze andere LEGO elementen, waaronder de staart van de LEGO Ninjago draken (die met een flexibel puntje) en de bliksemschichten van LEGO Kingdoms. En ik zag hier hoe de wapens van de nieuwe LEGO HEROICA spellen in zakjes werden verpakt. Dat was erg interessant om te zien!  

Tenslotte liepen we nog naar de opslagbunker waar de spuit-giet-mallen die niet gebruikt worden op dat moment liggen opgeslagen. Er waren diverse bunkers. In totaal lagen er 3600 mallen opgeslagen. Deze lagen per 64 opgeslagen in een afgesloten ruimte. De medewerker vertelde dat de bunkers zo stevig zijn, dat zelfs al zou er een Boing 747 op neerstorten, dan nog zou de bunker blijven staan. Dit omdat het niet mogelijk is om de mallen binnen een dag allemaal weer te maken, terwijl je wel een hele fabriek spuit-giet-machines binnen een dag weer operationeel hebt. Het bezoek aan de fabriek was ten einde en we gingen met de bus weer naar het Dagny Holm gebouw. Hier kregen we allemaal nog een rugtas met opdruk “Bouwsteenreis Billund 2011” en een doos LEGO 5766 Houthakkershut.  

2 Mei: Terug op de Camping LEGOLAND Village
Terug op de camping was er een speurtocht georganiseerd, waarbij je leuke LEGO prijzen kon winnen.   

3 Mei: Bezoek aan Het LEGOLAND park

De tweede dag hadden we de mogelijkheid om het LEGOLAND park te bezoeken. Dit was een mooie kans om het nieuwe STARWARS gedeelte van miniland te bekijken. Verder wachtten er veel leuke spectaculaire attracties op ons: The Temple, waarbij je met een infrorood pistool op doelen moet schieten en moet proberen zo veel mogelijk punten te behalen. De Vikings River Splash, een leuke rondvaart in een band over een snelle rivier, welke eindigt met een lift die je omhoog tilt en naar beneden laat glijden vanaf een waterhelling. Natuurlijk een ritje in de draak: een achtbaan die begint als een ritje langs mooie riddertijdscčnes, en eindigt in een dolle achtbaanrit. Verder hebben we ook LEGO Atlantis by Sealife aangedaan, daar was Krabzilla te bewonderen: enkele grote Japanse reuzenspinkrabben die een spanwijdte van vier meter kunnen behalen.  

’s Avonds was er een Bouwsteen Bingo georganiseerd. Daarbij was het de bedoeling om ‘bouwsteen’ te roepen in plaats van bingo. Er waren leuke LEGO prijzen te winnen als je ‘bouwsteen’ had. Ook tijdens deze bingo kon je leuke LEGO prijzen winnen (w.o. LEGO Racers en het LEGO bordspel Lunar Command)

Al met al een erg gezellige reis, welke zeker de moeite waard is geweest!  

Lees ook:

STAR WARS Miniland LEGOLAND Parken (11-03-2011)

LEGO op National Geographic Channel (02-03-2011)

LEGOLAND Denemarken krijgt Starwars miniland (07-02-2011)

LEGOLAND Billund Resort erg in trek bij Nederlanders (09-07-2010)

Arke LEGOLAND actie (13-06-2010)

LEGOLAND Denemarken verwelkomt Farao (08-03-2010)

Nieuwe attracties LEGOLAND Denemarken voor 2010 (29-01-2010)

Pirate Falls LEGOLAND Denemarken open (19-07-2009)

Nieuwe attracties voor LEGOLAND Denemarken (15-02-2009)

LEGOLAND Billund bestaat 40 jaar in 2008! (18-01-2008)