05 Augustus 2011
Alweer LEGO de ruimte in! 

Billund (Denemarken) - Vandaag lanceert NASA een Atlas V raket, met een heel speciale lading aan boord. Drie speciale minifigs zijn vast gemaakt aan het ruimtevaartuig dat op weg gaat naar Jupiter.

De minifigs die van aluminium gemaakt zijn, gaan met Juno mee op de reis naar Jupiter, die vijf jaar zal duren. In 2016 zal de raket arriveren. De minifigs zijn gemaakt naar het beeld van de Romeinse god Jupiter, zijn zuster Juno en de Italiaanse astronoom Galileo.

Het project is ontstaan uit een samenwerking van NASA en LEGO. LEGO sponsort het project ook met $5.000 per minifig, die straks de verst en snelst vliegende stukken speelgoed in het universum zullen zijn (voor zover wij weten dan...).

De figuren zijn behoorlijk gedetailleerd en voorzien van karakteristieke elementen. Zo draagt Jupiter een bliksemflits, heeft Juno een vergrootglas om haar zoektocht naar de waarheid uit te beelden en draagt Galileo een telescoop en een model van de planeet Jupiter.

De minifigs zijn op het zelfde formaat gemaakt als reguliere minifigs. Je kunt Juno volgen via www.legospace.com

De Atlas V-raket die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA morgen de ruimte in stuurt, bevat wel een hele bijzondere lading. Naast de ruimtesonde Juno, die de planeet Jupiter gaat bestuderen, zitten er in de raket namelijk ook drie poppetjes van Lego. Dat heeft de NASA bekendgemaakt.

De poppetjes zijn gemaakt naar het evenbeeld van de romeinse god Jupiter, zijn zuster Juno en de Italiaanse astronoom Galileo. Ze zijn even groot als de andere poppetjes van het speelgoedmerk, maar in plaats van plastic zijn ze van aluminium. Daardoor kunnen ze de atmosfeer in de ruimte overleven en zullen ze de apparatuur van de raket niet verstoren. Het drietal gaat de geschiedenis in als het verst reizende speelgoed ooit. Ze kunnen jarenlang genieten van het uitzicht van de grootste planeet van ons zonnestelsel.

Symbolische waarde
Een nut voor de missie hebben de lego-figuren niet, maar ze hebben wel een symbolische waarde. Jupiter, die zijn bliksemschicht bij zich draagt, is vernoemd naar de planeet. Juno draagt de naam van de sonde die er naartoe gaat. Zij heeft een vergrootglas bij zich, dat symbool staat voor de zoektocht naar de waarheid. Galileo is de ontdekker van vier manen rondom Jupiter. Zijn vondst leidde tot het eerste wetenschappelijke bewijs dat niet de aarde, maar de zon in het midden van het zonnestelsel staat. Hij heeft een telescoop en een model van de planeet Jupiter bij zich.

Wetenschappers van de NASA wilden voor deze missie iets bijzonders doen. Ze hielden veel van Lego, en wisten een deal te sluiten met de Deense speelgoedfabrikant. Daar was ruim 10.000 euro mee gemoeid.

Lange reis
Het reisgezelschap kan zich opmaken voor een zeer lange reis: pas in 2016 arriveert de sonde bij Jupiter. Na een jaar lang metingen te hebben gedaan en in totaal 33 omwentelingen om de planeet te hebben gemaakt, stuurt de sonde zijn gegevens terug naar aarde, en zal zich vervolgens te pletter vliegen tegen het planeetoppervlak.

Lees ook:

LEGO de ruimte in (19-05-2011)

LEGO blokjes gaan de ruimte in! (19-04-2011)

Astronauten spelen met LEGO (2) (06-11-2010)

LEGO gaat met NASA de ruimte in! (03-11-2010)