19 Mei 2011
LEGO in de ruimte!

Billund (Denemarken) - Zoals we al meldden in november vorig jaar, hebben LEGO en NASA een deal gesloten waarbij LEGO modellen m.b.t. NASA mag uitbrengen en waarbij nu LEGO de ruimte in is gestuurd tijdens een van de laatste Shuttle missies. De lancering van het Amerikaanse ruimteveer Endeavour, die de voorbije weken meermaals werd uitgesteld, was nu op 16 mei om 14.56 uur Nederlandse tijd. Dit meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

De ingenieurs hebben het defect in een verwarmingselement van het hydraulisch systeem hersteld. Door dat defect werd de lancering van de Endeavour op 29 april uitgesteld, toen de zes astronauten al in het speciale busje AstroVan naar het lanceerplatform 39-A trokken.

Het is de 25ste missie van het ruimteveer Endeavour. Door het uitstel loopt ook een vlucht van de spaceshuttle Atlantis vertraging op. Die zou eind juni vertrekken, maar dat vertrek wordt enkele weken opgeschoven.

De Endeavour is inmiddels gekoppeld aan het Interational Space Station, waar astronauten met een speciaal ontwikkelde transparante handschoenenbox aan het bouwen zijn met prachtige LEGO sets - en dat alles in naam van de wetenschap! Door te bouwen in een box zorgt men er voor dat de stenen niet zoek raken in het ISS, en in de jaren in de toekomst, als het ISS als een stuk vergane glorie in de hemel hangt, een tandwiel of iets dergelijks raakt en verwoest. 

 

LEGO Education zal een exclusieve set uitbrengen ter gelegenheid van deze lancering. Wanneer de set te koop zal zijn is  nog onbekend. Het is een nieuwe versie van doos 9686 en 9632, de wetenschap set.

 

Lees ook:

LEGO blokjes gaan de ruimte in! (19-04-2011)

Astronauten spelen met LEGO (2) (06-11-2010)

LEGO gaat met NASA de ruimte in! (03-11-2010)

LEGO in onderhandeling met zevenjarige jongen (21-06-2009)

LEGO speelt rol in onderzoek zeewering Vlissingen (01-09-2009)