04 december 2013
LEGO robots bouwen tegen natuurrampen
Vlissingen (Zeeland) - Wie bouwt met LEGO de beste robot en helpt daarmee onderzoek naar natuurrampen? Dat was de inzet van de wedstrijd First LEGO League. De eerste Zeeuwse regiofinale werd georganiseerd door de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.

Er deden in Vlissingen zo'n 100 deelnemers in de leeftijdscategorie van 9 tot 15 jaar mee, verdeeld over 12 teams. De deelnemende teams hadden acht weken de tijd gehad om een robot te ontwerpen en een presentatie voor te bereiden. De robot moet ingezet worden bij het project "Nature's Fury".

Project
Tijdens dit project doen de leerlingen onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van natuurrampen, zoals aardbevingen, stormen en vloedgolven. De teams ontdekken wat er vanuit technisch oogpunt gedaan kan worden wanneer natuurrampen gebieden bereiken waar mensen wonen en werken.

Techniek
De HZ organiseerde de regiofinale om meer Zeeuwse basisschoolleerlingen en scholieren te interesseren voor techniek. Wereldwijd doen er zo'n tweehonderdduizend kinderen mee uit landen over de hele wereld. De teams werden door een jury beoordeeld op de presentatie van hun project. Hoe de robot gebouwd is en hoe deze geprogrammeerd is, speelde ook een rol. Verder werd gekeken hoe de opdracht wordt uitgevoerd door de robot en hoe het team samenwerkte.

Winnaar

De Champion's Award (prijs voor het team dat over de diverse onderdelen het best gepresteerd heeft) werd gewonnen door de Waterratten van Nehalennia in Middelburg. Dit team gaat door naar de Beneluxfinale op 25 januari 2014 in de Jaarbeurs Utrecht.

De overige prijzen zijn als volgt verdeeld:

Robot Design (ontwerp van de robot): Leolions, Binnen de Veste, Zierikzee,

Core Award (beste teambuilding):  Magic Blocks, ABS, Middelburg,

Projectpresentatie (onderzoeksopdracht): Het Goese Lyceum 1, Pontes,

Robot Performance (prestaties van de robot): Waterratten, Nehalennia, Middelburg.

Foto: Bert Zefat

Lees ook:

First LEGO League wederom succes! (04-12-2013)

Leerlingen Kruislandse basisschool winnen First LEGO League regiofinale (04-12-2013)

Greijdanus wint regiofinale First LEGO League (04-12-2013)

Eerste EV3 gevonden in Hunt for EV3 (07-09-2013)

Data eerste First LEGO League regiofinales bekend gemaakt (06-09-2013)

Frencken formeert bedrijfsteam voor LEGO Wedstrijd (06-09-2013)

First LEGO League geeft EV3's weg! (01-08-2013)

Thema First LEGO League 2013-2014 bekend! (18-04-2013)