Dordrecht (Zuid Holland) - Leon Overweel, een 14-jarige jongen uit Dordrecht, heeft zelf een printer gemaakt van LEGO. De printer heeft de naam PriNXT gekregen en is gebaseerd op LEGO Mindstorms. De robot gebruikt drie motoren om een aan de robot bevestigde pen aan te sturen, zodat afbeeldingen en berichten getekend kunnen worden.

De in Dordrecht geboren 14-jarige Leon Overweel heeft een wel heel bijzonder bouwwerk gemaakt. Een afdrukker (printer) die compleet is gebouwd uit Lego ťn werkt. De techniek van het apparaat, dat de naam 'Prinxt' kreeg, is bijzonder; 3 motoren / servo's zorgen voor het bewegen van een viltstift, twee voor het naar de zijkant bewegen en ťťn voor het omhoog en naar beneden brengen van de stift. Het apparaat van de in de staat New York woonachtige Leon Overweel is inmiddels al weer uit elkaar gehaald om er een auto van te bouwen die via Skype bestuurbaar is.

Amerikaanse media zijn euforisch over het bouwsel van de jongen. Zelf is Leon zijn Nederlandse nuchterheid echter niet vergeten; Hij vindt dat de Amerikanen nogal overdrijven. Toch is het bijzonder dat een 14-jarige jongen met lego een dergelijk werkende apparaat kan bouwen; Als je zijn websites leest en bekijkt, valt op dat lang niet elke 14-jarige dit hem na zou kunnen doen.

De drie motoren van de robot werken samen. Eťn motor tilt de pen op en de andere twee motoren zorgen voor beweging in de X- en Y-as. De gecompliceerde tandwielen zorgen dat de beweging vloeiend blijft, zodat de pen gecompliceerde draaien en curven kan maken.

Sensoren

De printarm wordt gekalibreerd met behulp van touchsensoren, die de motoren ook vertellen waar de pen moet tekenen. Een kleursensor wordt geactiveerd als de tekening compleet is, waarna de printer stopt.

Afbeeldingen printen

Om een afbeelding te maken importeert Leon de te printen afbeelding in Paint.NET zodat deze bewerkt kan worden. Vervolgend wordt de afbeelding geŽxporteerd naar een PBM-bestand, waarmee het beeld wordt omgezet in een reeks van enen en nullen.

Na wat meer omzetting wordt de afbeelding geformatteerd met RobotC en naar de PriNXT gestuurd.

De printer kan afbeeldingen reproduceren van 120 x 140 pixels. In de onderstaande video tekent de printer een afbeelding van Lamarr Wilson, een online technologiejournalist.