30 Januari 2012
Stichting Techniek Promotie wordt WOW!

Eindhoven (Noord Brabant) - Stichting Techniekpromotie zet zich al tien jaar in voor techniek- en wetenschaptalentontwikkeling bij kinderen van 4 tot en met 15 jaar. Wat ooit begon als een regionale uitvoeringsorganisatie van de Technische Universiteit Eindhoven is zaterdag 28 januari tijdens de Benelux finale van de FIRST LEGO League gepresenteerd als samenwerkingsverband vanuit verschillende onderwijsinstellingen om samen meer jongeren de kans te bieden hun interesse en talenten voor techniek en wetenschap te ontdekken en te ontwikkelen.

 

Tien jaar geleden nam de TU Eindhoven het initiatief voor de oprichting van een centraal orgaan dat via activiteiten op scholen techniek en wetenschap onder de aandacht moest brengen bij kinderen van 4 t/m 15 jaar. Onder de naam Stichting Techniekpromotie stonden twee studenten aan de basis van een fenomeen dat later ook door Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente werd omarmd. Met gezamenlijke inspanningen werd het portfolio van regionale activiteiten op scholen uitgebreid met landelijke programma's.

Community of practice

Anno 2012 is Stichting Techniekpromotie uitgegroeid tot een community of practice waarin de nadruk ligt op kennisdeling, onderzoek, ontwikkeling en het uitwisselen van creativiteit en budgetten. Naast de drie universiteiten zijn inmiddels ook Fontys Hogescholen, Hogeschool Saxion aangesloten. Met een aantal andere universiteiten, hogescholen en MBO-instellingen wordt nog gesproken over deelname. Landelijk gaan deze instellingen nauwere samenwerking zoeken met overheidsinstanties, donateurs, bedrijven, partnerinstellingen, leraren en vrijwilligers. Het bureau van Stichting Techniekpromotie faciliteert de samenwerking en zorgt voor een doorvertaling van de expertise naar de landelijke programma's als de FIRST LEGO League, Eureka!Cup en het TechniekToernooi. De organisatie van regionale activiteiten op scholen en daarbuiten wordt inmiddels verzorgd door samenwerkingsplatforms van regionale instellingen: sCoolscience (Eindhoven), Science Center Delft (Delft) en Twente Academy Young (Twente). Zij zijn partner in de community en gebruiken alle output om hun eigen activiteiten te blijven ontwikkelen. Stichting Techniekpromotie is bovendien co÷rdinator van diverse landelijke faciliteiten zoals het BŔta-Ambassadeursnetwerk. De werkwijze van de samenwerkende instellingen resulteert nu al in een jaarlijks bereik van ruim 100.000 kinderen.

Kick-off

Tijdens de VIP lunch van de Benelux finale van de FIRST LEGO League (robotwedstrijden en onderzoekspresentaties) heeft Stichting Techniekpromotie haar nieuwe taakstelling en gezicht gepresenteerd aan haar partners. Met WOW! Stichting Techniekpromotie wil de community duidelijk maken dat het uiteindelijk allemaal draait om verwondering en verbazing bij kinderen en volwassen. Het WOW gevoel dat je krijgt van een ontdekking, een uitvinding of een nieuwe ervaring. Momenten die je je hele leven bijblijven en die Stichting Techniekpromotie ieder kind gunt als het gaat om techniek en wetenschap. Voor meer informatie is de vernieuwde website online: www.techniekpromotie.nl. Stichting Techniekpromotie is daarnaast te volgen via LinkedIn, Facebook en Twitter #WOWSTP

Lees ook:

Foodkids geen winnaar LEGO League? (30-01-2012)

Foodkids winnaar First LEGO League Benelux finale (30-01-2012)

De Achtsprong winnaar regiofinale LEGO League (14-12-2011)

First LEGO League finale Breda (01-12-2011)

LEGO robots winnen prijzen (01-12-2011)

LEGO teams onderzoeken voedselveiligheid (01-12-2011)

Uitslag van de regiofinale van de First LEGO league Groningen/Drenthe (26-11-2011)

Verslag van de finales van de regiofinale van de FLL (26-11-2011)

Verslag van de regiofinale Groningen/Drenthe First LEGO League (26-11-2011)

First LEGO League finale in Assen dit weekend (23-11-2011)

Food Factor Benelux finale in Eindhoven (23-11-2011)

First LEGO League van start! (05-09-2011)

A World of First Day (18-08-2011)

Kick-off First LEGO League verplaatst (06-07-2011)

First LEGO League Open Europees Kampioenschap (21-06-2011)

Robocup junior op zoek naar vrijwilligers (28-04-2011)

Thema 2011-2012 First LEGO League bekend! (21-02-2011)