Billund (Denemarken) - De winnaar van de internationale 'zenon Challenge'-wedstrijd 2012, is een LEGO-robot gebouwd met Mindstorms NXT door Synergie Poland. Leverancier Copa-Data ontwikkelde in 2011 firmware voor de productserie Mindstorms NXT 2.0 van LEGO. Die brengt de ontwerpen met LEGO-elementen mechatronisch in beweging.

In een volgende fase werd daaruit een internationale wedstrijd geboren, de 'zenon Challenge', waar technische know-how, creativiteit en innovatie op het gebied van automatisering met Mindstorms de belangrijkste focus zijn.

De voorwaarden voor deelname en beoordeling waren om het project door middel van een korte, overtuigende video en de bijbehorende geschreven documentatie te presenteren. De video’s moesten het LEGO-model tonen, alsmede de visualisatie en de documentatie. Deelnemers werden niet beperkt met betrekking tot productie, cameragebruik of audio visueel ontwerp.

Een totaal van zeven ondernemende teams – vier uit Duitsland, een van Polen, één uit Portugal en één uit Spanje – deden mee aan de competitie.

Naast het publiek online stemmen, goed voor een kwart van de totale beoordeling, werden de projecten ook onderzocht en beoordeeld door een jury van drie mensen. Focus lag op de volgende criteria: moeilijkheidsgraad, bruikbaarheid en creativiteit.

Uiteindelijk werd het Poolse project 'SynergyRGB' uitgeroepen tot winnaar. Tweede en derde plaats ging naar de projecten van EDAG Production Solutions Duitsland en Liftech PT uit Portugal.

De jury over de winnende bijdrage: "Dit project was niet alleen een mooi ogend model dat heel gracieus een bal pakt en deze in de geselecteerde container sorteert. Dit was ook een 'lean solution', rijk aan functionaliteiten met de meest gelikte HMI-verschijning."

"SynergyRGB is goed ontwikkeld op alle vlakken, en met een leuke video die het eenvoudig maakte om te volgen. Het team van synergie Polen is een waardige winnaar van de zenon Challenge 2012."