01 maart 2014
LEGO zoekt duurzame bouwsteentjes
Billund (Denemarken) - De Deense speelgoedfabrikant LEGO is op zoek naar een duurzaam alternatief voor de grondstof van zijn kenmerkende gekleurde steentjes.

LEGO is nu gemaakt van Acrylonitriel-butadiene-styreen (ABS). Dat moet in 2030 zijn vervangen door een alternatief, zegt Allan Rasmussen, senior project manager van LEGO, in een interview met Plastics News.
“Het nieuwe materiaal moet dezelfde eigenschappen hebben als de originele bouwstenen”, zegt Rasmussen. Nog belangrijker: de nieuwe, duurzame blokjes moeten precies passen op opa’s LEGOsteentjes. “Onze speelgoed wordt immers doorgegeven van generatie op generatie.”

De experimenten van LEGO bevinden zich nog in de beginfase . De blokjesbouwer heeft een versterkt polyacrylzuur getest dat in de buurt komt van de wensen. Maar het is nog niet de droommatch waar LEGO op hoopte. Na weken modelleren bleken de steentjes niet goed op elkaar aan te sluiten.

Gevoel en kwaliteit

Het een ingewikkelde zoektocht naar materiaal dat net zo goed is als ABS en waar kinderen over vijftig jaar nog mee kunnen spelen. LEGO gebruikt ABS sinds de jaren ’60. De grondstof is verantwoordelijk voor 70 procent van de 6000 ton plastic die LEGO per jaar produceert. De speelgoedfabrikant is op zoek naar een hars die goedkoper is, voldoet aan 3082 pagina’s internationale speelgoedwetgeving en aan de eigen, strenge milieudoelstellingen.
De meeste bioplastics zijn volgens de speelgoedfabrikant ongeschikt, omdat die concurreren met de voedselproductie. En LEGO wil niet alleen de huidige kwaliteit evenaren, maar ook bij toekomstige generaties dezelfde emoties oproepen.

De Deense speelgoedmaker werkt op meerdere fronten aan verduurzaming van de bedrijfsvoering. In 2012 investeerde LEGO €373 mln in een windmolenpark van 277 megawatt. Een jaar later ging het bedrijf een partnerschap aan met het Wereld Natuur Fonds. In 2016 wilt LEGO de CO2-uitstoot van haar toeleveranciers reduceren en een overstap maken naar volledig hernieuwbare energie.

Lees ook:

LEGO besluit alleen nog FSC papier te gebruiken (06-07-2012)

LEGO investeert half miljard in windmolenpark (02-03-2012)

LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) 

Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011)

LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009)