Billund (Denemarken) - Speelgoedfabrikant LEGO zet massaal in op hernieuwbare energie, met een investering van 400 miljoen euro in een nieuwe windmolenpark voor de Duitse kust.

Kirkbi, het moederbedrijf van LEGO, participeert voor een derde in het nieuwe windmolenpark, dat in 2015 klaar moet zijn met 77 windturbines. Het is meteen de grootste investering ooit door een private Deense firma in windenergie.

Het lijkt een vreemde investering voor een speelgoedfabrikant, maar voor LEGO heeft hernieuwbare energie alles te maken met de toekomst van kinderen. “Een van onze fundamentele waarden is ervoor zorgen dat de toekomstige generaties opgroeien in een betere wereld”, zegt LEGO-baas Jørgen Vig Knudstorp in de aankondiging. “We proberen dat in eerste instantie te doen met ons speelgoed, maar ook met betere werkomstandigheden voor ons personeel, een betere energie-efficiëntie en minder afval. Op het vlak van hernieuwbare energie hebben we ambitieuze doelstellingen – en ik ben erg blij dat ik deze investering kan aankondigen.”

Ambitieuze doelstellingen
Het bedrijf wil tegen 2020 genoeg hernieuwbare energie opwekken om zijn volledige energiebehoefte te vervullen. Dat zou moeten lukken met de investering in het windmolenpark.

LEGO investeert ook in een betere energie-efficiëntie, vaak door eenvoudige ingrepen. Zo werd het gasverbruik van een fabriek in Tsjechië met 17 procent verminderd door de thermostaten anders te programmeren, en dat terwijl de fabriek er in dezelfde periode een nieuwe hal bij kreeg en het aantal kantoren er verdubbeld werd.

“Deze grootschalige investering in windenergie is geen alleenstaande gebeurtenis”, zegt Knudstorp. “Het is een integraal deel van onze ambitie om een positieve impact op de wereld te hebben. Het is een reis – een lange reis – maar deze investering is een grote stap in de goede richting.”