GŁnzburg (Duitsland) - LEGOLAND ondernemingsraad voorzitter mag ontslagen worden: volgens de rechtbank heeft hij zich zelf vakantie gegeven en zich inacceptabel over de werkgever uitgelaten.

Het word spannend voor de voorzitter van de ondernemingsraad van LEGOLAND. Na een rechtszaak van vier en half uur stelde de Neu-Ulmer Kammer des Arbeitsgerichts Augsburg kort voor 17.00 uur vast, dat het het voorgenomen besluit van de leiding van het pretpark in GŁnzburg gerechtvaardig vindt:  Deze luidde, dat Nikolaus Lauter zelf vakantie heeft genomen. De arbeidsrelatie is zo belast, dat deze niet voortgezet kan worden, zei rechter Thomas Taubert. Daarom werd door de rechtbank toestemming gegeven om Lauter te ontslaan. Wat Taubert in zijn korte verklaring toevoegde, verraste de toehoorders in de kleine rechtszaal. Het voorval met de zelf opgenomen vakantie was niet voldoende om Lauter te ontslaan, maar vooral het feit dat hij zich in het openbaar zo negatief heeft uitgelaten over zijn werkgever was doorslaggevend.

De uitspraak mag verrassend genoemd worden. De onderneming stelt dat Lauter zijn plichten als ondernemingsraad voorzitter heeft verzaakt. Hij heeft onder andere in een krantenartikel gemeld dat medewerkers van LEGOLAND door het parkmanagement massaal bedreigd werden, mochten ze willen staken. Tegen andere media heeft Lauter gezegd dat als medewerkers aan een staking deelnamen, hun contact niet zou worden verlengd. De beschuldigde heeft zich hierover niet uitgelaten.